1 581 8

Тежки последици за щангите ни след новия скандал

Може да се стигне до още по-голямо орязване на квотите ни за Токио 2020

Иво Стойнев

Пореден положителен допинг тест на български щангист може да доведе до отнемане на лиценза на федерацията по този спорт (БФВТ). Това е записано в приетия само преди месец и половина чисто нов Закон за физическото възпитание и спорта, пише в. „Сега“. Освен това може да се стигне и до още по-голямо орязване на олимпийските квоти за Токио 2020 на нашите състезатели.

Вчера стана ясно, че 18-годишната Даяна Димитрова е уличена в употреба на забранения диуретик фуросемид на европейското първенство за девойки в Полша през октомври, където стана златна медалистка в категория до 48 кг. Нарушението е второ за щангистката от Добрич, която даде положителна проба за фуросемид (той е забранен като маскиращ стероидите агент, тъй като изчиства бързо организма) и преди световното първенство за кадети в Тайланд през април 2017 г. Тогава тя бе наказана за 6 месеца, а треньорът й Божидар Божилов бе дисквалифициран за 4 г. заради повече от един уличени негови състезатели. Сега самата Димитрова ще бъде наказана за 4 г., но нейното провинение може да доведе до трусове в БФВТ.

Разбираемо от федерацията определиха случая като лична грешка на щангистката, понеже тя не била на лагер с националите, а се е присъединила към отбора направо на заминаване за Полша. Но това не отменя факта, че старши треньорът на националните отбори Иван Иванов и шефовете от централата са длъжни да проверят и да знаят състоянието на всеки национал, когото водят на състезание. И че именно българската федерация ще бъде отговорна пред международната (IWF) за проблема, както бе и с предишните 14 регистрирани в IWF допинг случая с наши щангисти при това ръководство на БФВТ, дошло на власт през пролетта на 2011 г.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

И като стана дума за общо 15-те положителни проби на централата с президент Неделчо Колев, чл. 24 (3) на новия Закон за спорта е категоричен: "Министърът на младежта и спорта или оправомощено от него длъжностно лице с мотивирана заповед отнема спортния лиценз, когато спортната федерация е допуснала извършването на системни нарушения на антидопинговите правила". А какво друго, освен системно нарушение, може да са 15 положителни проби (една през 2012 г., две през 2013 г., 11 през 2015 г., и засега една през 2018 г.). В това число въобще не влизат "дребни" нарушения като това на Даяна Димитрова от миналата пролет, което така и не е влязло в статистиката на IWF.

На всичкото отгоре случаят с Даяна Димитрова е 17-ата положителна допинг проба на български щангист от 2008 г. насам и доближава БФВТ до още едно орязване на квотите й за олимпийските игри в Токио 2020.

През април 2018 г. IWF въведе новата олимпийска квалификационна система, одобрена и от МОК, в която има санкции за държавите с повече нарушения на антидопинговите правила. "Чистите" страни ще имат право да класират до осем щангисти в Токио 2020 (4 мъже и 4 жени). Тези между 10 и 19 допинг нарушения между 2008 и 2020 г. могат да класират по двама мъже и две жени. България все още се крепи сред тях, тъй като има 17, т.е. засега е само с наполовина орязани квоти. Но още три случая до лятото на 2020 г. ще я прехвърлят в черния списък на държавите, които имат право да класират само по един мъж и една жена. А при 24 и повече допинг случая всяка федерация по вдигане на тежести ще бъде отстранена от Токио 2020.

Български щангисти не участваха на игрите в Рио 2016 заради скандала със заловените с допинг през март 2015-а 11 национали. Преди това - в Лондон 2012, участваха само Иван Марков и Милка Манева, а в Пекин `08 наши щангисти не бяха допуснати заради друг голям допинг скандал, при който целият ни национален отбор бе уличен с непозволени препарати при подготовката за игрите.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • констатация
  Отговор
  1 14:36  07.12.18
  абе който не могат да надвият му слагат санкции
 • Няма щанги без стеройди
  Отговор
  2 15:02  07.12.18
  Казвам го като бифш щангист и любител на трибоя по настоящо . Трябва да се прекрати този спорт ,да се заличи и никога повече да не се сещаме че сме давали толкова стеройди на децата си . Били сме добри защото на никой не му е пукало какво взимат тези спортисти . Не случайно измряха на млади години най добрите
 • Стеройдият спорт
  Отговор
  3 15:04  07.12.18
  Прав си и аз съм от тази сфера ,умряха доста колеги ,а историите са повече тъжни от колкото положителни
 • Хахахахахахах
  Отговор
  4 15:06  07.12.18
  Само жалката Кристияна Колева на която собствената и дъщеря взимаше стеройди и прилича на грозен мъж ,само тя напира и шепа хора около нея за този жалък спорт който ги е хранил мякога

  Коментиран от #6


 • Анаболи гадни
  Отговор
  5 15:08  07.12.18
  НИКОЙ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ ЩАНГИТЕ !!! ГРОЗЕН СПОРТ
 • Колева.
  Отговор
  6 15:32  08.12.18

  До коментар #4 от "Хахахахахахах":

  Това което пишете за дъщеря ми за много гнусну неща. Жената има две деца и не прилича на мъж. А Вие май доста ме МРАЗИТЕ... Но сте жалки.
 • 7 15:37  08.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Колева.
  Отговор
  8 15:40  08.12.18
  Не мога да, разбера каква е тази злоба. Да се занимавате с нас. Простак или простачка. Дано Бог ви накаже. Проклиням ви.

Напиши коментар:


Публикувай