1 666 8

Тежки последици за щангите ни след новия скандал

Може да се стигне до още по-голямо орязване на квотите ни за Токио 2020

Пореден положителен допинг тест на български щангист може да доведе до отнемане на лиценза на федерацията по този спорт (БФВТ). Това е записано в приетия само преди месец и половина чисто нов Закон за физическото възпитание и спорта, пише в. „Сега“. Освен това може да се стигне и до още по-голямо орязване на олимпийските квоти за Токио 2020 на нашите състезатели.

Вчера стана ясно, че 18-годишната Даяна Димитрова е уличена в употреба на забранения диуретик фуросемид на европейското първенство за девойки в Полша през октомври, където стана златна медалистка в категория до 48 кг. Нарушението е второ за щангистката от Добрич, която даде положителна проба за фуросемид (той е забранен като маскиращ стероидите агент, тъй като изчиства бързо организма) и преди световното първенство за кадети в Тайланд през април 2017 г. Тогава тя бе наказана за 6 месеца, а треньорът й Божидар Божилов бе дисквалифициран за 4 г. заради повече от един уличени негови състезатели. Сега самата Димитрова ще бъде наказана за 4 г., но нейното провинение може да доведе до трусове в БФВТ.

Разбираемо от федерацията определиха случая като лична грешка на щангистката, понеже тя не била на лагер с националите, а се е присъединила към отбора направо на заминаване за Полша. Но това не отменя факта, че старши треньорът на националните отбори Иван Иванов и шефовете от централата са длъжни да проверят и да знаят състоянието на всеки национал, когото водят на състезание. И че именно българската федерация ще бъде отговорна пред международната (IWF) за проблема, както бе и с предишните 14 регистрирани в IWF допинг случая с наши щангисти при това ръководство на БФВТ, дошло на власт през пролетта на 2011 г.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

И като стана дума за общо 15-те положителни проби на централата с президент Неделчо Колев, чл. 24 (3) на новия Закон за спорта е категоричен: "Министърът на младежта и спорта или оправомощено от него длъжностно лице с мотивирана заповед отнема спортния лиценз, когато спортната федерация е допуснала извършването на системни нарушения на антидопинговите правила". А какво друго, освен системно нарушение, може да са 15 положителни проби (една през 2012 г., две през 2013 г., 11 през 2015 г., и засега една през 2018 г.). В това число въобще не влизат "дребни" нарушения като това на Даяна Димитрова от миналата пролет, което така и не е влязло в статистиката на IWF.

На всичкото отгоре случаят с Даяна Димитрова е 17-ата положителна допинг проба на български щангист от 2008 г. насам и доближава БФВТ до още едно орязване на квотите й за олимпийските игри в Токио 2020.

През април 2018 г. IWF въведе новата олимпийска квалификационна система, одобрена и от МОК, в която има санкции за държавите с повече нарушения на антидопинговите правила. "Чистите" страни ще имат право да класират до осем щангисти в Токио 2020 (4 мъже и 4 жени). Тези между 10 и 19 допинг нарушения между 2008 и 2020 г. могат да класират по двама мъже и две жени. България все още се крепи сред тях, тъй като има 17, т.е. засега е само с наполовина орязани квоти. Но още три случая до лятото на 2020 г. ще я прехвърлят в черния списък на държавите, които имат право да класират само по един мъж и една жена. А при 24 и повече допинг случая всяка федерация по вдигане на тежести ще бъде отстранена от Токио 2020.

Български щангисти не участваха на игрите в Рио 2016 заради скандала със заловените с допинг през март 2015-а 11 национали. Преди това - в Лондон 2012, участваха само Иван Марков и Милка Манева, а в Пекин `08 наши щангисти не бяха допуснати заради друг голям допинг скандал, при който целият ни национален отбор бе уличен с непозволени препарати при подготовката за игрите.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • констатация
    Отговор
    1 14:36  07.12.18
    абе който не могат да надвият му слагат санкции
  • Няма щанги без стеройди
    Отговор
    2 15:02  07.12.18
    Казвам го като бифш щангист и любител на трибоя по настоящо . Трябва да се прекрати този спорт ,да се заличи и никога повече да не се сещаме че сме давали толкова стеройди на децата си . Били сме добри защото на никой не му е пукало какво взимат тези спортисти . Не случайно измряха на млади години най добрите
  • Стеройдият спорт
    Отговор
    3 15:04  07.12.18
    Прав си и аз съм от тази сфера ,умряха доста колеги ,а историите са повече тъжни от колкото положителни

  • Хахахахахахах
    Отговор
    4 15:06  07.12.18
    Само жалката Кристияна Колева на която собствената и дъщеря взимаше стеройди и прилича на грозен мъж ,само тя напира и шепа хора около нея за този жалък спорт който ги е хранил мякога

    Коментиран от #6

  • Анаболи гадни
    Отговор
    5 15:08  07.12.18
    НИКОЙ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ ЩАНГИТЕ !!! ГРОЗЕН СПОРТ
  • Колева.
    Отговор
    6 15:32  08.12.18

    До коментар #4 от "Хахахахахахах":

    Това което пишете за дъщеря ми за много гнусну неща. Жената има две деца и не прилича на мъж. А Вие май доста ме МРАЗИТЕ... Но сте жалки.
  • 7 15:37  08.12.18
    Този коментар е премахнат от модератор
  • Колева.
    Отговор
    8 15:40  08.12.18
    Не мога да, разбера каква е тази злоба. Да се занимавате с нас. Простак или простачка. Дано Бог ви накаже. Проклиням ви.

Напиши коментар:


Публикувай