Last news in Fakti

16 Юли, 2019 11:57 3 476 4

Каква е тайната на Роджър Федерер?

  • федерер-
  • тайна-
  • форма-
  • възраст-
  • кондиция-
  • здраве-
  • режим-
  • тенис

Маестрото разкрива тайните си

Каква е тайната на Роджър Федерер? - 1
Снимка: БГНЕС

Легендарният Роджър Федерер за пореден път изуми света. Въпреки че не успя да спечели финала на "Уимбълдън", той имаше два мач бола и бе наистина много, много близо до това в една битка на титаните с Новак Джокович.

Разликата между двамата е, че швейцарецът е на цели 37 години. Доста от тенисистите на тази възраст вече са се отказали, но не и Маестрото. Дори напротив, той изглежда все по-силен и физически здрав. Но как го постига?

Закуска
Първото ядене на деня за Федерер включва домашно приготвени гофрети, заляти със сладко, сок от портокал и кафе.

Обяд
Преди да се появи на корта Роджър залага на пастата. "Два часа преди всеки мач, обичам да похапвам паста с лек сок. Правя това от 20 години", казва Федерер.

По време на мач
Между тренировките и по време на двубоите си Федерер консумира енергийно барче или богатия на магнезий и калий банан. Без тези витамини рискът от получаване на крампи се увеличава значително. Алтернативата са енергийните напитки за спортна активност. Според изследвания течността се абсорбира по-бързо от храната и именно поради това е предпочитаният метод за набиране на енергия.

Вечеря
Експерименти в граници. Федерер признава, че обича да пробва нова храна, когато няма мачове. Италианската, японската и индийската кухня са предпочитаните от Роджър. През зимата залага на местната кухня. Фондю и Раклет са типични за Швейцария блюда, харесвани от Маестрото.

Тренировки
Как 37-годишен тенисист издържа да кръжи по корта в рамките на 5 часа и тялото му да не го предава? Хранителният режим е единият фактор, но тренировките със сигурност са другия основен. Извън активния сезон Федерер тренира по 10 часа на седмица, но времето се удвоява, когато турнирите са започнали.

Тренировките на швейцареца включват въжето. Скоковете в началото са по-леки, но впоследствие са двойно по-интензивни. Следва лек джогинг и два спринта по дължината на цялото игрище. Горната част от тялото се поддържа с хвърлянето на медицински топки. Има различни варианти на това занятие, като Федерер включва и трамплина в комбинацията с топката. Тичането между конуси и триъгълници също влиза в дневната тренировка на Роджър. Сред стандартните упражнения в тренировката му попадат коремните преси, клековете, планковете и други.

Алкохол
Роджър Федерер е любител на виното и шампанското. Той е глобален посланик на една от най-известните марки шампанско. Бялото вино е предпочитаната напитка в чашата, но при специални поводи се отваря червено.

"Обичам да пия вино или шампанско, което отключва истории заради годината си на производство. Така например скоро пих чаша шампанско от 2006 г., което ме върна към моя силен период тогава. След края на кариерата ми се надявам, че ще мога да се насладя по-пълноценно на виното и шампанското", казва тенисистът в свое интервю през 2018 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 балама

    7 4 Отговор
    Ама, за биологично чистите репички, нищо не казваш, а.
  • 2 От Пирдоп

    2 10 Отговор
    ,,Тайните" ще бъдат разкрити след време ! Както при ОТИ, Амстронг и Т.Н!
  • 3 Бат Благо Жизъса

    3 0 Отговор
    Време е да си признаеш друже, че си любител на ракията, ракетата ти е от марков винкел и си от Перник.. Няма нищо срамно в това!
  • 4 ДОКО

    0 0 Отговор
    И РЕДОВНО СИ ПРАВИ ПО 1 ЧЕКИЯ НА 2 ДНИ..