Last news in Fakti

12 Септември, 2019 11:20 1 252 0

Исторически полуфинал за Австралия на Световното по баскетбол

  • световно по баскетбол-
  • австралия-
  • полуфинал-
  • класиране-
  • след победа над чехия

Австралийците надделяха над чехите в 1/4-финала

Исторически полуфинал за Австралия на Световното по баскетбол - 1
Източник: БГНЕС

Мъжкият национален отбор на Австралия пренаписа историята си, след като за първи път се класира за полуфинал на световното първенство. В последния четвъртфинал днес Австралия надви с 82:70 тима на Чехия, който бе приятната изненада на шампионата в Китай. Най-доброто класиране на Австралия до момента бе пето място през 1982 и 1994г. Срещата бе изключително равностойна през повечето време, а ключова за крайния изход бе силната трета част, предаде Bgbasket.com.

В спор за място на финала Австралия ще се изправи срещу Испания, докато другият полуфинал противопоставя Аржентина и Франция. Отборите, които изгубиха четвъртфиналните си двубои, ще играят за разпределение на 5/8 място на шампионата. Отпадането на Чехия пък означава, че двете директни квоти от зона Европа за Олимпийските игри догодина ще получат Испания и Франция.

Срещата стартира доста оспорвано, като двата отбора на няколко пъти си разменяха водачеството. Най-голямата разлика бе 5 точки в полза на Австралия, но след първата част резултатът отново бе равен – 17:17. Пати Милс не спря да тормози защитата на чехите от самото начало, като 13 от точките на отбора му през първите десет минути бяха отбелязани именно от него.

През втория период играта продължи да върви кош за кош, но пропуските зачестиха и резултатността спадна. В края на полувремето австралийците поведоха с 33:28, но след кош със сирената на стартиралия силно Патрик Ауда, на почивката Чехия намали изоставането си на три.

До средата на третата четвърт играта бе равностойна. След това обаче баскетболистите на Андрей Леманис направиха серия от 14:0 и се откъснаха с 57:43, което принуди Ронен Гинцбург да вземе две прекъсвания за по-малко от три минути. Разликата в полза на Австралия достигна 17 точки, а след забивка на Томаш Саторански преди заключителния период отборът му изоставаше с 48:63.

Чехите не се отказаха и след 7 безответни точки в началото на последната част, отново направиха пасива си едноцифрен. Австралия обаче така и не позволи обрат и задържа аванса си до края.

В герой за победителите се превърна Пати Милс, който отбеляза шест тройки и общо 24 точки. Крис Гулдинг се отчете с 14 точки, а 10 добави Андрю Богът.

За Чехия над всички с 21 точки бе Патрик Ауда. Томас Саторански за малко се размина с трипъл-дабъл, след като завърши с 13 точки, 9 борби и 13 асистенции. Павел Пумпърла отбеляза 10 точки.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА