10 Октомври, 2019 22:20 1 630 7

Петър Жеков: Ако сега играех футбол, щях да вкарам поне 400 гола

  • петър жеков-
  • цска-
  • голмайстор

Славният бивш нападател на ЦСКА все още е рекордьор по голове в елитния ни футбол с 253 попадения

Петър Жеков: Ако сега играех футбол, щях да вкарам поне 400 гола - 1
Снимка: cska.bg

Легендата на българския футбол Петър Жеков празнува днес своя 75-годишен юбилей. Славният бивш нападател на ЦСКА все още е рекордьор по голове в елитния ни футбол с 253 попадения с отборите на Химик (8), Берое (101) и ЦСКА (144) Ето какво сподели той пред БНР:

"Чувствам се все едно съм на 50. Много добре се чувствам. Ако играех в съвременния футбол, нямаше да има проблеми да вкарам и много повече голове. Те сега не знаят как да се пласират, не са научени ли, толкова ли знаят. Е, 1000 гола...сега не мога да достигам Пеле, но щях да вкарам поне 350-450 гола", добави легендата на ЦСКА.

Мартин Камбуров е само на 29 гола от рекорда на Жеков в елитното ни футболно първенство, но ветеранът не се притеснява, че може да бъде изместен. "Той е изиграл много повече мачове, на много повече години е. Аз съм играл до 30 години, а той е вече на 38. Така че, ако може да ме минава, да ме минава. Но се съмнявам, че ще може да вкара толкова много голове. Защото футболът сега не е като преди. Тук сега трябва да има много сила, бързина. А не само да чакаш и да вкарваш. Но дано - нека ме стигне и да ме мине", каза още 75-годишната легенда.

"Няма да забравя гола, който вкарах на Лев Яшин, когато играх за сборния отбор на Европа. Влезнах в последните 20 минути и изоставахме с 1:2 на Спартак (Москва), а аз вкарах изравнителния гол. Играх с много големи футболисти. Райко Митич ме пусна в игра и му се отблагодарих с гол. Това впрочем е най-хубавият ми гол. Той е най-запомнящ се, защото все пак беше една голяма чест за мен да ме викнат в този европейски отбор. Всички голове обаче няма как да ги помня", върна се назад в годините Жеков и заговори за липсата на качествени нападатели у нас:

"Липсват централни нападатели, не само у нас, но и в цял свят. Истината е, че рядко се раждат такива централни нападатели. Не мисля, че липсата на пари пречи на изграждането на такива нападатели. Може би и слабите треньори. Качествената работа в школите също".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е ако беше

    1 4 Отговор
    Месси
  • 2 Кой68

    4 7 Отговор
    Ако има кой да ти подава...А и сега футбола не е така статичен и бавен като преди?
  • 3 Дидо

    11 10 Отговор
    Дедо Петре,оди пии една ракия не се занимавай с глупости .... За тоя футбол който говориш ти е за 1965г. какви централни нападатели какви 450 гола .... ти къде видя съвременен отбор от топ първенство с един кривак от 1.90 забит напред като централен нападател ???? Айде спрете им интервютат на тоя на Пената и на Джеки че вместо да останат в историята като големи и уважавани хора и футболисти им се смее цяла България !!!!

    Коментиран от #5, #6

  • 4 Помнящ

    2 2 Отговор
    Петьо , защо не кажеш как ти даваха да вкарваш по 4- 5 гола за да изпревариш румънеца за Златната обувка ? И как ти дадоха осми клас в с.Бяло поле ?
  • 5 Мили дебили

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Дидо":

    Прав си Дидо, ЦСКА от 67г , не може на пръста да се качи на днешното ЦСКА!!!
    Нито по татуировки, нито по негри нито по некадърност!
  • 6 Левскар съм

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Дидо":

    Известно ли ти е ,че Петър Жеков е учил Стоичков как се бият дузпи, фалове , и какво да прави пред противниковата врата. Какъв е бил футбола ни преди 30-40-50 години , че сме участвали на големи форуми ? Футболният продукт който ни направи световна футболна сила , и можеше да бие Франция, Аржентина , Германия , е именно заради хора като Петър Жеков , и малка България не е изоставала от големите спортни нации , за разлика от сега , че да треперим от колоси като Косово , Лихтенщайн, Люксембург. Извади черните , жълтите, мръсно-белите , и пепелявите от основните ни клубни отбори , и ще ти стане ясно размерите на трагедията. Скоростта се била вдигнала , а продуктите на фармацефтичните компании , да не би да са седели на едно ниво. Петър Жеков след всяка тренировка , е биел по 100 удара към вратата допълнително, а нашите завършват сезона с по 100 татуировки допълнително.
  • 7 Кочо

    0 1 Отговор
    Тоо освен да бяга след топката и да пии ракия,за друго акъл нема.