Last news in Fakti

13 Октомври, 2019 15:45 1 425 14

The Telеgraph: Феновете на българските клубове проповядват нацизъм и расизъм

  • расизъм-
  • феновете в българия-
  • анализ-
  • the telegraph

Мащабът на проблема е доста сериозен

"Нацистки флагове, фенове със свастики, про-расистки банери: изследване на клубната футболна култура в България", това пише авторитетният английски вестник The Telegraph, предадено и преведено от gong.bg.

Очеркът на английския вестник е по повод предстоящия сблъсък от група А на европейските квалификации между Англия и България в София. Медията хвърля светлина върху поведението на българските фенове и разразилия се "расистки скандал" между двете футболни федерации.

Преди няколко дни от английския национален отбор обявиха, че играчите на "трите лъва" ще напуснат терена, ако от трибуните на стадион "Васил Левски" се чуят расистки обиди по адрес на футболистите от Острова. Няколко дни по-късно последва ответна реакция от БФС и писмо на Борислав Михайлов до генералния секретар на УЕФА Теодор Теодоридис.

"Дете със свастика на голите си гърди, а друго прави нацистки поздрав. Знамена, с които се отбелязва рождения ден на Адолф Хитлер и подигравателни анти-расистки кампании. Банани, хвърлени по черни играчи на своя тим".

"Ако англичаните са си мислили след последния мач срещу България, че поведението на българските привърженици няма как да бъде по-лошо от маймунските звуци по адрес на играчите, то изминалите осем години за съжаление доказват обратното".

"Колко сериозен е станал проблемът на ниво национални отбори ще стане ясно в понеделник вечер, когато отборът на Гарет Саутгейт излиза в последната си квалификация за Евро 2020 на частично затворения стадион "Васил Левски", пишат от The Telegraph.

"Затваряне на един от секторите на стадиона е най-тежката санкция налагана на Българския футболен съюз заради "расистко поведение" от страна на феновете, един от които бе изведен от стадион "Уембли" по време на ответния мач заради обиди към Рахийм Стърлинг".

"Поведението на феновете е още по-лошо, ако говорим за клубния футбол в страната, а за това можем да съдим от няколкото наистина шокиращи инцидента, откакто Англия за последен път гостува в България в европейска квалификация през 2011 година",

"Мащабът на проблема е доста сериозен", споделя пред The Telegraph Павел Клименко, служител на Fare за Източна Европа - организация, която има за цел да се бори срещу неравенството във футбола.

"Един от най-големите виновници за това е Левски София, който Клименко описва като "един от най-лошите клубове", що се отнася до "нео-нацистка пропаганда".

"Това обяснява и ужасяващата гледка на финал за Купата на Бълагрия, когато момче се появи с нарисувана свастика на гърдите, а друго правеше нацистки поздрав, за което Левски бе глобен от Българския футболен съюз".

"Това също обяснява и разпънатото знаме, с което бе честитен рождения ден на Хитлер по време на мач на 20 април, 2013 -който също донесе глоба на Левски, както и расистките скандирания, маймунските звуци и бананите хвърлени по нападателя на тима Базил Де Карвальо по-рано през въпросния сезон".

В материала също се отбелязват и действията на феновете на Левски, които през 2014 година открито се подиграха с кампанията на УЕФА "Да кажем Не на расизма". Тогава привържениците на "сините" опънаха знаме с надписа "Кажете Да на расизма", а това също им донесе солена глоба.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 criminal

    18 2 Отговор
    Аман от инглизите.....да не идват и без туй не ги щем......

    Коментиран от #12

  • 2 кълвач

    16 4 Отговор
    Нашмъркани и напушени, трансджендъри и педофили, акъл да не дават!
  • 3 ела да видиш

    10 0 Отговор
    The Telegraph да дойде с широко отворени очи в германия и да види кво е нацизъм, расизъм и ксенофобия
  • 4 Gost

    6 4 Отговор
    Pravi sa istinata nai bolqla
  • 5 Пилотът Гошу

    17 1 Отговор
    Основателите на футболното хулиганство дават акъл, все едно феновете на английските отбори пеят в църковния хор, готвят за бедните и въобще са ангели...
  • 6 Алеко Константинов

    3 2 Отговор
    Бай Ганьо не може да бъде нацист, това противоречи на генетиката. Щкембе войвода може.
  • 7 АМИ Я ПОГЛЕДНЕТЕ ПЪРВО СЕБЕ СИ

    5 1 Отговор
    ВЕ МАЛОУМНИ ОСТРОВНИ ДВУЛИЧНИ АРОГАНТНИ ЛИЦЕМЕРНИ МЕКОТЕЛИ...ВИЕ АНГЛИЧАНИТЕ СТЕ ЕДНИ ОТ ПЪРВИТЕ И НАЙ- ГОЛЕМИ РАСИСТИ В СВЕТА...ЗАЩО НЕ КАЖЕТЕ КАК СТЕ ТОВАРЕЛИ КОРАБИТЕ СИ С РОБИ ОТ АФРИКА И КОЙТО СЕ Е РАЗБОЛЕЕЛ ПО ВРЕМЕ НА ПЪТУВАНЕТО СТЕ ГИ ХВЪРЛЯЛИ ВЪВ ВОДАТА И КОЙТО ОЦЕЛЕЕЛ СТАВАЛ РОБ В АНГЛИЯ И АМЕРИКА...ТРЪГНАЛИ СТЕ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ ДА ПЛЮЕТЕ..ГЕНЕРАЛ ВАЗОВ ВИ Е КОШМАРА НА ВАС В БИТКАТА ПРИ ДОЙРАН..И ТОГАВА СТЕ ТРЪГНАЛИ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ И МНОГО ОТ ВАШИТЕ ДЕДИ СА ОСТАНАЛИ ПОКОСЕНИ ОТ БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ПО ПОЛЕТАТА НА ДОЙРАН...ТАКА ЧЕЕЕ..ЗНАЕТЕ КАКВО И КЪДЕ ДА СИ ЗАВРЕТЕ...

    Коментиран от #13

  • 8 Кой68

    6 0 Отговор
    Кой го казва?Най-лицемерната нация...
  • 9 Lonecheer

    1 0 Отговор
    Не мога да разбера що за двуличници са това англичаните? Двеста години спориха в Оксфорд маймуна или човек е негъра а сега се правят на ни лук яли ни лук мирисали. Еми наистина са по - близо до маймуните чернилките. Където живеят серат по улиците, пикаят, хвърлят си боклука през прозорците и изобщо примитивни животни. Лъжа ли е?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 цЕсКи лЕсЕкА

    1 1 Отговор
    Феновете на Левски са умствено изостанали примати от крайни,бедни квартали! На кратки казано-София запад!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 аман от албионски меки китки

    1 0 Отговор
    тия недоразумения изобщо да не си отварят устата за расизъм че стотици години са били робовладелци, а сега се изпедерастиха и крякат за щяло и нещяло баш като бити травестити