14 Декември, 2019 19:07 4 550 8

Почина петкратен шампион с ЦСКА

  • цска-
  • легенда

За "армейците" защитникът играе седем сезона

Почина петкратен шампион с ЦСКА - 1
Снимка: БГНЕС

Легендата на ЦСКА Пламен Янков си отиде от този свят на 68-годишна възраст. Новината за кончината му съобщи във "Фейсбук" Емил Бучински, бивш вратар на "червените".

Янков е роден на 23 май 1951 година в село Ярлово. Юноша е на ЦСКА. За "армейците" защитникът играе седем сезона – от 1969 до 1976 г. После кариерата му преминава през Сливен, Димитровград и Загорец (Нова Загора).

В "А" група има над 200 мача и 20 гола. С ЦСКА е шампион пет пъти - 1970/71, 1971/72, 1972/73, 1974/75, 1975/76, три пъти е носител на купата на Съветската армия през 1971/72, 1972/73, 1973/74, всички с ЦСКА.

Бивш треньор на Академик (София), Спортист (Своге), Витоша (Бистрица), работил е и в детско-юношеската школа на ЦСКА.

Oсвен многото успехи с "армейците", Пламен Янков остава в историята и като футболиста, които заработи червен картон на Георги Аспарухов в последния мач на Гунди преди да загине с Никола Котков в ужасната катастрофа на "Витиня".

В книгата "Незабравимият Гунди" се разказва как той вкарва последния си гол с глава на Етър във Велико Търново на 13 юни 1971 година. На 28 юни Левски-Спартак играе срещу ЦСКА. За този мач, оказал се последен за Аспарухов, пише: „Гунди е в стихията си. Трудно е да се спрат неговите мощни набези към вратата на съперника. В един момент се освобождава от пазача си Пламен Янков и тръгва напред, но е спънат отзад . Кръвта нахлува в главата на синята деветка. Аспарухов посяга с крак към нарушителя и...

Оттук нататък всичко се знае. Бе изгонен от терена. Смутен, забързан, покрусен, прекоси пистата и се мушна в тунела под главната трибуна. Никой не одобри постъпката му. Осъждаше я и той. Още като напускаше стадиона, съжаляваше безкрайно за невъздържаността си. Призна откровено вината си пред дисциплинарната комисия на БФФ, която отново го лиши от състезателни права за три срещи.”

Но той не можа да изтърпи наказанието си... Големият футболист загива заедно с приятеля си и не по-малък талант Никола Котков на 30 юни в 11 часа на 52-рия километър от София. А едва бе навършил 28 години.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ОлигУфрен

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Взимаш нечий ник и почваш да го правиш хахо!
  • 3 Алфа Вълкът

    12 0 Отговор
    Лека му пръст на бай Пламен. Познавах го беше пипаха. Бях на квартира до тях, по цяла вечер лупаха таблата с бащата. Лека им пръст и на двамата.

    Коментиран от #4

  • 4 Алфа Вълкът

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Алфа Вълкът":

    *пипаха беше и непукист.

    Коментиран от #5

  • 5 Алфа Вълкът

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "Алфа Вълкът":

    ПИЧАГА

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хахото

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Алфа Вълкът":

    Написа го най после.