Last news in Fakti

18 Януари, 2020 18:30 4 172 8

Питър Шилтън проговори: Марадона измами!

  • марадона-
  • божията ръка-
  • шилтън-
  • англия-
  • световно първенство-
  • аржентина-
  • измама

"Имаше достатъчно възможности да си признае, а не да говори за Божия ръка", заяви легендарният страж на Англия

Питър Шилтън проговори: Марадона измами! - 1
Снимка: БГНЕС

Легендарният вратар на Англия Питър Шилтън наруши мълчанието си след 34 години и проговори за гола с ръка, който му вкара Диего Марадона на четвъртфиналите на Мондиал 1986 в Мексико. Тогава „гаучосите“ побеждават с 2:1, а по-късно печелят и световната титла.

Шилтън има 125 мача за националния си отбор, като е равен с Фабиен Бартез в класацията на вратарите, допуснали най-малко голове на световни първенства и играли поне в два шампионата на планетата. Той е вписан в книгата с рекордите на "Гинес" като футболистът с най-много изиграни професионални мачове – 1390, а след него са бразилският страж Рожерио Сени (1234) и испанецът Шави Ернандес с 1135.

"Никога през това време не коментирах темата. Направих го от уважение към футбола, защото в такова са ме възпитали. Гледам снимките, виждал съм стотици пъти и кадъра. Топката е пред ръката ми и аз щях да я отбия. Той измами. За съжаление и аз станах част от тази измама, макар и без да имам принос в извършването", сподели Шилтън в интервю за „Гардиън“.

"Имаше достатъчно възможности да го направи, а не да говори за Божия ръка - възмущава се англичанинът. Това е измама, а не някаква романтика, както много хора опитват да го изкарат. Преди няколко години той ме покани да участвам в телевизионното му предаване. Смееше се по телефона. Отказах, естествено. Не само, защото не исках да говоря по темата. Не исках да ставам част от шоуто. Защото това не е никакво шоу, а едно откровено мошеничество. Той е мошеник и никога няма да му простя", добавя легендарният вратар.

Шилтън все пак твърди, че Марадона е най-великият играч в историята на футбола. „Вторият му гол в онзи мач... Това е типичен Марадона, нещо невероятно, магическо. Но и нашият отбор бе в пълен нокдаун и разгневен от случилото се с гола с ръка, никой не реагираше адекватно на терена", казва още англичанинът за втория гол на аржентинеца, разписал се отново няколко минути след попадението си с ръка. При него Дон Диего преминава шестима играчи на "трите лъва" и вкарва във вратата на Шилтън.

"Основните неща не са се променили, но играта е по-агресивна и динамична - коментира като експерт. И вратарите са по-мощни физически, по-атлетични и добре подготвени. Харесвам Буфон, а сега и Алисон Бекер. Едерсон от Манчестър Сити също е добър. Това са хора, които имат всички качества, завършени вратари. Джордан Пикфорд, който пази на Англия, има накъде да се подобрява. С краката се справя отлично, добре командва защитата, но все още допуска голове, които могат да бъдат предотвратени", коментира легендата съвременния футбол и най-добрите за него вратари в момента.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цоню

    4 2 Отговор
    а фолкленд
  • 2 Помнящ

    15 2 Отговор
    То и нашият страничен съдия Богдан Дочев се направи , че нищо не е видял .
  • 3 jkl;o

    13 3 Отговор
    прав е човека че му е отказал и че е мошеник
  • 4 Сети се Мара

    10 3 Отговор
    Да се побара, открил топлата вода, естествено. че беше гол вкаран с ръка станал нарицателното като "Божията ръка", само че аз не видях Шилтун да претендира пред Главния съдия, и още по малко пред Богдан Дочев страничния, именно това обстоятелство пък прекрати завинаги кариерата на нашия съдия.
  • 5 Алфа Вълкът

    8 1 Отговор
    Битият, бит! Такованият, такован! Войната за Фолкленските острови, не е ли измама?
  • 6 Тит

    4 2 Отговор
    Абе,какви вратари имаше някога.За мен Клемънс беше по добър от Шилтън.
  • 7 yorval

    0 0 Отговор
    Горкият Питър40 е прав за себе си, но това не е буквално ИЗМАМА, а по скоро далновидно и неочаквано, дори бих казал ПРОГРЕСИВНО решение на Бог Дон ДИЕГО, защото най-малкото, освен че е изненада, е, че е и съвсем непредвидено от когото и да било, дори от самия Бог Марадона; т.е. 1 съвсем ИМПУЛСИВНО действие, а не грубо и преднамерено. И в това се състои каймакът на най-хубавото в тази игра като зрител и очевидец - не знаеш, кога можеш да бъдеш „нокаутиран“ - от някой супер-играч. Това не значи, че трябва да бъде оправдаван за тази идейна постъпка, но пък АПЛОДИРАН, със сигурност, защото внася съвсем нов привкус на Божия намеса в играта. А иначе и оня малко пре-експонирания и малко поизмислен „героичен“ каталунски играч има некакво подобно попадение с/у някакъв 4-дивизионен местен отбор; но това е пунта-Мара, след като РЕАЛизираното от Бог Дон ДИЕГО е на Световен форум на футбола и то с/у родината на тази игра. ФАКть. Дори бих добавил, че навярно, и с голяма доза вероятност, в наши дни, при наличието на ВАР, биха затворили ОЧИТЕ се за нещо подобно от играч от такъв ранг като Бог МАРАДОНА.ФАКть. Но просто вече не се раждат подобни на Него. . .
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.