Last news in Fakti

29 Януари, 2020 18:40 1 781 0

Правителството се намесва във футбола в Гърция

  • паок-
  • ксанти-
  • иван савидис

Смекчават наказание за ПАОК и Ксанти

Правителството се намесва във футбола в Гърция - 1
Снимка: БГНЕС

Правителството влиза в ролята на арбитър, пише ежедневникът "Катимерини", цитиран от sportal, в коментар на внесените от кабинета поправки, които трябва да спасят първодивизионните отбори ПАОК (Солун) и Ксанти от изхвърляне от висшата гръцка дивизия.

Скандалът избухна, след като Професионалната футболна комисия установи, че руският бизнесмен с гръцки произход Иван Савидис, основен собственик на ПАОК, е придобил и футболен клуб Ксанти, а правилата не позволяват два клуба да имат един и същи собственик. Комисията препоръча да бъде отнет лиценза на двата отбора.

"Катимерини" пише, че правителството се намесва, за да предотврати неконтролируема ситуация в условията на без друго болен климат в гръцкия футбол. Аргумент на кабинета при внасянето на спорната поправка с обратно действие е, че "няма да позволи една футболна тема да застраши общественото единство". Поправката предвижда двата клуба, вместо да бъдат понижени в долна дивизия, да бъдат наказани с отнемане на от 5 до 10 точки в първенството.

Очаква се поправката да бъде гласувана днес от гръцкия парламент с поименно гласуване. Същевременно обаче управляващата Нова демокрация реши да изключи от групата си в Европарламента бившата звезда на гръцкия футбол Теодорис Загоракис, който се намеси остро в защита на ПАОК, в който игра цели 19 години. "Правителството не може да бъде изнудвано", заяви правителственият говорител Стелиос Пецас.

"Ефимерида тон синдактон" вижда във футболната криза и резултат от традиционното противопоставяне между солунския ПАОК и атинския Олимпиакос, собственост на корабопритежателя Вангелис Маринакис. Изданието цитира позиция на Олимпиакос, според която предстоящото решение е насилие над правителството и здравия разум.

Според вестника и двата отбора са мобилизирали организираните си привърженици в битката около лиценза на ПАОК. Опозиционният "Авги" коментира, че правителството е "изгубило топката и във футбола". Според изданието има явни машинации от страна на заместник-министъра на спорта Лефтерис Авгенакис.

Вестникът пише, че гласуването на поправката в парламента ще бъде поименно по искане на опозиционната СИРИЗА, като единствено Нова демокрация подкрепя приемането ѝ. В редиците на ПАОК назрява взрив заради "машинации" от страна на правителството, а Олимпиакос вижда "пазарлък със законността".


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА