Last news in Fakti

27 Юли, 2012 23:59 1 717 2

Грандиозна церемония даде старт на Олимпиадата в Лондон

  • олимпиадата-
  • летните олимпийски игри-
  • лондон
Грандиозна церемония даде старт на Олимпиадата в Лондон - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази вечер от 23.00 часа българско време бе даден стартът по Откриването на 30-то издание на Летните олимпийски игри.

Церемонията се провежда на лондонския "Олимпийски стадион" и в него участие ще вземат около 15 000 доброволци. Церемонията ще бъде наблюдавано от около четири милиарда души по цял свят и ще продължи до полунощ, а организацията и струва 36 милиона евро.

Името на представлението за откриването на летните олимпийски игри е "Островите на чудесата" и започна със звука на най-голямата хармонично настроена камбана в Европа. Тя бе бита от колоездача Брадли Уигинс. Интересно е да се отбележи, че дъждът обзе Лондон още преди началото на тържествата, но това е типично за английската столица.След това приятните изненади продължиха с детски хор, който изпя няколко символични песни, които обединяват кралството на Великобритания.

Шоуто на "Олимпийския стадион" бе уникално и изпод земята започнаха да излизат комини малко след началото на церемонията, които символизират индустриалната революция на Англия. 

Откриването на Игрите, които се провеждат за трети път в Лондон, се наблюдава от повече от 4 милиарда души по целия свят.

В тази част от представлението участваха повече от 5000 актьора, повечето от които доброволци, а декорите можеха да се опишат с думите грандиозни и живописни.

Краят на тази фаза дойде със съединяването на пет горящи обръча в небето над стадиона, които сформираха олимпийския символ.

Малко след това над стадиона се приближи хеликоптер, а зрителите видяха на телевизионни екрани, че в него са легендарният британски актьор Даниел Крейг, познат ни в ролята на Джеймс Бонд, и кралица Елизабет Втора.

Последва зрелищен скок на двамата с парашут, но заради вятъра те кацнаха извън стадиона.

Минути по-късно на стадиона влязоха британската кралица, придружавана от съпруга си единбургския херцог Филип.

По същото време мястото си на трибуната зае и президента на МОК Жак Рох.

Mеждувременно започна издигането на британския флаг "Юниън Джак" и изпълняването на националния химн "Бог да пази Кралицата".

След това се появиха деца и актриси, облечени като медицински сестри от болницата "Ормънд в Лондон". Тогава церемонията се пренесе в 30-те години на миналия век.

Една от изненадите на Дани Бойл пък бе неповторимият Мистър Бийн. Той се появи като отегчен кийбордист, докато Лондонският симфоничен оркестър изпълняваше музиката от филма "Огнени колесници", за която композиторът Вангелис получи награда "Оскар" за филмова музика през 1982 година.

Последва смяна на ритъма и се появи инж. Тим Бърнарс Лий, който е създателят на "Уърлд Уайд Уеб" (WWW). След това имаше минута мълчание, за всички, които вече не са между нас.

На стадиона бе прожектиран и пътят, който олимпийският огън извървя, за да стигне до модерното съоръжение, което е домът на Игрите през това лято. Тогава бе показан и именитият Дейвид Бекъм, който пристигаше към стадиона с лодка по река Темза.

Час и двадесет минути след началото на церемонията започна и парадът на спортистите, който беше наречен така, а не "парад на нациите" заради съкратената версия, която бе представена на зрителите.

Точно в 22:36 часа местно време минаха и 63-мата български състезатели, предвождани от най-успелия български гимнастик и единственият на планетата, който участва в своята шеста Олимпиада - знаменосецът на България Йордан Йовчев.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 kjjgh

    1 0 Отговор
    Това го гледахме по тв дай да се ядем с гърците по интересно е
  • 2 кик

    1 0 Отговор
    нали е криза в европа и нема пари?