Last news in Fakti

16 Март, 2020 17:19 3 549 7

Мбапе с разтърсващото писмо до момчетата от квартала, в който е израснал

  • килиан мбапе-
  • псж-
  • франция

Голмайсторът разказва за живота в предградията, за мечтите и срещите с идолите

Мбапе с разтърсващото писмо до момчетата от квартала, в който е израснал - 1

Звездният нападател на ПСЖ Килиан Мбапе, който е един от най-големите таланти във футбола, написа писмо до момчетата от квартала, в който е израснал. Голмайсторът разказва пред "The Player Tribune" за живота в предградията, за мечтите и срещите с идолите.

Цялото писмо на Килиан Мбапе:
Към децата в Бонди,

Към децата във Франс,

Към децата в предградията,

Искам да ви разкажа една история.

Вероятно няма да ви изненада, че става въпрос за футбол. При мен всичко е футбол. Можете да попитате баща ми. Когато бях на три години, той ми взе един от онези малки 4 × 4 камиончета за рождения ми ден. Нали ги знаете, тези с електродвигател? Можете да седнете вътре и да го карате наоколо. Имаше педали и всичко. Родителите ми щяха да ме оставят да шофирам от нашата къща до футболното игрище от другата страна на улицата, сякаш бях истински футболист, който отиваше да тренира. Приех малкото си рутинно шофиране много сериозно. Единственото, което липсваше, беше моята чанта с тоалетни принадлежности!

Но щом пристигнах, винаги оставях колата в ъгъла, за да отида да играя футбол. Този готин 4 × 4, заради който направи всичките ми малки приятели ревнуваха, просто не ме интересуваше вече.

Мбапе с разтърсващото писмо до момчетата от квартала, в който е израснал

Просто исках топката.

За мен топката беше всичко.

Така че ДА, тази история е за футбола. Но всъщност не е нужно да обичате футбола, за да слушате тази история. Защото тази история наистина е за мечтите. В Бонди, през 93-та, в предградията, няма много пари. Но ние сме мечтатели. Ние сме родени по този начин, според мен. Може би това е така, защото мечтите не струват много. Всъщност са безплатно.

Нашият квартал е невероятно горещ съд от различни култури - френска, африканска, азиатска, арабска, всяка част на света. Хората извън Франция винаги говорят за предградията в лоша светлина, но ако не сте от тук, всъщност не можете да разберете какво е това. Хората говорят за „главорези”, както са били тръгнали от тук. Но навсякъде по света има главорези. Има хора, които се борят навсякъде по света. Реалността е, че когато бях дете, гледах как някои от най-лошите момчета в квартала носят хранителни стоки на баба ми. Никога не виждате тези части от нашата култура по новините. Показват ви и виждате само за лошото, никога доброто.

Всъщност в Бонди има правило, което всички разбират. Научаваш го, когато си млад. Ако тръгнете по улицата и видите 15 души стоящи на ъгъла и познавате само един от тези хора, имате избор: махате и продължавате или отивате и стискате ръцете на всички 15 човека.

Ако минете и стиснете само ръката на човека, когото познавате, тогава останалите 14 души никога няма да ви забравят. Те ще знаят какъв човек сте.

Смешно е, защото през целия си живот носех тази част от Бонди със себе си. Миналата година на наградите на FIFA бях с родителите си, с които се разхождахме преди церемонията и видях Жозе Моуриньо в една стая. Говорил съм и преди с него, но той беше с четирима или петима приятели, които не познавах. И се появи този закон от Бонди. Мислех си: „Просто да махна на Моуриньо или да отида там?"

Е, аз отидох при него, за да го поздравя и да му стисна ръката, а след това естествено отидох по линията на всеки от приятелите му.
"Bonjour!", Ръкостискане...
"Bonjour!", Ръкостискане...
"Bonjour!", Ръкостискане...
"Bonjour!", Ръкостискане...

Беше смешно, защото лицата им бяха някак изненадани, като: „О, той ни поздравява? Здравей!”

Мбапе с разтърсващото писмо до момчетата от квартала, в който е израснал

Когато тръгнахме, баща ми се разсмя и ми каза: „Това всичко е от Бонди“.

Това е като рефлекс. Това е правилото, при което живеем. В Бонди научаваш ценности, които надхвърлят футбола. Научаваш се да се отнасяш към всички еднакво, защото всички сте в една и съща саксия. Всички мечтаем.

Аз и моите приятели не се надявахме да станем футболисти. Не очаквахме. Не планирахме. Мечтаехме. Има разлика. Някои деца имат плакати на супергерои по стените на спалнята си. Покрихме нашите с футболисти. Имах толкова плакати на Зидан и Кристиано. (За да бъда честен, когато пораснах, имах и няколко плаката на Неймар, което той намира за много смешно, но това е друга история!)

Понякога хората ме питат защо има толкова много таланти, идващи от нашите квартали. Може би има нещо във водата или тренираме по различен начин, като Барселона или нещо подобно. Но не, ако дойдете във ФК Бонди, страхувам се, че просто ще видите скромен семеен клуб, няколко жилищни сгради и някаква изкуствена трева. Но мисля, че футболът е просто различен за нас. Той е от съществено значение. Това е всеки ден. Това е като хляб и водата.

Спомням си, че имахме турнир в нашето училище - всички 6-ти, 7-ми, 8-ми и девети клас . Това беше като нашето Световно първенство. Играехме за пластмасов трофей от 2 евро, но се отнасяхме с него, сякаш беше на живот или смърт. Честта ни беше на карта. А е смешно, защото правилото беше, че всеки отбор трябва да бъде смесен. Момичета и момчета. Е, за съжаление не всички момичета искаха да играят в турнира, така че трябваше наистина да преговаряме. Спомням си, че казах на моя приятелка, че ако тя даде всичко на терена и спечелим купата, ще ѝ купя нова книжка за оцветяване. Молех я.

Може би мислите, че преувеличавам, но това наистина означаваше всичко за нас. Както казваме: „Това е Neuf Trois. Не можем да загубим".

Играхме за този трофей от 2 евро, а сякаш беше "Жул Риме". Точно така беше. Сигурен съм, че беше доста трудно за моите учители. На тях наистина се извинявам. Спомням си, че един ден се прибрах от училище с девет различни предупреждения от директора.

„Килиан не си е направил домашното.“
"Килиан забрави ученическите си принадлежности."
"Килиан говореше за футбола по време на математиката."

Главата ми беше в облаците. И аз бях доста добър играч, но повратна точка за мен, наистина повратна точка през целия ми живот, беше Coupe 93 (световното, за което ви казах), когато бях на 11 години. Стигнахме до полуфиналите и мачът беше на истински стадион в Гагни и дори си спомням, че беше в сряда. Ето колко жив е този спомен за мен. Никога преди не бях играл на толкова голям стадион с толкова много хора. Бях ужасен. Наистина! Аз практически не бягах, бях толкова уплашен. Едва докосвах топката. И никога няма да забравя, след мача майка ми излезе на терена и ме сграбчи за ушите.

Не защото играх слабо, а защото се уплаших.

Тя каза: „Ще си спомняш това цял живот. Винаги трябва да вярваш в себе си, дори и да не успееш. Може да пропуснеш 60 гола. Никой не го интересува. Но фактът, че отказваш да играеш, защото се страхуваш, може да те преследва цял живот."

Тя каза тези точни думи и това наистина ме промени дотам, че никога през целия си живот никога повече не се изплаших на футболно игрище. Истината е, че няма как да съм същия без майка ми, баща ми, моята общност, приятелите ми. Просто без тях няма да има Килиан Мбапе.

Може би, ако не сте откъдето съм, не можете да разберете това. Но, например, когато бях на 11 години, трябваше да отида в Лондон за няколко дни, за да тренирам с младежкия отбор на Челси. Бях толкова развълнуван и шокиран, че дори не исках да кажа на приятелите си от квартала къде отивам. Когато се върнах у дома, приятелите ми ме видяха и ми казаха: „Килиан, къде беше миналата седмица?“

Казах: „Бях в Лондон при Челси“.

Те казаха: "Пф, не, това е невъзможно."

Казах: "Не, кълна се, дори се запознах с Дрогба."

Те казаха: „Пф, лъжеш се. Дрогба не среща деца от Бонди. Не е възможно! ”

Тогава нямах телефон, затова помолих баща ми да ми даде неговия и им показах снимките, които направихме. Тогава най-накрая ми повярваха. Но важното беше, че не ревнуваха. Изобщо не. Те просто бяха изумени. Никога няма да забравя какво ми казаха. Все още го помня изцяло. Бяхме в съблекалнята на Бонди, облечени за мач.

Казаха: „Килиан, можеш ли да ни вземеш там със себе си?“

Сякаш бях отишъл на друга планета.

Казах: „Лагерът вече приключи. Съжалявам"

Те гледаха надолу към телефона, смеейки се и поклащайки глава. Казваха: „Леле. Сякаш изживяваме този момент с теб, Килиан."

Толкова много означава за нас. Отиването до тези такова място е все едно да посетите друга планета.

Мбапе с разтърсващото писмо до момчетата от квартала, в който е израснал

След този период в Челси молех родителите си да ме оставят да напусна Бонди и да отида в голям клуб. Но трябва да разбера майка ми и баща ми. Те искаха да остана вкъщи, за да мога да бъда дете и да живея нормален живот. Тогава не го разбирах, но всъщност беше най-доброто за мен, защото научих много тежки уроци, които никога не бих научил в академия.

Баща ми беше мой треньор 10 години. Дори когато през седмицата започнах да тренирам във френската академия в Клерфонтейн. Това е една от най-добрите академии в света. Но тогава пак се прибирах вкъщи през уикендите и играех за полупрофесионалния отбор на баща ми. И той не понасяше нито една моя фантазия за академични глупости.

Всъщност е смешно, защото се връщах вкъщи с гласа на моя треньор на Клерфонтейн в главата. Той продължаваше да подчертава, че трябва да работя върху по-слабия си крак. В Клерфонтейн всичко беше за развитието на нашите умения. Но при Бонди беше истинският живот. Ставаше дума за оцеляване. Ставаше дума за победа.

Един уикенд играх за Бонди и получих топката на крилото. Беше на десния ми крак. Бях съвсем сам. Перфектна ситуация. И чух гласа на моя треньор на Клерфонтейн, който казваше: „Килиан, работи за левия крак“.

Затова пробвах дълъг пас с левия си крак и се провалих напълно. Другият отбор взе топката и контраатакува, а баща ми искаше да ме убие. Все още го чувам да крещи.

"Килиан! Не си тук, за да изпробваш своите фантастични глупости от Клерфонтейн! Тук имаме първенство за печелене! Може да се върнеш в Клерфонтейн през цялата седмица и да тренирате на хубавото си поле! Но това тук е Бонди! Ние също имаме живот!!! ”

Все още нося този урок със себе си, където и да отида. Баща ми знаеше, че главата ми е в облаците, затова се увери, че краката ми все още са на земята.

Тогава, точно преди 14-ия ми рожден ден, получих невероятна изненада. Баща ми получи обаждане от някого от Реал Мадрид, който ме покани да отида в Испания на тренировка през ваканцията. Беше шок, виках на баща ми: „Зидан би искал да види твоя син“. По онова време Зизу беше спортен директор. Разбира се, бях на Луната. Бях готов да тръгна веднага.

Но всъщност не беше толкова просто, защото разузнавачи започнаха да идват на нашите мачове, а аз получавах известно внимание от медиите. Когато си на 13 години, не знаеш как да се справиш. Беше голям натиск и семейството ми искаше да ме защити.

Но всъщност беше седмицата на моя рожден ден и не знаех, че родителите ми са организирали всичко с клуба, за да ме заведат в Мадрид като подарък.

Доста изненадващо за мен!

И вярвате или не, не казахме на никого къде отиваме. Дори не казах на най-близките си приятели, защото бях твърде нервен. Ако нещата не вървяха добре, не исках да се връщам в моя квартал и да ги разочаровам.

Никога няма да забравя момента, когато пристигнахме в учебния център от летището. Зидан ни посрещна на паркинга до колата си и това беше наистина хубава кола.

Здрависахме се и тогава той предложи да ме закара на игрището за тренировка. Той посочи предната седалка и каза: "Хайде, качвай се".

Но аз просто замръзнах и попитах: „Трябва ли да сваля обувките си?“

Хахаха! Не знам защо казах това. Но това беше колата на Зизу!

Той смяташе, че това е наистина смешно. Той каза: „Разбира се, не, хайде влизай“.
Закара ме на тренировъчния терен, а аз мислех единствено за това, че съм в колата на Зизу. Аз съм Калиан от Бонди. Това не е реално. Вероятно още съм в самолета и сънувам.
Понякога, дори когато наистина изживяваш нещо, имаш чувството, че е сън.

Същото чувство беше на Световното първенство в Русия.

Разберете ме, не преживявате спечелването на Световната купа като личност. Преживявате я като дете.

От всички спомени този, който никога няма да забравя, е, когато стояхме в тунела преди първия мач срещу Австралия и чакахме да излезем. Това е, когато ме удари, това, за което живеех. Погледнах към Усман Дембеле и просто се усмихвахме и клатихме глава.

Казах: „Вижте ни. Момчето от Евре и момчето от Бонди. Играем на Световното първенство“

Той каза: „Кълна се, невероятно е“.

Излязохме на терена и усетихме 65 милиона души зад себе си. Когато чух Марсилезата, можех да заплача.

Интересно ми е, че толкова много от нас, които държахме Световното купа в ръцете си това лято, израснаха в предградията. В горящите съдове. В кварталите, в които чувате много езици, докато вървите по улицата. Кварталите, в които стискаш 15 ръце - не 14, не 10, не една.

На децата в Бонди,

На децата в Франция,

На децата в предградията,

Ние сме Франция. Вие сте Франция.

Ние сме лудите мечтатели. И за наш късмет, мечтите не струват много.

Всъщност са безплатни.

С уважение,
Килиан от Бонди".


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Българин

    7 3 Отговор
    Големец!!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ломбов

    2 0 Отговор
    Прави впечапление че има същитеценностш като Бербатов - земен е, не е повърхностен или манекен, лъв е като нашия, не се стреми към кухи върхове
  • 6 цербер

    0 0 Отговор
    На децата вЪВ Франция.
  • 7 Денис

    0 0 Отговор
    👏👏👏 Удивителна история