Last news in Fakti

21 Март, 2020 17:07 3 322 7

Не забранявайте индивидуалното спортуване, апелират български клубове

  • извънредно положение-
  • мерки-
  • индивидуален спорт

Клубове, които развиват любителски спорт, призоваха държавата да остави индивидуалния спорт позволен

Не забранявайте индивидуалното спортуване, апелират български клубове - 1
Снимка: Снимка: topspeedrunning

Български клубове, които развиват любителски спорт на открито, призоваха индивидуалният спорт навън да остане позволен и да се разреши спортуването в парковете, пише Дневник.

Новите мерки в борбата с разпространението на коронавируса влязоха в сила от събота, като по време на извънредното положение се забраняват посещенията в парковете, спортните и детските площадки.

В обръщение до министър-председателя Бойко Борисов, председателя на кризисния щаб Венцислав Мутафчийски и министрите на спорта Красен Кралев и здравеопазването Кирил Ананиев клубовете посочват, че индивидуалният спорт на открито е важен, защото помага за поддържането на висок тонус и по-слаба податливост към заболявания.

"В условията на социална изолация, индивидуалният спорт на открито е една от малкото активности, които са с нисък риск, но със съществено значение за опазването на физическото здраве и духа на населението. Бягането в парка или планината, когато е индивидуално и не нарушава забраната за събиране на повече от двама души, както и колоезденето - в града или извън него, позволяват на практикуващите ги да запазят физическата си форма, да дишат чист въздух, да прекарат време на слънце", пише в декларацията.

Един от подписалите се - председателят на "Зелена стъпка" Иван Радев - заяви пред "Дневник", че с писмото си клубовете не търсят противоречие или критика, а желанието им е превантивно да информират властите и обществеността, че дори при налагането на по-строги мерки евентуална забрана на индивидуалния спорт на открито би имала отрицателен ефект.

Ключов съвет в декларацията е спортуването в парковете да бъде позволено, при спазване на всички правила на социална дистанция. Според клубовете е разумно "държавата да насърчи хората да практикуват индивидуален спорт, като избягват популярните места, а се насочват към такива, в които няма други хора".

"Виждам, че хората тичат по велоалеите и тротоарите в София. Това с нищо не е по-добро, отколкото да бягат в парка. Съгласен съм, че не трябва да се събират хората на големи групи, но е по-добре сам човек да бяга в парка. И е по-добре да бяга, отколкото да стои вкъщи", каза Радев.

В писмото, което е подписано от "Зелена стъпка", "Бегач", "Зелена Странджа", "Ай рън", сдружение "Български Ултрамаратони 2020" и сдружение "Екско Клуб", клубовете съветват хората да не прекаляват с тренировките, за да не отслабят имунната си система и да тренират единствено ако се чувстват във форма.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Клвовлшслд

    6 0 Отговор
    Ами секса и той ли индивидуално
  • 2 Behemoth

    11 1 Отговор
    Ми това със тичането и ползването на спортните площадки наистина беше излишно ... обикновено там няма тълпи от активни граждани ...там дето аз ходя обикновенно съм сам ,понякога идва един гражданин в предпенсионна възраст ...а юношите бледи обикновенно преди морето хахахххххх...
  • 3 Зик

    8 0 Отговор
    Тък сега когато въздуха е чист . Няма толкова коли и да не може човек да потича из парка. Или просто да се разходи .
  • 4 Марио

    11 0 Отговор
    Как да се грижа за здравето си като затвориха всички басейни и фитнеси?Спортът е здраве, а фитнесите и басейните не работят. Искам да подчертая, че вирусът удря в белите дробове, а няма нищо по-добро за въздуха, дихателните пътища и дробовете от ПЛУВАНЕТО.Това е много полезен спорт, който не трябва да се спира.Спортът трябва да продължи.
    Това е мнението ми по въпроса.Спортът трябва да продължи и във фитнесите.Полизно е за здравето, нека фитнесите да отворят.
  • 5 курейски дик татор

    2 0 Отговор
    спорт и музика
  • 6 Иван

    5 0 Отговор
    Ако така продължават със забраните, тежко ни. ⅔ от българите били с наднормено тегло. Искат 100% да станат затлъстели...
  • 7 Аз всеки ден спортувам.......

    0 0 Отговор
    От 8.00ч до 9.00ч биене на чекии.