24 Март, 2020 06:58 1 759 14

Ето колко милиарда губи спорта заради коронавируса

  • футбол-
  • спорт-
  • коронавирус-
  • загуби

Големите спортни организации ще понесат много загуби, но не могат да си позволят да прекъснат връзката с привържениците, реклмодателите и медиите

Ето колко милиарда губи спорта заради коронавируса - 1

Светът на спорта е разклатен по безпрецедентен начин заради пандемията от коронавирус. Празни стадиони, изолирани фенове и предпазливи спонсори са само част от предизвикателствата, с които индустрията трябва да се справи. Големите спортни организации ще понесат много загуби, но не могат да си позволят да прекъснат връзката с привържениците, реклмодателите и медиите. Това е и шансът им да демонстрират автентичността си.

Кризата засегна всички най-популярни лиги и състезания - НБА, НФЛ, Ла Лига, Премиър лийг, Серия "А", Бундеслигата, Шампионската лига, Евро 2020, МЛС, Формула 1, Мастърс турнирите по тенис и голф.

Ето колко милиарда губи спорта заради коронавируса

Според изследване на Forbes, най-сериозни ще са последиците за американския спорт. Очакваната двумесечна пауза ще струва около 5 млрд. долара от продажбата на билети, концесии, спонсорства и тв права. Около 40% от тази сума или 2 млрд. долара ще са загубите на МЛБ. След бейзбола се нарежда баскетболът. НБА и НСАА ще се лишат съответно от 1,2 млрд. и 1 млрд. долара. НХЛ, Наскар и МЛС ще загубят общо около 900 млн.

Ето колко милиарда губи спорта заради коронавируса

В Европа петте водещи футболни първенства ще претърпят загуби в размер на 4 млрд. евро. Най-засегната ще е Висшата лига на Англия, която заради COVID-19 ще регистрира минус от 1,25 млрд. евро. Загубите на Ла Лига ще достигнат 950 млн. Следват Бундеслигата - 750 млн., Серия "А" - 650 млн. и Лига 1 - 400 млн.

А възстановяването на позициите няма да е лесно. Очаква се след подновявето на спортните събития, публиката, която присъства на живо на състезанията, да намалее с 50%. Надеждата е отливът на фенове да продължи колкото се може по-кратко.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ventura

    8 0 Отговор
    Абе футбола ще го прегладуваме, но храна и лекарствата не знам!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Наблюдение

    11 2 Отговор
    В подобни ситуации човечеството се лишава от излишните неща - хазарт, молове и не на последно място от възможността да се забавлява с безсмислени дейности. Лошото е, че като вдигнат карантината всички пак ще влязат в тъпото си ежедневие
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Масон

    4 4 Отговор
    Не ми дреме за задръстения спорт колко ще загуби. Това е пълна загуба на време да гледаш спорт. Да мре тоя тъп спорт.
  • 6 Next

    9 0 Отговор
    Спорта не губи нищо, губят олигарсите обвързани със спорта. Но това са стотинки за тях.
  • 7 боцмана

    9 0 Отговор
    Кораба потъна те за флага се сетили!! Спорта си е спорт , той нищо не губи , губят тези които печелят от спорта. Така , че страдам от венерическо заболяване , боли ме к..а за експлоататорите на спорта.

    Коментиран от #14

  • 8 Morgoth

    3 0 Отговор
    Спорта можем да го разделим фиктивно на два вида - едните са не чак толкова популярни като борба, вдигане на тежести, бадминтон и прочее - те винаги са карали на държавна издръжка и не са имали кой знае колко пари - за тях голяма промяна няма да има, при тях големи рекламодатели няма. Другите са футбол, формула 1, а в щатите бейзбол и баскетбол - тези са толкова фрашкани с пари, а един добър футболист струва толкова неадекватно-огромна сума, че казано честно ме боли к**а, за това колко ще загубят от сегашната криза. Най-богатите винаги губят най-много при подобна ситуация, питайте Безос, колко е загубил.
  • 9 Гошо

    5 0 Отговор
    Да им направят заплатите на минимална сега, и без тва няма причина до взимат по 20-30 милиона на година
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Това не е спорт

    2 0 Отговор
    Това е вид бизнес за по-елементарни хора примерно футболисти, които по къснозапочват да поучават обшеството със скудоумието си. Спортисти и спорт с морал имаше преди 50 години. Сега всеки кютуук е бизнесмен.
  • 13 али баба

    3 0 Отговор
    А бе кога ги е спечелил за да ги губи?! Губи се нещо което е твое....
  • 14 Митко

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "боцмана":

    Много, много точен отговор! От спорта губят само тези които печелят от него...