Last news in Fakti

26 Март, 2020 19:43 3 760 3

Почина треньорът, извел Франция до европейската титла през 1984

  • идалго-
  • смърт-
  • треньор-
  • национален отбор-
  • франция-
  • титла-
  • европейско първенство

Мишел Идалго е описван като "човекът, който написа първата красива приказка на френския футбол"

Почина треньорът, извел Франция до европейската титла през 1984 - 1
Снимка: БГНЕС

Една от френските легенди в световния футбол Мишел Идалго почина на 87-годишна възраст след дълго боледуване. Причината за смъртта обаче не е официално оповестена от властите или близки на Идалго, който имаше рожден ден преди четири дни.

"Човекът, който написа първата красива приказка на френския футбол. Диригентът на Платини, Жирес и Тигана", описа „Екип“ легендата накратко и подчерта, че смъртта му не се дължи на връхлетелия целия свят коронавирус. Смята се, че той е създател на тактическата схема 3-5-2.

Легендарният треньор влезе в историята с европейската титла, която спечели начело на националния отбор на Франция през 1984 година – първи голям международен трофей за тима. Идалго води „петлите“ и на световните първенства през 1978 в Аржентина и 1982 година в Испания, когато те отпадат от ФРГ (Федерална република Германия) на полуфиналите след изпълнение на дузпи в Севиля. Преди двубоя за третото място с Полша Идалго не успява да накара съкрушените си звезди да излязат на терена. Заради това по-късно той предлага на УЕФА за Евро 1984 да отпадне срещата за третото място и молбата му е уважена - повече на европейско първенство не се играе малък финал.

Като футболист Идалго има три шампионски титли на Франция с тимовете на Реймс и Монако. След Евро 1984 във Франция той беше технически директор към местната футболна федерация в продължение на четири години. От 1991 година Идалго не се е занимавал активно с футбол.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пепино

    7 0 Отговор
    ВЕЛИК!!!!!!!
  • 2 Горо

    8 0 Отговор
    Идалго бе изключителен специалист, който създаде великолепно съзвездие от френски футболисти. Скорост и виртуозност бяха отличителните черти на тогавашния национален отбор по футбол. Бе истинско удоволствие човек да наблюдава подобна игра! Светла му памет на Идалго! Той вече обезсмърти своето име със своите постижения!
  • 3 Иван

    1 0 Отговор
    Само, че системата е 4-4-2. Най-добрата средна линия за времето си Платини, Тигана, Жирес и Фернандес. Бог да го прости.