Last news in Fakti

31 Март, 2020 11:18 3 587 14

Сергей Якирович за ФАКТИ: ЦСКА е най-големият клуб в България и има най-добрите фенове

  • цска-
  • сергей якирович-
  • байер леверкузен

Бившият полузащитник на ''армейците'' призна пред медията ни, че за него ще е чест да бъде старши треньор на ЦСКА

Сергей Якирович за ФАКТИ: ЦСКА е най-големият клуб в България и има най-добрите фенове - 1
Снимка: БГНЕС

Целият свят, в това число и футболният, е парализиран от пандемията, предизвикана от лавинообразното разпространение на коронавирусната инфекция. За футболните фенове моментната ситуация е двойно тежка. Освен, че повечето от тях вероятно са принудени да си стоят вкъщи, то и футбол няма. Освен беларуски. Поради тази причина, може би сега сме в момент, в който може да се върнем малко назад във времето и да си припомним приятни неща, свързани с футболната игра. Такъв момент за привържениците на ЦСКА са и двата мача на любимия им отбор с германския колос Байер Леверкузен. През есента на 2005 г. ЦСКА постигна две победи с по 1:0 над ''аспирините'', като с тях ''червените'' се класираха за груповата фаза на турнира за Купата на УЕФА.

От ФАКТИ разговаряхме с босненския бивш дефанзивен полузащитник на ЦСКА - Сергей Якирович. Той е един от героите от онзи велик ''армейски'' тим, воден от сръбския специалист Миодраг Йешич. Между есента на 2005 г. и началото на 2007 г. бившият босненски национал Якирович записа петдесет участия с фланелката на ЦСКА, в които отбеляза три попадения - в две отделни срещи вкара на Локомотив (Пловдив), а веднъж разпечата и вратата на Пирин (Благоевград). Носител е на Купата и Суперкупата на България с ЦСКА през 2006 г., титуляр в двата мача с Байер Леверкузен, титуляр с важна роля бе и в мачовете от груповата фаза на Купата на УЕФА срещу Хамбургер, Викинг, Монако и Славия Прага. Босненецът, който има и хърватско гражданство, игра и в следващата европейска кампания на 31-кратните шампиони на България, когато те злощастно отпаднаха от турския гранд Бешикташ в първия редовен кръг на турнира за Купата на УЕФА.

Сергей Якирович за ФАКТИ: ЦСКА е най-големият клуб в България и има най-добрите фенове
Снимка: Антон Станков

Днес Сергей вече е треньор. Първоначално води втородивизионния хърватски клуб НК Сесвете, а след това прави крачка напред и в периода юли 2018-февруари 2020 е начело на елитния хърватски тим НК Горица. Якирович, начело на Горица, за скромните възможности на този клуб, постига доста прилични резултати, като отборът е на косъм от класиране за Лига Европа.

Сергей Якирович за ФАКТИ: ЦСКА е най-големият клуб в България и има най-добрите фенове
Снимка: HNS, Якирович начело на НК Горица

- Сергей, здравей, поздрави от София! Как си, къде те намирам?

- Здравейте, добре съм. Намирам се в Сесвете, квартал на Загреб. Като целия свят си стоя вкъщи и се пазя от коронавируса.

- Какви спомени пазиш от периода си в ЦСКА?

- Спомените ми са страхотни. Винаги съм изтъквал, че съм играл в най-големия клуб в България, а феновете на ЦСКА са най-добрите, пред които съм играл в моята кариера. Освен това, животът в София ми пасваше.

- Ти игра и в онези две велики победи над Байер Леверкузен, посредством които ЦСКА се класира за груповата фаза в Купата на УЕФА. Можеш ли да опишеш чувството, особено след втория мач с ‘’aспирините‘‘?

- Усещането беше неописуемо. Пълен стадион, всички бяха много щастливи и развълнувани. Всеки път, когато си спомням за този мач, изпитвам голяма гордост и щастие.

- От новата ти гледна точка на треньор, с тактика от страна на Миодраг Йешич ли ги победихте, с късмет ли, или просто всеки от играчите игра на върха на възможностите си?

- Йешич беше страхотен треньор, той ни подготви много добре за мачовете с Байер Леверкузен. Разбира се, ние дадохме всички от себе си, защото искахме да покажем, че знаем как да играем добър футбол.

- Чуваш ли се с момчетата от онзи отбор, който е последният велик състав на ‘’армейците‘‘?

- Най-често се чувам с Велизар Димитров, Христо Янев, Оливър Ковачевич и Тиаго Силва.

- Извън европейските подвизи, носител си на Купата и Суперкупата на България с ЦСКА, но не успя да станеш шампион с клуба. Какво е твоето обяснение, защо изпуснахте онази преднина от 7 точки, която имахте пред Левски през сезон 2005/2006 г.?

- Дори днес, когато се замисля, ми е много трудно и не мога да намеря причината. Мисля, че трябваше да спечелим титлата, защото играехме наистина добре. През зимата привлякохме четиримата най-добри играчи на (Локомотив Пловдив) (бел. ред. става въпрос за Александър Тунчев, Георги Илиев, Кирил Котев и Даниел Георгиев), като цяло всичко сочеше, че ще триумфираме с титлата. Въпреки това започнахме слабо през пролетта и Левски ни настигна след пет кръга. След това Йешич си тръгна, а ние не успяхме да се върнем към доброто си ниво от есенния полусезон.

- 31-кратните шампиони на България преминаха през много трудности като клуб в последните години. Следеше ли ситуацията около тима във времето, следиш ли я и сега?

- Разбира се. Знам всички резултати, следя всеки уикенд. Разговарям с Велизар, така че знам какво се случва. Специално гледах двата мача на ЦСКА с Осиек в Лига Европа.

- Вече си треньор. Интересна ми е причината. Влюбен си силно в треньорската професия или просто след края на кариерата ти като футболист си искал да останеш част от играта?

- Много съотборници ми казваха, още докато играех активно футбол, че винаги говоря и им давам насоки на терена. Това е естествено за мен и, разбира се, останах във футбола. Дори сега, виждайки, че се справям добре и имам резултати, означава, че съм направил добър избор (смее се).

- Какъв футбол искаш да играят отборите, които водиш?

- Обичам директния стил, в който моят отбор играе, за да бележи голове, с натиск, и с добър преход и в двете посоки.

- Кой според теб е най-важният компонент в съвременния футбол – тактиката, техническите качества или физическата подготовка?

- Всичко. А в допълнение към изредените неща по-горе бих добавил и психология, защото всичко започва от главата. Треньорът трябва да знае как да води група хора и е много важно да извлече максимума от всеки играч.

- Имаш ли идол сред големите в професията?

- Юрген Клоп. Той изкарва максимума от всеки играч, и където и да е работил, той е правил играчите с по-скромни възможности все по-добри и по-добри.

- Ако ти предложат, би ли се завърнал в ЦСКА като старши треньор?

- Разбира се, това би било голяма чест за мен, тъй като ЦСКА е голям клуб.

- Босна и Херцеговина има Миралем Пянич (Ювентус), а Хърватия има Лука Модрич (Реал Мадрид). Ние в България нямаме играч, който дори да се доближава до тяхното ниво. Да не би футболистите в страните от бивша Югославия да са по-амбициозни от българските?

- Може да се каже така, но мисля, че на Балканите, в тази част на Европа, винаги ще има наистина добри играчи. Израснах със Стоичков, Костадинов, Пенев, Лечков и пр. България винаги имаше страхотни играчи, но не знам защо те не винаги бяха страхотен отбор.

- Благодаря ти много за отделеното време! Желая ти много здраве, късмет и успехи.

- И аз благодаря. Поздрави на всички фенове на ЦСКА, където и да са.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ако питаш Айшето;

    9 13 Отговор
    От нейното ц,игане по-добро няма! Така е и с ЦСКА-Ловеч!
  • 2 Айшето

    8 4 Отговор
    Верно е! От моя Асан по-убав нема, ега и на теб удари една патка за да го разбереш.

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Не става!

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Айшето":

    Асан ако има патка за чистене, аз нямам канал за цапане! Добре си е при тебе, при вирусите и бактериите!
  • 5 Независим

    2 4 Отговор
    А бе омбре и ти пееш една и съща песен ,някой бил най голям и как го измери,май,че рулетката ти мери само в инчове.Ставаш и ти много смешен
  • 6 Левски 1914

    8 5 Отговор
    Г–н Здравков когато пишете такива статии трябва да отбелязвате че става въпрос за ФАЛИРАЛИЯ отбор защото да ви напомня този отбор за който пишете от 09 09 2016г го НЯМА ФАЛИРА.

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Тумора лески софа

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "Левски 1914":

    Същия като вашия тумор лески. Бяха лески 1914,но нещеш ли станаха лески софа ей така щото говедата са поискали, а Пешо кучето държи собственоста на лески1914 и във въпроса се пита, как аджаба направихте нов клуб и приехте всички активи и пасиви ,като старото дружество е собственост на Пешо кучето и не ви е давал правата и съгласието си да преструктурирате едното дружества в друго.Иначе, говеедата са лески ,ама незнаят КОЙ лески,но най-вероятно тумор-менте като повечето отбори от първа лига,но те си вярват в някаква тяхна теория и измислен свят,и за това скоро изобщо няма да ги има
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    ОБАЧЕ , ВЛАСТ-РЪКОВОДЕЩИТЕ СА "ЛЕВСКАРИ " !!! ПРЕДИ ГОДИНИ "ГЕОРГИ МАРКОВЦИТЕ" ИЗХВЪРЛИХА С ФИНАНСОВА РЕПРЕСИЯ- МОЯТ "МИНЬОР" И МОЯТ "МЕТАЛУРГ ОТ "А" ГРУПА ЗАРАДИ "ЗАИГРАВАНЕТО "ИМ С ЦСКА И ЛИТЕКС -ЧРЕЗ ПРАВИТЕЛСТВЕНИ МЕРКИ !!! "ВИДОВ ДЕН " Е НА 15 ЮНИ ВСЯКА ГОДИНА !!!!!!!!!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.