6 Април, 2020 18:56 1 943 16

Генерал Мутафчийски: Не можем да забраним на футболните клубове да тренират

  • мутафчийски-
  • коронавирус-
  • тренировки-
  • забрана-
  • футбол-
  • криза

"Не знам кога пак ще има футбол", призна ръководителят на националния оперативен щаб

Генерал Мутафчийски: Не можем да забраним на футболните клубове да тренират - 1
Снимка: БГНЕС

Ръководителят на националния оперативен щаб за борба с коронавируса - генерал Венцислав Мутафчийски, даде специално интервю за Gong минути след решението на БФС първенството да бъде продължено. Той каза, че Щабът не може да се меси в делата на БФС и подчерта, че най-голямото му опасение е от струпване на хора по Великден.

"Вижте, ръководителите на футбола правилно са обявили, че играчите ще могат да започнат тренировки, когато това е възможно. Решението им мачовете да стартират три седмици, след като се справим със сложната ситуация, е добро. Извънредното положение е именно затова, за да предпазим хората. Много се говори за икономическите последствия, но животът на хората е на първо място.

Генералният щаб не може да забранява на футболните клубове да тренират, защото това не му влиза в правомощията. Това може да го реши Правителството. Вижте какво се случва в някои държави. Ние взехме мерки и затова смъртността е много по-малка. Не може на момента да установим всички заболели от коронавирус, но виждаме ниската смъртност. Не може да скрием труповете и да ги заметем под масата.

Не мога да кажа кога спортистите ще имат възможност да започнат занимания. Бъдете сигурни, че и на мен ми се иска всичко да приключи колкото се може по-бързо. Обстановката е доста динамична, което не ни позволява за даваме точни прогнози. Ние правим всичко възможно да запазим живота на хората.

Наскоро дори президентът на СЗО обяви, че не бива да отхлабваме рестриктивните мерки, тъй като това може да се окаже пагубно. Той наблегна на това, че подобни действия може да се отразят много по-тежко на икономиката.

Най-голямото ми опасение е Великден. Тогава се очаква да бъде пикът на пандемията, а доста хора се събират на групи. Пекат се агнета и т.н. Това може да се окаже пагубно. Разбирам, че този празник го обичаме. Това е Християнски празник, но трябва да бъдем разумни. Хубаво е, че и вие призовавате хората да спазват правилата и разпоредбите на здравните власти."


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    8 0 Отговор
    Никакъв фурбол ! Да играят табла / с маски / .Тва е !
  • 2 Аве Марафетчийски,

    15 2 Отговор
    Я обясни, що да не може за риба да се ходи ? Имам там 2-3 риби дет много обичат да ги разхождам с въдицата. Кучета може риби не може ?!
  • 3 абв

    11 0 Отговор
    а за баце нова къща?
  • 4 Някой си

    11 3 Отговор
    Ти и на хората не можеш да забраниш да излязат на разходка в парка, но жалкото е, че това ще стане ясно чак после, на подсъдимата скамейка!
  • 5 Ай стига бе

    13 0 Отговор
    Нали заповяда не повече от двама на 2м един от друг.
    Алооо статиста кви ги вершиш бе.
    Значи за едни може за други не може .
    Он вируса да не би да знае кои сте богоизбраните а?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ръмпези

    4 2 Отговор
    Г-Н МУТАФЧИЙСКИ, 100 000 ПЪТИ ГО КАЗАХ. ПРИ НАС ЖЕРТВИТЕ ЩЕ СА НАЙ МАЛКО ЗАЩОТО В РИСКОВАТА ЗОНА НА СМЪРТНОСТ ХОРАТА ВЕЧЕ НЕ СА МЕЖДУ ЖИВИТЕ..НЕ МИ ГОВОРЕТЕ, ЧЕ СТЕ ВЗЕЛИ МЕРКИ ЗАТОВА ЖЕРТВИТЕ СА МАЛКО...ТОЗИ ТИП ГОВОРЕНЕ НЕ ВИ ПОДХОЖДА....
  • 8 Шопо

    3 2 Отговор
    Бойко го натисна !!! А я не мога да ида да си зема пенцията
  • 9 Ахахах

    6 4 Отговор
    Пусни ни да тичаме в парка бе каскет! Как не те е срам! Забрани ако искаш бабишкерите да ходят, но младежите сами да си решават! Отврат!
  • 10 Бачо Киро

    3 0 Отговор
    Не, че е проблем, но как така не можете? То не е ли работа? Нали им плащат, значи е работа! Толкова фирми имат много по-малко хора заедно, те са затворени, а клубовете е ок? Много прилагаме мерките както ни падне, а? Глобите на депутатите, дето се бутаха пред болницата готови ли са? А 28 дни карантина спазват ли всички сега покрай 3мата заразени? Май май мерките хич не са нужни, когато е за определени тикви...
  • 11 Някой дса отговори

    1 1 Отговор
    Нека допуснем, че продължим с изолацията и с мерките за да не се заразим и всичко се размине с минимум заразени в България.
    Това изглежда чудесно, но много малко хора ще имат имунитет.
    В един момент Европа и света ще отворят граници и тогава и ние ще трябва да го направим.
    Въпросът е какво ще стане тогава?
    Kакво ще стане следващата зима когато вирусът се появи отново?
    Отново изолация, отново мерки?
    Или да се молим сега да се отървем пък после ще го мислим!!!
  • 12 Парламент

    3 1 Отговор
    Aaaaa, тези не може да ги спреш, значи? Ей, подлого гербериска, дано някой ден скоро ти разпорят пагоните по националната телевизия!
  • 13 ФИНЦИ

    1 0 Отговор
    ААА НИИ ЩО НЕ МОЖЕМ ДА ИГРАЕМ НА ПЛОЩАДТИТЕ МАЧ ЕИИИИ СМЕШНИ СТЕ ОТ ТОЯ ЩАБ НА ГЕНЕРАЛИТЕ И ПАНДЕМИОЛОЗОТЕ
  • 14 Какво правиш “ Генерале”

    1 0 Отговор
    Не ми се мисли колко акта ще паднат и колко хора ще осъдят България! Ти ще плащаш. ПАри имаш.
  • 15 Муфтаджийскииииии

    1 0 Отговор
    Значи на мен може да ми се караш ама на бат Венци не смееш, а?
  • 16 Mon Generale

    0 0 Отговор
    А Трябва! То щото и файда от тренировките-никаква. Освен , че резгонват гъските пасящи по стадионите.