Last news in Fakti

23 Април, 2020 17:12 899 0

Атлетико (Мадрид) печели най-дългото първенство в Испания

  • атлетико мадрид-
  • футбол

По време на втория шампионат възниква идеята за общоиберийски турнир на по четири испански и португалски отбори

Атлетико (Мадрид) печели най-дългото първенство в Испания - 1
Снимка: Facebook

Гражданската война в Испания прекъсва футбола за няколко години. През декември 1939 година шампионатът е възобновен, като на тима на Реал Овиедо е даден гратисен период от един сезон, защото стадионът му е унищожен от войната.

По време на втория шампионат възниква идеята за общоиберийски турнир на по четири испански и португалски отбори. Преговорите стигат до задънена улица и накрая испанците решават да проведат самостоятелен турнир с най-добрите в тогавашния шампионат: Атлетико, Атлетик, Валенсия и Барселона. Тогава името на Атлетико (Мадрид) е Атлетико Авиасион.

Името на състезанието е "Турнира на четирите". Той започва на 6 април с победа на Атлетик срещу Барселона с 5:3. След това Атлетико постига исторически резултат срещу Барселона - успех с 6:0.

Обаче състезанието така и не завършва, защото шестте най-добри трябва да се включат на 1/8-финалите за "Купата на Генералисимуса". В следващите сезони така и не се намира време за довършване на състезанието, което е считано за маловажно. Все пак трябва да се изиграе само един мач, който да определи шампиона.

През 1947 година испанската федерация намира дата за двубоя - 14 септември 1947 година. Атлетико побеждава на своя стадион Валенсия с 4:0 и вдига трофея. Любопитното е, че шест години след старта на надпреварата нито името на Атлетико е същото, нито стадионът, на който играе, нито дори емблемата. Президентът и треньорът на "червено-белите" също са други. Това остава единственото издание на "Турнира на четирите", пише "Спортал".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА