Last news in Fakti

26 Април, 2020 22:05 2 310 3

Тъжна вест: Отиде си една от големите легенди на българския волейбол

  • тодор симов

Тодор Симов си отиде от този свят на 91-годишна възраст

Тъжна вест: Отиде си една от големите легенди на българския волейбол - 1
Снимка: БГНЕС

Едно от най-големите имена в българския волейбол за всички времена - Тодор Симов, е починал на 91 години, съобщава Гонг.

Тодор Симов-Тошара е български национален състезател и треньор по волейбол, както и състезател по скок на височина (лека атлетика). Играе в отборите по волейбол и водна топка, участва в състезания по лека атлетика – скок на височина. От 1942 година учи в Търговската гимназия в София. След това завършва висше икономическо образование.

Започва да тренира в Рудничар (Перник) преименуван впоследствие на Миньор. След това преминава в ЦСКА, Славия и Червено знаме. Участва в специално организирания голям турнир в София по повод 53-ата сесия на МОК (1957), на който се взема решение за включване на волейбола в Олимпийските игри.

Като национален състезател спечелва бронз на световните първенства в Прага 1949 и Москва 1952, като на второто състезание е обявен и за най-добър разпределител. Същото признание получава и на световното в Париж 1956, където българите се класират на 5-то място. Има и бронз от европейското първенство в Букурещ 1954.

Екипът на ФАКТИ изказва искрените си съболезнования към семейството и близките хора на Тодор Симов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Шопо

    8 0 Отговор
    Поклон! Беше велик!
  • 3 Шаран БГ

    3 0 Отговор
    Бог да го прости !Родих се късно - запомних го като треньор на следващото поколение добри български волейболисти. Мир над праха му !