Last news in Fakti

3 Май, 2020 14:04 2 887 22

Бербатов: Тичах най-малко, но не бях мързелив, бях умен

  • димитър бербатов-
  • футбол-
  • манчестър юнайтед

Някои хора не го разбират, но когато имаш ум в главата си, можеш да бъдеш бърз дори и на ниска скорост

Бербатов: Тичах най-малко, но не бях мързелив, бях умен - 1
Снимка: БГНЕС

Бившият голмайстор на Тотнъм и Манчестър Юнайтед Димитър Бербатов даде интересно интервю за BBC Radio 5 Live, в което по време на разговор със своя съотборник Джърмейн Джинас говори за стила си на игра. Въпреки че отбеляза 94 гола в 229 мача в Премиър лийг и бе определян като един от най-елегантните играчи, българинът често търпеше критики заради това, че не тича достатъчно и действията му на терена са "мързеливи". Бербатов обаче остава верен на стила, като според него скоростта на мисълта му по отношение на играта е компенсирала останалото. Голмайстор №1 говори и за начина, по който е бил посрещнат в Манчестър Юнайтед, като разкри, че дори сър Алекс Фъргюсън никога не е искал от него да променя стила си.

"Всеки е различен по отношение на това как вижда футбола и играе. Аз се различавах по това, че на моменти може да ти се струва, че не участвам в играта, но в същото време сканирах терена, за да видя къде да се позиционирам в точния момент, в онзи точен отрязък, в който може да ми дадете топката, така че да имам повече време и никой да не е зад гърба ми.

Когато разполагам с такова време и пространство, имам възможност да помисля къде точно да пратя топката.

Някой хора не го разбират, но когато имаш ум в главата си, можеш да бъдеш бърз дори и на ниска скорост. Можеш да се позиционираш по-добре и да бъдеш по-полезен за своя отбор.

Ако трябва да подредя своите съотборници в Тотнъм по това кой би тичал най-много, бих посочил Джърмейн Дефоу, Роби Кийн и след това всички останали. Аз оставам най-накрая по отношение на това. Но моето тичане бе в главата ми. Когато виждах, че някой е в по-добра позиция, винаги му давах топката. Нямаше никакъв егоизъм. В крайна сметка печелим и губим заедно.

Може да изглежда странно, но във всеки отбор, в който съм бил, виждате стила ми. Понякога феновете и някои от съотборниците ти не го разбират и се страхуват от неща от сорта, че на помагам достатъчно на отбора. Но след известно време свикват, защото този стил може да донесе резултати.

Аз съм от малка страна - от България. Надявах се през цялата си кариера да играя в един отбор в Англия. Но не стана така. Трябваше да работя, за да постигна моите успехи, започвайки от родината си, а след това и в Германия, и в Англия.

Тотнъм ми даде възможност да покажа какво мога. Върха на моята планина от успехи бе Манчестър Юнайтед. Когато отидох там, знаех, че някои хора ще се разочароват. Особено феновете на "шпорите". Но аз следвах моя път и знаех, че ако пропусна този шанс, може никога да не получа втори подобен. Така е устроен футболът.

Всички бяха много гостоприемни и дори когато не говориш много можеш да научиш достатъчно. В отбора имаше играчи, които бяха шампиони и бяха спечелили требъл. Казвах си "Берба, най-накрая успя". Затова работих през целия си живот. Бях щастлив, но заедно с това се питах "какво правя тук?". Бях като дете. Това понякога може да ти попречи да покажеш истинските си възможности.

Сър Алекс се държеше страхотно с всички. Знаеше как да подходи към всеки индивидуално. С някои трябва да бъдеш по-внимателен, с други - по твърд. Той знаеше как да го прави. Дори той никога не ми е казвал, че трябва да се променя. Това беше хубаво. Той ми вярваше по своя си начин", разказва Бербатов.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Той

    24 26 Отговор
    Най-добър беше на скамейката!
  • 2 хой

    20 22 Отговор
    най добрия на скамейката ;)
  • 3 Ръмпези

    25 13 Отговор
    ЕМИ НЕМОЖЕ ВСИЧКИ ИГРАЧИ ДА БЯГАТ КАТО КОНЕ...ИСКА СЕ И ТАРИКАТЛЪК...БЕРБО ГО УМЕЕШЕ...

    Коментиран от #17

  • 4 Стойне

    10 9 Отговор
    Един нападател който не обича тича, знам само един аналог - Ромарио - изглеждаше като умствено изостанал/ реално беше с махмурлук/
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 баба Даба много слаба

    1 7 Отговор
    Публикувано във факти.бг: НякоИ хора не го разбират
  • 7 Иван

    20 12 Отговор
    Различен по стил,но уникален на терена...Към тези които го критикуват....Вие колко пъти сте сядали дори на резервната скамейка на Манчестър?
  • 8 Жоро

    17 13 Отговор
    Който не иска да играе за националният отбор е предател

    Коментиран от #20

  • 9 Абе ного скромно

    11 2 Отговор
    това момче бе. македонска работа.
  • 10 Така е

    8 10 Отговор
    Кой наш футболист е най много платен в милиони в света?Пенев ли,Балъков ли,Кмата ли,Гибона ли,Лечков ли,Сираков ли,кой освен Марти Петров е играл във ВИСШАТА ЛИГА???

    Коментиран от #14, #18

  • 11 Мим

    12 2 Отговор
    Може така да е ,но горделивостта му идва малко в повече и това дразни хората..
  • 12 номад

    8 1 Отговор
    английските треньори са доказани това не е сливнишки герой са им дадеш 1 мил този да не играе явно са преценили че е прекалено интелигентен за да го включат много време му отнема да сканира терена докато другите тичат той така от засада нещо ако закачи и да се мори и не пак парите му текат българите много обичат друг да е виновен хората не са по прости от нас само ние сме терикати и можеме да е.е дявола във въздуха
  • 13 Страничен

    18 4 Отговор
    Мързел си беше, никога не се връщаше да помага в защита! Да не забравяме и предателството към националния отбор!
  • 14 Ицо

    14 3 Отговор

    До коментар #10 от "Така е":

    Ами освен Мартин Петров и Стилян Петров също е играл в английската висша лига. Великия Валери Божинов също се подвизаваше там. А първият, който го направи беше Бончо Генчев в началото на 90-те. Но естествено ти няма как да знаеш това, защото не виждаш по-далеко от носа си. Колкото до Бербатов, ако го болеше, колкото го мързеше... голяма мъка щеше да е.
  • 15 Тошко

    12 5 Отговор
    Циганката, която хвалеше Бербатов вече не е в България и той вече сам се хвали, дано БФС му даде някакъв пост, ама Венци Стефанов е против
  • 16 Behemoth

    11 8 Отговор
    Просто ме е срам че България произвежда такива екземпляри без реална преценка за себе си...
  • 17 Чичо Тони

    4 4 Отговор

    До коментар #3 от "Ръмпези":

    Той не говори за тарикатлък, а за интелект.
  • 18 El Bulgaro

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Така е":

    Стилян Петров
  • 19 Луд

    5 1 Отговор
    А за играта си в националния отбор няма ли да каже нещо
  • 20 Пешо

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "Жоро":

    Докато играят само некадърни протежета в националния отбор
    и излезе на яве. Какво се случва там......можещите ще отказват
    да се подиграват с тях.Колко гола вкара за националния отбор
    Бербатов?Имаме ли национален отбор и къде сме в момента?
    Грозна картинка в която умря патриотизма.
  • 21 ЕКСПЕРТА

    2 3 Отговор
    ТУКА САМУ ЛЕВСКАРИ ПИСАЛИ СРЕЩУ БЕРБАТОВ. ВЪПРЕКИ ТОВА БЕРБА СИ ОСТАВА ВЕЛИК ПИЧ.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.