Last news in Fakti

1 Юни, 2020 08:56 1 584 3

БФС категоризира клубовете в България

  • футбол-
  • бфс-
  • клубове

Ще дава отговор най-вече за тежестта на един клуб във футболния живот на страната

БФС категоризира клубовете в България - 1
Снимка: БГНЕС

Българският футболен съюз подготвя проект за категоризация на клубовете в страната, което ще засегне особено сериозно тези от ниските ешелони. Въпросната категоризация ще дава отговор най-вече за тежестта на един клуб във футболния живот на страната.

Така например клуб, който е традиционен и от областен град, но играе в Трета лига, ще бъде в различна категория с друг клуб от Трета лига, който е от малко населено място или дори село. Категорията на всеки един клуб ще влияе при подаването на документи за професионален лиценз или при молба за участие в определена дивизия на футболния шампионат.

Самата категоризация ще се базира на няколко типа критерии, в това число традиции и принос към българския футбол в миналото. Друг критерий ще бъде потенциал за развитие. Също така тази подредба ще има значение и за развитието на юношеските школи, а също така и при евентуална държавна помощ за проекти или подкрепа за базата. В най-развитите европейски страни подобен регистър на клубовете отдавна има, като първи е въведен в Англия и Франция.

В Англия влияе много за определянето на нивото на академиите, като има сериозни клубове от Висшата лига, които имат академии в Категория 2. Така например елитни отбори като Кристъл Палас и Шефилд Юнайтед са в категория 2, а тимове извън Висшата лига като Блекбърн, Дарби Каунти и Фулъм са в категория 1. Във Франция пък клубовете могат да искат извънреден лиценз за школите си. Така Академията на Мец, която има пет терена само за подрастващите, собствено училище и е подписала множество договори за сътрудничество, винаги е в Категория Елит, докато мъжкият отбор се движи между Лига 1 и Лига 2.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 габровец от варна

    2 0 Отговор
    Ааа то отборите да не са кръчми,че да ги категоризирате бе..😝
  • 2 Спиро

    2 0 Отговор
    Пак ли? Критерии, нямащи нищо общо с футбола: "... тежестта на един клуб във футболния живот на страната". Категоризация на "наши и ваши". Мачове, ще има ли? Или ще ги класират по " ... традиции и принос към българския футбол в миналото".

    Коментиран от #3

  • 3 БФС

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Спиро":

    Класирането ще е за най-добра хореография. А футболист на годината за най-дълъг кючек на маса.