21 Юни, 2020 10:28 1 968 20

Хамилтън иска повече чернокожи във Формула 1

  • люис хамилтън-
  • формула 1

Образованието е ключът към отварянето на по-равнопоставено общество

Хамилтън иска повече чернокожи във Формула 1 - 1
Снимка: БГНЕС


Шесткратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън ще създаде комисия за подпомагане автомобилните спортове да въвличат повече млади хора от чернокож произход.

35-годишният британец заяви в колонка в Sunday Times, че работи с Royal Academy of Engineering, за да създаде проучвателно партньорство – комисия Хамилтън. Пилотът на Мерцедес, който говори за расизма, с който се е сблъсквал по време на кариерата си, заяви, че независимо от своя собствен успех в спорта „институционалните бариери, които държат Ф1 „непризнаващи“ продължават“. „Не е достатъчно да ме посочите с пръст, или който и да е назначен чернокож работник, като значим пример за прогрес. Хиляди хора са назначени на работа по света в тази индустрия и тази група трябва да е по-представителна в обществото“, каза той.

Първият чернокож световен шампион в историята на Формула 1, който изрази гласно подкрепата си за скорошните протести Black Lives Matter, заяви, че образованието „е ключът към отварянето на по-равнопоставено общество“. „Спечелването на титли е страхотно, но искам да бъда запомнен с работата ми за създаване на по-равнопоставено общество чрез образование. Това е нещото, което ме мотивира“. Комисията ще изследва как автомобилните спортове могат да бъдат средство за въвличане на повече млади хора от чернокож произход чрез наука, технология, инженерство и математика.

Освен това тя ще вземе под внимание липсата на примери на подражание, бариерите за хората с различен цвят на кожата и потекло и „проблематичните практики при назначаване на хора на работа“, които означават, че по-малко чернокожи хора, които се дипломират, влизат в инженерството. „Надявам се тази комисия да позволи една истинска промяна. Когато погледна назад 20 години, искам да видя спорта, който даде на едно срамежливо дете от работническата класа в Стивънидж толкова много възможности, да стане разнообразен подобно на сложния и мултикултурен свят, в който живеем“, завърши британецът.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Лелеее

    55 1 Отговор
    А ние Белите , Хетеросексуалните , Нормалните , може ли нещо да поискаме ???
    Хайде Изтрийте ме , да не взема да Обидя някой , че и аз съм Човек ...
  • 4 Некой

    30 1 Отговор
    Аз пък искам повече индианци ако може и цигани и те са с права.
  • 5 Дидо

    39 1 Отговор
    На тоя "Мерцедес" му дава 40 млн. паунда годишно - при условие,че се помагали на нацистите през ВСВ един въпрос към маймуна - ще се ОТКАЖЕ и ВЪРНЕ ли парите????

    Коментиран от #12

  • 6 Един

    33 1 Отговор
    И аз искам много скиори чернокожи, ама те ...
  • 7 да де

    37 1 Отговор
    Няма лошо да си направи отбор само от боята да го издържа със собствени средства пък да видим какви успехи ще постигне и колко време ще издържи.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гост

    26 5 Отговор
    За мен е по-важно професионалните качества на пилота, а не цвета на кожата. От кога цвета на кожата или сексуалната орентация обуславя професионализма в работата.
    Писнало ми е от боклуци, разделящи хора по цвят и пол.

    Коментиран от #17

  • 10 Охо Бохо

    23 1 Отговор
    Хайде пак предпочитания! Ами чернокожия не става, какво другите гювеч ли ще му пускат, за да не ги обвинят в расизъм? Аман от скопени идеи.
  • 11 Бачо Киро

    16 1 Отговор
    Ми то и в плуването сигурно искат повече чернокожи, ма то не става само с искане и предпочитания от страх от обвинение в расизъм ... Туй да не ти е Холивуд бе, момче? Или политиката ... Все още смятам, че във Ф1 трябва да можеш да си вършиш работата. Виж, в ЕП може да турите колкото щете, всичките там си клатят ... краката ...
  • 12 Бачо Киро

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Дидо":

    Грешка си байно, парите не миришат. Нито имат цвят на кожата, нито са расисти, нито нищо ... Ще върне га полетят прасеЪта ...
  • 13 турбо

    8 1 Отговор
    Махаме момичетата и вкарваме кюнците,просто чудесно.
  • 14 Гост

    12 1 Отговор
    Хахаахо ми расист съм ни ги понасям и не ги искам никъде
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Джеймс Уотсън (ДНК)

    7 1 Отговор
    Едно е да искаш друго е да можеш!
  • 17 Ню Джендърейшън

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    От другата страна на дъгата ли си, че толкова се газираш, тя природата си знае работата, ще ви намести !
  • 18 фен

    12 0 Отговор
    Повече чернокожи във Ф1? Какво ще правят -ще паркират колите?
    Цвета на кожата няма значение.Важни са уменията!Докато чернокожите не разберат истината че ги оценяваме по уменията трудолюбието възпитанието винаги ще реват за расизъм и дискриминация!
    И аз искам да карам във Ф1 ама не мога и не се сърдя!!!!
  • 19 Анонимен

    12 0 Отговор
    Интересно по тази логика какъв ли вой ще се чуе от такива антирасисти като този смешник ако някой например реши че трябва да има повече бели в НБА , маратонското бягане и куп други спортове които са доминирани от черни ?
    Значи ако искаш да подпомагаш само бели си расист , а ако искаш да подпомагаш само черни си добродетелен човек ?
    Аз като бял човек мога откровено да кажа че всяка компания която се включи в истерията че някак си само черните животи имат значение автоматично ме губи като клиент . Нека си продават боклуците само на черните тогава . След като моя живот очевидно няма значение за тях , значи могат да се оправят и без парите ни !
  • 20 Бай Благой

    1 0 Отговор
    и АКО това не е расизъм....