Last news in Fakti

18 Август, 2020 20:46 1 968 2

ПСЖ е категоричен фаворит срещу РБ Лайпциг

  • шампионска лига-
  • пари сен жермен-
  • ред бул лайпциг-
  • полуфинал

А причините за това са най-малко три

ПСЖ е категоричен фаворит срещу РБ Лайпциг - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Отборът на Пари Сен Жермен е абсолютен фаворит срещу този на Ред бул Лайпциг в днешния полуфинален сблъсък от турнира Шампионска лига. А причините за това са най-малко три. 

ПСЖ разполага с много по-опитен и класен като индивидуалности състав от този на РБ Лайпциг. От едната страна стоят Тиаго Силва, Неймар и Килиан Мбапе, а от другата са не особено опитните, а също така и не особено познати на широката футболна общественост футболисти на лайпцигския тим - Упамекано, Забицер и Юсуф Поулсен, който е титулярният централен нападател на отбора, воден от младия немски специалист Юлиан Нагелсман. Не че във футбола не сме виждали какви ли не подвизи и изненади, но определено и класата, и опитът в такива мачове е категорично на страната на парижани.

На второ място e треньорският фактор. Един срещу друг се изправят двама германски специалисти, които нямат кой знае какви философски различия по отношение на изповядвания от тях футбол. Разликата между тях, подобно на съревноваването на футболистите на двата тима, идва от опита, който имат зад гърба си. Томас Тухел (ПСЖ) има доста повече европейски вечери зад гърба си от Юлиан Нагелсман. Включително някои печални за него и отборите му - Ливърпул-Борусия Дортмунд 4:3, докато Тухел беше начело на дортмундци, и ПСЖ-Манчестър Юнайтед 1:3 от миналата година, когато ''червените дяволи'' буквално шокираха парижкия гранд, отстранявайки го в осминафиналната фаза на ШЛ. От своя страна, 33-годишният Нагелсман има твърде скромен опит в европейските клубни турнири и никакъв в големите европейски футболни вечери, каквато е днешната. Което и по-важното.

И на последно място, включително и в критерия за важност с оглед съвременната реалност, е историческият статут на клубовете. Да, ПСЖ в исторически план не е гранд от ранга дори на Аякс, ала все пак във витрината си има една Купа на УЕФА, спечелена през далечната 1996 г. във финален мач срещу отбора на Рапид Виена. Също и позабравената УЕФА Интертото Къп от 2001 г. Години, в които арабските милиарди са били доста далеч от Париж. От другата страна е Ред Бул Лайпциг. Те нямат нито един трофей във витрината си (включително и на местно ниво), тъй като бяха създадени едва преди няколко години. Все по-рядко е, но все пак на такова високо ниво, каквото е полуфинален мач от най-силния футболен турнир в света, клубовете с традиции понякога печелят включително и заради по-славната си история спрямо своя съперник.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един от многото

    4 0 Отговор
    Те и Мадридчани бяха , ама малко се пооср..а!
  • 2 Covid 20

    0 0 Отговор
    Даже и биха, при това с класическото 3:0. Ди Мария е велик!