24 Август, 2020 11:35 6 178 9

Топ таланти на родния голф пред ФАКТИ: Голфът става все по-популярен в България

  • христо янакиев-
  • йордан янакиев-
  • голф-
  • българия-
  • голфъри

Христо и Йордан Янакиеви, макар и на все още съвсем крехка възраст, вече прославят България на международни състезания

Топ таланти на родния голф пред ФАКТИ: Голфът става все по-популярен в България - 1
Христо Янакиев вляво на снимката, а Йордан вдясно

България е малка страна, но за сметка това e пълна с талантливи деца, развиващи се в най-различни направления. Днес от ФАКТИ ще ви срещнем с две от тях - братята Христо и Йордан Янакиеви. Хубаво е да запомним тези имена днес, защото имаме сериозно основание да вярваме, че те все повече ще прославят Родината ни. Христо и Дани са млади голфъри, които говорят с голяма любов за играта, с която изключително сериозно се занимават ежедневно. По-големият от двамата, а именно Христо, който е на 15 години, се класира 9-и в неговата възрастова група на световното първенство в САЩ през изминалата 2019 г. В същия период - август миналата година, 12-годишният му брат Йордан спечели Откритото първенство на Унгария на турнира до 12 години (б.р. тогава 11-годишен). Двамата непрекъснато се развиват и успехите им далеч не се ограничават до вече споменатите. За да разберете повече обаче, Ви съветваме да прочетете интервюто на медията ни с тях.

Топ таланти на родния голф пред ФАКТИ: Голфът става все по-популярен в България

- Дани, Христо, здравейте. Какъв спорт е голфът спрямо другите?

- Христо Янакиев: Трябва ти повече търпение за него. По-дълга играе, така че трябва да се отделя доста повече време, отколкото при другите спортове. 

- Йордан Янакиев: Подкрепям мнението на брат си. Според мен трябва да си много търпелив, трябва да имаш много добра психика, да не се изнервяш, за да дадеш най-доброто от себе си в цялата игра. 

- Зная, че сте се запалили по него, докато сте били на почивка в Турция. Но с какво точно Ви грабна тази игра?

- Христо Янакиев: Ние бяхме доста малки тогава, хареса ни как топката лети на високо и надалеч. Това ни грабна.

- Йордан Янакиев: На мен ми хареса как мога да се изсиля с всички сила върху топката. Но за жалост, ако играя така, няма да отива добре топката и техниката няма да ми е добра.

- Сигурно някога са Ви питали как успявате да съчетавате образованието със спортната кариера. Аз обаче ще задам въпроса си по малко по-различен начин: помага ли Ви спортът да сте по-дисциплинирани и организирани в образованието и всичко останало, което правите?

- Христо Янакиев: Да, категорично. Така е, защото спортът учи на дисциплина. Голфът е както всеки друг спорт, трябва да има и дисциплина, и организация.

- Йордан Янакиев: Да. Помогна ни и да се организираме, защото трябва да си разделим деня на равни части - между учене, голф, писане на домашни и почивка. 

- Получавате ли достатъчно помощ от държавата за неща като подготвителни лагери и състезания?

- Христо Янакиев: Да, държавата дава пари. Също така има и благотворителност, която се събира за националния отбор всяка година. Тя ни помага за лагери и състезания.

- Какви качества трябва да притежава човек, за да бъде голфър? Ясно, че отделните спортове не са подходящи за всеки един човек.

- Йордан Янакиев: Трябва да е много търпелив, много добре психически издръжлив, да не се изнервя. Голфът е игра, в която победителят прави най-малко грешки.

- Имате ли си идол, на когото подражавате? Може и да не е голф играч.

- Христо Янакиев: Моят е голф играч - Рори Макрой. Той преди беше номер 1 в света, а и сега е един от най-добрите.

- Йордан Янакиев: Аз нямам идол. Според мен в голфа не може да се каже кой е най-добър, защото всеки може да играе много добре. Зависи от това какъв ден е имал и в коя част от голфа е добър той.

- Отрази ли се COVID-19 на Вас като голф играчи? Ако отговорът е да, то по какъв начин?

- Христо Янакиев: Да, игрищата бяха затворени. Също така доста от турнирите ни или няма да се играят, или са преместени за по-нататък.

- Как виждате развитието на голфа в България? По-развит и популярен ли е сега от момента, в който Вие се захванахте с него?

- Йордан Янакиев: Да, става много по-популярен с всяка година. Когато ние започнахме бяхме 18 деца, които тренирахме заедно, а сега сигурно сме над 50. 

- Христо Янакиев: Всеки ден виждам все повече малки деца да започват да играят голф.

- Христо, в края на миналия месец стана младежки шампион на България. С какво успя да надделееш над подгласника ти Александър Абрашев?

- Христо Янакиев: То не че той стана втори, ние сме 5-6 деца, които сме на горе-долу едно и също ниво. Турнирът беше два дни и аз станах първи, защото бях играл много добре в първия ден, имах повече преднина пред тях.

Топ таланти на родния голф пред ФАКТИ: Голфът става все по-популярен в България
Христо, младежки шампион на България

- Дани, сега персонално към теб. В началото на този месец се проведе първото издание на Откритото първенство за юноши в България, а ти стана победител в твоята възрастова група - младежи до 14 г. Напълно ли си доволен от играта си, или смяташ, че можеше и по-добре? Както и – какви са впечатленията ти от организацията на турнира?

- Йордан Янакиев: Организацията беше много хубава. Игрището бе в много добра кондиция, като това беше благодарение на Станко Маринов и Голф клуб ''Правец''. Аз не мога да се оплача от играта си, защото играх много добре и в трите дни. А конкуренцията също бе много добра.

Топ таланти на родния голф пред ФАКТИ: Голфът става все по-популярен в България
Първото място на Йордан на Откритото първенство на България в Правец

- Преди няколко дни двамата представихте по отличен начин страната ни на турнир в съседна Сърбия. Христо, ти спечели дивизията до 16 години и завърши на второ място в тази до 21 години, след другия българин в турнира – Денис Стайков. Дани пък завърши на първо място в дивизията до 12 години. Доволни ли сте от себе си и как Ви се видя нивото организация, сравнена с българската?

- Христо Янакиев: Да, доволни сме как играхме. А с оглед трудните времена сега - заради коронавируса, организацията беше супер. Ние сме благодарни, че има изобщо някакви международни турнири, на които можем да играем.

- Йордан Янакиев: В Сърбия можех да играя в един от дните по-добре, но като цяло съм доволен от себе си. 

Топ таланти на родния голф пред ФАКТИ: Голфът става все по-популярен в България
Първото място на Христо в Сърбия

- Освен Вашият труд, кои са личностите, стоящи зад успехите и развитието Ви?

- Христо Янакиев: Нашите треньори - Скот Голдри и Станко Маринов.

- Йордан Янакиев: И нашите родители, семейството ни. Както и Българската голф асоциация.

- За какви състезания се готвите в момента?

- Христо Янакиев: Скоро има едно състезание в Чехия, голямо, и две в България. 

- На финала въпросът отново е и към двамата. Докъде мечтаете да стигнете като голфъри?

- Йордан Янакиев: Аз искам да стана професионалист, номер 1 голфър в света.

- Христо, ти толкова амбициозен ли си, колкото твоят брат?

- Христо Янакиев: Да.

Топ таланти на родния голф пред ФАКТИ: Голфът става все по-популярен в България
Христо Янакиев в действие

 


Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 топлата вода

    9 2 Отговор
    Голфът откога е популярен в Перник ехее !
  • 2 русенец

    6 2 Отговор
    Е, то преди 30 години бейзболът беше станал доста популярен, бяха продадени хиляди бухалки. Защо сега човек да не си сложи в колата един стик за голф? По-малко място заема и върши същата работа.
  • 3 Сулюбе

    4 8 Отговор
    Абе ква полза има страната от 2 лапета ритащи яйца на свраки и гарвани с дървени пръчки към една дупка?
  • 4 Бачо Киро

    3 3 Отговор
    Чуха, че момиче с дядо българин победи в турнир и сега ще издрънкат куп щуротии... Голфът се развивал в България....
  • 5 С тея крадени милиарди нищо чудно

    9 4 Отговор
    Безмислено зенимание наречено спорт за крадци хвалещи се един на друг кой как е обрал народа 😂😂😂
  • 6 Не Христо, а Христина

    0 1 Отговор
    Ах има гърди
  • 7 Епа

    2 3 Отговор
    Успех на момчетата, но това е доста смотан спорт
  • 8 Хохохо

    0 3 Отговор
    Разбира се, че е популярен от 4, вече станаха 6 човека, които ритат, пардон, удрят топката сега се очаква една федерацийка да основат, да смучка парици и да прославя България в Нова Зеландия.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.