Last news in Fakti

1 Октомври, 2020 17:35 3 675 8

Преди 40 години ЦСКА постига една от най-великите български клубни победи (ВИДЕО)

  • нотингам форест-
  • цска-
  • футбол

Единственият гол във вратата на Питър Шилтън пада след точен удар на Ружди Керимов в 32-ата минута

Преди 40 години ЦСКА постига една от най-великите български клубни победи (ВИДЕО) - 1

На 1 октомври 1980 г. българският гранд ЦСКА елиминира европейския клубен шампион Нотингам Форест. Победата с 1:0 на тима на Аспарух Никодимов отеква в целия континент. Единственият гол във вратата на Питър Шилтън пада след точен удар на Ружди Керимов в 32-ата минута. Любопитно е, че този исторически мач не е видян от българските запалянковци поради липса на телевизионна картина от "Сити Граунд". Едва през 2014 година записът от мача се появи в България. Това стана с помощта на "червения" фен Асен Табаков и със съдействието на сдружение "Червени сърца".

Счита се, че това е може би най-силният мач на български клубен отбор като гост в цялата история на евротурнирите. Две седмици по-рано ЦСКА печели с 1:0 срещу Форест в София с попадение на Цветан Йончев. Това е краят на европейската приказка на английския тим, спечелил в две поредни години европейската титла. За "червените" пък детронацията на славния тим на Брайън Клъф е втора, след като през 1973 г. под ножа на българите ляга митичният отбор на Аякс. Никой друг клуб от България не е елиминирал действащ европейски шампион. ЦСКА го прави и трети път - срещу Ливърпул през 1982 г.

На "Сити Граунд" на българската врата е Георги "Джони" Велинов. Защитата: Иван Зафиров - Копата, Георги Димитров - Джеки, Ангел "Гелето" Рангелов и Цоньо Василев - Третата хирургия. Пред тях Никодимов разполага Георги Илиев - Майкъла. В средата на терена конците на "червения" отбор дърпат Никола Велков и маестро Пламен Марков. С номер 9 атаката води Спас Джевизов, а по крилата: Йончев и Керимов.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЛЕВСКИ 1914

    10 18 Отговор
    Преди 40 год. Цска постигна една от най великите победи а преди 4 год. ФАЛИРА. ЦСКА - СОФИЯ НЕ Е Цска.

    Коментиран от #2, #3, #4

  • 2 Ей боклук

    19 4 Отговор

    До коментар #1 от "ЛЕВСКИ 1914":

    измет
  • 3 Гочето

    7 9 Отговор

    До коментар #1 от "ЛЕВСКИ 1914":

    и след още 40г. литекс няма да е сеска!
  • 4 ЦСКА

    19 3 Отговор

    До коментар #1 от "ЛЕВСКИ 1914":

    А истинския Левски е закрит официално с документ 1949 година. Такъв отбор не съществува вече а сегашния подуенски клуб претендира за историята на ДСО Динамо но колкото и да се напъва никога няма да придобие историята и успехите на милиционерския отбор на БКП. те ще си останат клубчето на Лафчис създадено 1992 година със съдействието на агенти от ДС.

    Коментиран от #7

  • 5 Стар цесекар

    15 0 Отговор
    Тук победихме с 1:0, когато свърши мача, Андерсън вдигна ръката си с разтворени пръсти, сочейки с другата ръка посока север; един вид тук загубихме но там ще ви вкараме пет. Жалко, че мача там го слушахме само по радиото.

    Коментиран от #6

  • 6 Сърце червено

    16 0 Отговор

    До коментар #5 от "Стар цесекар":

    По същото време по БТ предаваха мача Берое - Фенер бахче. С брат ми спряхме звука на ТВ, а на ВЕФ-а слушахме директното предаване от Нотингам. Такова изживяване се помни цял живот
  • 7 Левски 1914

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "ЦСКА":

    Вие с коментар №2 сте изперкали.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.