17 Октомври, 2020 12:07 8 767 8

Историята на ММА - или как се родиха смесени бойни изкуства преди 30 години..

  • мма-
  • ufc-
  • смесени бойни изкуства-
  • бокс-
  • карате

"Боеве без правила", които са създадени най-вече, за да дадат отговор на въпроса: Кое бойно изкуство е най-ефективно в реална битка?

Историята на ММА - или как се родиха смесени бойни изкуства преди 30 години.. - 1

Изключително популярните днес смесени бойни изкуства (ММА) съществуват вече 30 години. В началото ги наричат „боеве без правила”, които са създадени най-вече, за да дадат отговор на въпроса: Кое бойно изкуство е най-ефективно в реална битка?

Така преди 27 години бразилецът Рорион Грейси хвърля предизвикателството към най-известните школи по бойни изкуства, за да докаже, че джиу-джицу, с което се занимава цялото му семейство, е най-доброто, пише Труд.

„Хората, нагледали се на екшъни по телевизията, веднага тръгват да се записват на карате – казва Рорион. – Но те не разбират, че в реален бой, в който няма ограничения, най-ефективното изкуство е бразилското джиу-джицу. Никакви красиви скокове няма да ви спасят от реалната опасност!”, заявява той.

Грейси бе сигурен в превъзходството на джиу-джицу, но и изпитваше желание да сложи останалите школи на мястото им. Затова на Абсолютния шампионат по бойни изкуства (UFC) прати най-малко титулувания член от семейството си – Ройс Грейси.

Така на фона на опитните боксьори, кикбоксьори, класните бойци по френско савате и сумо, Ройс изглеждаше като човек без абсолютно никакъв бекграунд в боевете. А правилата бяха максимално доближени до тези на най-обикновеното улично сбиване – без категории, като в забраните влизат вадене на очи, ухапвания, удари в слабините, гръбнака или адамовата ябълка. Останалото – може. Рундовете са по 5 минуни и са без ограничение – до нокаут или отказване на един от състезателите.

Организаторите замисляха да направят феерична вечер, но...

„Около клетката планирахме да направим голям канал с акули или крокодили, до пуснем и ток, за да не може никой от участниците да избяга до края на срещата – разкрива Боб Мейровиц, основател на UFC. – Но по-късно се отказахме от тази идея.”

Така каналите и акулите са заменени с мрежа от 8 ъгъла. Оттогава октагонът е търговски знак на UFC.

И за да не се искат никакви разрешения от властите за провеждането на боевете, е избран град Денвър, в който няма спортна комисия. Така на 12 ноември 1993-а първият турнир от най-силната лига в момента вече е факт. Още с дебютната среща става ясно, че това не е просто спортно събитие, а реален бой, в който няма правила. Жерар Гордо, представител на френското савате, още на 20-та секунда хвърли на пода огромния сумист Тейла Тули и го довърши с крак в челюстта. Ударът му бе толкова мощен, че изщракването на челюстта на 200-килограмовия хаваец се чу в цялата зала, а зъбите му се разлетяха настрани – два изхвръкнаха на съдийската маса, друг попадна до съпругата на един от реферите, а още два уцелиха крака на Гордо. Така на 30-та секунда мачът приключи.

А историческата битка бе наречена една от най-добрите между Давид и Голиат в ММА. В следващия двубой Ройс Грейси очакаше професионалния боксьор Арт Джимерсън. Той обаче искаше да се измъкне от боя като разбра, че фамилия Грейс чупи ръце или крака на съперника. Но организаторите го заплашиха със съд и му разрешиха да си сложи една боксора ръкавица. Само след минута Ройс хвърли съперника си на пода и тръгна отново да го атакува, но Арт страхувайки се да не му счупи нещо, веднага потупа на пода, в знак на отказ.

Така Грейс излезе на полуфинал, където срещна японската звезда в ММА Кен Шемрок. Двубоят повече приличаше на борцова схватка, в която първо доминираше азиатецът. Но упоритият Ройс мина зад гърба му и приложи задушаващ прийом, а на Шемрок не му оставаше друго освен и да се откаже.

Във финалната среща Грейс се изправи срещу Жерар Гордо, който преди това записа една победа с нокаут срещу Кевин Разоле. Както и в останалите срещи, така и в тази, бразилецът почти веднага повали съперника и в партер бе неудържим. След 30 секунди Ройс задуши французина, с което стана първият победител в Абсолютния шампионат. А за награда получи чек за 50 000 долара.

Турнирът не само определи кой е най-ефективният стил в бойните спортове, но и събра огромна публика. Срещите на живо наблюдаваха 7800 зрители, но имаше и 86 000 платени транслации. Така Абсолютният шампионат по бойни изкуства се превърна в UFC и сега се радва на многомилионна аудитория.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    9 2 Отговор
    Браво бе! Защо не пишете как да се прочете Винету? Книга се казваше.
  • 2 Пристигнал

    5 2 Отговор
    Фалшива история.
  • 3 Стъки

    3 8 Отговор
    Е нашият шампион. 🥊🥊🥊
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 долуММА

    6 3 Отговор
    Пълна циркаджиищина
  • 6 Бягането

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Таньо":

    на 100 и 200 метра също трябва да се класира като бойно изкуство.
    Срамно е, но е сигурно.
  • 7 Opi

    3 1 Отговор
    Защо статията е копи от в. труд
  • 8 Дан Колов

    0 0 Отговор
    Хвана ли крак или ръка свършено е с противника.