23 Октомври, 2020 16:29 2 351 12

Хамилтън скочи срещу бивш руски пилот

  • люис хамилтън-
  • виталий петров-
  • фиа-
  • формула 1-
  • гран при на португалия

В основната отново е битката срещу расизма

Хамилтън скочи срещу бивш руски пилот - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Люис Хамилтън заяви, че не разбира защо ФИА е определила Виталий Петров за стюард по време на Гран при на Португалия този уикенд след неотдавнашни противоречиви изказвания на руснака, предава clubs1.bg. В интервю за руския сайт Championat.com бившият пилот във Формула 1 заяви, че не подкрепя колениченето преди състезания. Според Хамилтън Петров не споделя политиката на F1 и ФИА против расизма.

„Честно казано, не разбирам церемонията с коленичене“, заяви Петров. „Според нашите традиции хората коленичат само в два случая – в храма пред Бог и когато предлагате брак на бъдещата си съпруга. С този жест те се опитват да привлекат вниманието към борбата срещу расизма. Русия има различен манталитет и ние нямаме такъв проблем, за какъвто Хамилтън говори. Трябва да има уважение към всеки човек, но мисля, че е необходимо да се мисли по-глобално и да се създаде някаква организация за подпомагане и финансиране.“

Петров добави още, че не е впечатлен от носенето на тениска в подкрепа на Бриона Тейлър от Люис Хамилтън в Муджело, след което обаче ФИА забрани на пилотите подобен тип действия за следващите състезания.

„Мисля, че половината от публиката изобщо не разбра за какво става въпрос с тази тениска, докато не беше обяснено“, добави Петров. „А какво ще стане, ако някой от пилотите признае, че е гей? Ще излезе със знамето с дъгата и призове всички да станат като него? Примерите могат да бъдат много.“

Изборът на Петров предизвика реакции и в социалните мрежи. Със споменатото изказване той влезе в пряк конфликт с кампанията на Формула 1 #WeRaceAsOne. Затова и Хамилтън заяви, че не разбира неговия избор

„Бих казал, че е изненада да видим, че наемат някой, който има тези убеждения и е толкова гласовит за нещата, срещу които се опитваме да се борим“, заяви Люис. „Но аз нищо не мога да направя по този въпрос. Смятам, че определено трябва да включваме тук хора, които са в крак с времето, които разбират настоящето, в което живеем и са чувствителни към заобикалящите ни въпроси. Наистина не разбирам каква е целта им или защо по-специално той е тук. Нямат ли толкова други възможности?“, пита се британецът.

От ФИА коментираха, че при подбора си не се влияят от възгледи, изразени извън функциите на съответните лица като служители на федерацията – „при условие, че не противоречат на правилата и етичния кодекс на организацията“.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брат ми

    55 5 Отговор
    Маймун пак капризи нещо.
  • 2 потребител

    58 3 Отговор
    Фен съм на Хамилтън,този път БРАВО на руснака!
  • 3 Лост

    41 4 Отговор
    По бял няма да стане. Той и Майкъл Джексън искаше да стане бял ама...
  • 4 Политолог

    34 2 Отговор
    Кво се напъват та ние сме останали малцинство!!! Аман от черни, от арабели, от жълти и сякви други...
  • 5 анти

    43 3 Отговор
    Това е обратен расизъм. Значи като имаш различни обеждения от масовката не може да заемаш даден пост ,въпреки ,че си докзано компетентен? Този е..ва ли се !? Ба..ти недоносчето ако ще и 10кратен да стане доказва ,че е боклук, а измислената му кауза е останала далеч някаде в 18 -ти век.
  • 6 Лост

    35 3 Отговор
    Хамилтън защо не сложи бяла маска?
  • 7 Този

    30 6 Отговор
    е шампион, защото зад гърба му е Мерцедес. Винаги за сметка на втория пилот. 40% от другите пилоти ще го издухат с половин обиколка ако му седнат в болида и ги обслужват механиците на мерцедес.

    Коментиран от #10

  • 8 kkk

    24 3 Отговор
    Тоя кюмюр съвсем изтрещя, що не си гледа карането и да си затваря устата?
  • 9 Бай Стою касапина

    21 1 Отговор
    Едно малко негърче се боядисало бяло и побързало да се похвали на по-големия си брат :
    - Бате, бате виж вече съм бял.
    Брат му му хвърлил един як бой и го изгонил.
    Малкият отишъл при баща си да се похвали :
    -Тате, тате виж вече съм бял.
    И баща му го опляскал набързо и го натирил. Майка му не останала назад и тя го опердашила.
    Учудено и разочаровано негрото казало :
    -От пет минути съм бял и вече мразя черните.
  • 10 Абсолютно точен си

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Този":

    Просто поздравления! За съжаление много от коментиращите са доста в страни от истината.
  • 11 Баварец

    2 7 Отговор
    Имаме случай с чернокож, който се застъпва за чернокожите! Ако беше бял, всички специалисти тук, щяха да кажат, че е предател! Сега обаче, той ви пречи! Кому пречи, задайте си този елементарен въпрос? На никого, а този Съветски изтърсак, също, нека си сподели мнението, кому пречи? Всичко е въпрос на гледна точка. Съветският се намъква по линия на финансирането от Кремъл, какво лошо в това, ако в крайна сметка печели спорта!?!

    Коментиран от #12

  • 12 Ха ха

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Баварец":

    А ти фашистки изтърсак ли си?Мислиш ли,по времето на Съветския съюз руснаците ,а и ние се интересувахме от афроевропейци,афроиндианци,афроамериканци и т.н.?Много промит мозък си.