Last news in Fakti

5 Декември, 2020 17:55 1 484 14

В САЩ приеха закон, с който ще преследват допинг нарушители по цял свят

  • закон-
  • антидопинг-
  • сащ

Законът е насочен не срещу спортистите, а срещу треньори, агенти и съдии

В САЩ приеха закон, с който ще преследват допинг нарушители по цял свят - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа нов закон, който ще позволява на страната да преследва допинг нарушителите на международни спортни състезания, независимо от тяхната националност, предава Гонг.

Новият закон, който носи името на Григори Родченков - руснакът, който направи разкритията за системните допинг нарушения в Русия под държавен чадър, е насочен не срещу спортистите, а срещу треньори, агенти и съдии.

Според текстовете в закона нарушителите могат да бъдат глобени с до 1 милион долара и осъдени на до 10 години затвор. През ноември американският сенат прокара законопроекта без възражения, а с подписа на Тръмп той вече влиза в сила.

"Използващите допинг трябва да са наясно - в града има нов шериф, така че мамете на своя собствена отговорност. Надяваме се и други страни да се присъединят към нас в битката, като приемат свои собствени антидопинг закони и си партнират със САЩ по отношение на международното прилагане на закона, за да бъдат защитени правата на чистите атлети по света", коментира самият Родченков.

Законът няма да се отнася до американските професионални и университетски спортове, тъй като всякакви нарушения в тях се покриват от настоящото законодателство на Американската антидопингова агенция.

Световната антидопингова агенция (УАДА) изрази своята критика към новия закон и заяви, че се притеснява, че той ще "наруши съществуващата международна антидопингова рамка".


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    37 1 Отговор
    Смех, вече си гласуват световни закони скоро ще почнат и данъци да искат от цял свят! 😁😁😄😄😄😀😀😀
  • 2 Venseremos

    29 1 Отговор
    Да не са купили световния спорт от Обора?
  • 3 Jeik

    30 1 Отговор
    На Майкъл Фелбс за 6- златни медала по плуване в различни дисциплини нито един допинг тест не му направиха!

    Коментиран от #6

  • 4 Жорж

    16 0 Отговор
    За си глобяват в САЩ който искат. Останалия свят е независим от тях и нямат право до се месят откъде другаде. Утре ще си гласуват да определят кой кога да се храним и кога да прави деца в цял свят може би.
  • 5 Гост като гост

    8 0 Отговор
    Е добре бе вашта майка, установявате, че треньор от Северна Корея е давал допинг на свой спортисти, осъждате го на Милион долара и 5 години затвор. Аджеба а ми кажете къде ще ги лежи тез 5 години и от къде ще извади тез пари ?
    Тия закони си ги прилагайте на ваша земя, а не по света.
  • 6 Гост като гост

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Jeik":

    Че ако му направят тест, ще трябва една капа пари да връща и да се прости със всички медали. Смеят ли да му искат биологичен материал за изследване ?
    Ще го изкарат с една камара забранени медикаменти
  • 7 ХУЙЧО

    4 0 Отговор
    Курници
  • 8 Ако критериите

    7 0 Отговор
    са обективни - американец по състезания няма да остане... Ама пробите с техните материали се оказват все в едни лесни за чупене шишенца...
  • 9 Тоя

    4 0 Отговор
    Се само забравиха. Тъпънари.
  • 10 един от многото

    4 0 Отговор
    Малей , тези сега ще налагат санкции и на мераклиите зобещи се с виагра.
  • 11 Сух

    5 0 Отговор
    Да ходят в Северна Корея да ги приследват.. Колко сериозно да ги приема тези новини?!
  • 12 любопитен

    3 0 Отговор
    Но КАК , ще приложат закона извън територията си ???? Сигурно обмислят РАЗШИРЯВАТЕТО си по Света , а може би и на Луната !
  • 13 Peko

    4 0 Отговор
    Както с една от сестрите Уйлямс. Тя и Шарапова вземаха едно и също лекарство, но маймуната не я наказаха, а Шарапова го отнесе за две години! При това не ставаше въпрос за допинг. Четат евангелието като дявола.
  • 14 kjl

    1 0 Отговор
    Законът важи за целия свят, ..... но не важи за американския професионален спорт. Новият шериф в града, ще раздава правосъдия от собствената си камбанария. Двойният аршин вече облечен и в закон!!!! Смешници, никой вече не ги брои за живи, те световен ред пак ще правят.