Last news in Fakti

6 Декември, 2020 21:45 3 713 13

Мерцедес без Хамилтън се провали в Бахрейн, победителят е много изненадващ

  • бахрейн-
  • формула 1-
  • серхио перес-
  • рейсинг пойнт

Джордж Ръсел направи уникално състезание и беше на път към първата си историческа победа, но...

Мерцедес без Хамилтън се провали в Бахрейн, победителят е много изненадващ - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Второто състезание за голямата награда на Бахрейн във Формула 1 поднесе изключителни емоции и доста неочакван победител в лицето на Серхио Перес. В отсъствието на Люис Хамитън от надпревара за първи път от 14 години насам неговият заместник Джордж Ръсел направи уникално състезание и беше на път към първата си историческа победа, но страхотно неразбирателство в тима на шампионите поднесе на тепсия успеха за мексиканския пилот на Рейсинг Пойнт, предаде Гонг. Победата за Чеко Перес също е историческа в неговата кариера.

Този успех за 30-годишния мексиканец е още по-сладък, след като след инцидент в първата обиколка, той се движеше последен, но се добра до първата позиция. Още по-интересното е, че Перес няма договор с тима за следващия сезон. Втори стана пилотът на Рено Естебеан Окон, а трети се нареди съотборникът на Перес - Ланс Строл.

Още след старта Джордж Ръсел успя да изпревари Валтери Ботас и поведе колоната, но в четвърти завой настана истински хаос. Макс Верстапен стана жертва на инцидент между Шарл Льоклер и Серхио Перес, които опитаха да изпреварят забавилия се Ботас. Верстапен се опитваше да премине покрай Льоклер и Перес, но мина през зоната за сигурност и болида поддаде на чакъла от външната страна на четвърти завой и след това се удари в бариерите. В крайна сметка болидите и на нидерландеца, и монегаска завършиха в предпазните стени, което означаваше край на състезанието и за двамата. Перес пък успя да продължи, но последен – 18-и. Появи се и кола на сигурността.

При рестарта Карлос Сайнц успя да изпревари Ботас за втората позиция, но грешка на испанеца, веднага след това, доведе до промяна на позициите на двамата и отново финландецът излезе втори. Трети остана Сайнц, четвърти бе Даниел Рисиардо, пети Дани Квият. Серхио Перес пък бързо печелеше позиции и в 12-ата обиколка вече беше 11-и, като остави зад себе си единствения останал пилот на Ферари Себастиан Фетел. Алекс Албън пък вървеше десети.

След 21-ата обиколка Ръсел имаше аванс от 2 секунди пред Ботас. Трети и четвърти следваха Сайнц и Рикиардо. Перес продължаваше да се изкачва и вече беше девети, след като изпревари Албън.

До 30-ата обиколка Ръсел продължи да води с две секунди и половина пред Ботас, а третият Сайнц влезе в бокса за смяна на гуми. Испанецът се върна на осма позиция и ще се надява да не загуби много време в трафика от болиди пред него, които още не са спирали за смяна на сликове.

В 46-ата обиколка Джордж Ръсел влезе в бокса за нови гуми хард с три секунди преднина пред Ботас, а след това излезе втори на 20 секунди зад финландеца. Трети вече е Серхио Перес, а четвърти Алекс Албън след многото влизания в бокса на пилотите. Нов комплект твърди гуми и за Албън в 49-ата обиколка, след което излезе на 11-о място.

В 50-ия тур и Ботас влезе в бокса за нови твърди гуми и излезе на 8 секунди и половина зад Ръсел. След завръщането си на пистата заместникът на Хамилтън се оплака от загуба на мощност на правите.

Шест обиколки след това и Фетел влезе за нови гуми хард, но се забавиха в бокса и той се завърна на пистата 12-и. Серхио Перес пък изпревари Ланс Строл за четвъртата позиция след грешка на канадеца.

До 60-ата обиколка Ботас навакса още време и вече беше на 5 секунди зад Ръсел. Перес пък изпревари и Окон и вече е трети.

Три тура след това Джак Айткин се сблъска в една от предпазните стени и падна част от предното му крило и се появи виртуална кола на сигурността. Тогава Мерцедес искаха да направят двоен стоп, като този на Ръсел мина безпроблемно, но имаше големи проблеми за Ботас. Цели 27 секунди продължи неговия стоп при монтирането на лявата му предна гума. Финландецът излезе пети.

Веднага след това Джордж Ръсел трябваше да спре отново. Оказа се, че механиците на тима са сбъркали гумите и сложили тези, които са били предназначени за Ботас върху колата на Ръсел. Така Ботас беше пети, а Ръсел шести. Лидер стана Перес, а втори и трети бяха Окон и Строл.

В 70-ата обиколка Ръсел успя да изпревари Ботас и се настани на четвъртата позиция. Младият британец бързо-бързо продължи изкачването си и към 75-ата обиколка вече беше втори. Ботас пък, който се завърна със същите гуми след неуспешния бокс, вече беше девети в 79-ия тур. Проблемите за Мерцедес продължиха и Ръсел се наложи да влезе отново в бокса заради спукана гума, а след това се завърна на пистата на незавидната 15-а позиция.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ангелов

    14 17 Отговор
    Никой не ги гледа вече,тъпо
  • 3 Алфа Вълкът

    12 3 Отговор
    Ком 1 изтрит, защото редакторчето фен на монкий!
  • 4 Няма нищо изненадващо

    36 12 Отговор
    Мерцедеса е класи над другите. Хамилтън не е никакъв карач, доказа се, просто е на много добра кола. За разлика от Шумахер, Сена и Ален Прос, другите са доста назад. Който и да се качи в този болид на Мерцедес в момента, ще е поне в призовата тройка. Друг е въпроса, че според доста експерти е леко нередовен болида!

    Коментиран от #9

  • 5 Явно седемте титли на рошавия...

    44 4 Отговор
    ...нямат абсолютно никаква стойност. Ферстапен не случайно каза, че който и от пилотите да седне в колата на Хамилтън, ще стане световен шампион. Но всички го нахокаха за тези лоши приказки...
    ...добре поне че не го обявиха за расист, че вече не дават да се говори истината за нищо.

    Коментиран от #11

  • 6 Обонго

    3 1 Отговор
    Към хамлет уе те си го направиха в бокса
  • 7 Батко

    12 1 Отговор
    А те що си прецакаха пилотите в нокса? СлОчайност?
  • 8 КОЮ

    14 2 Отговор
    Леле тоя болид е ракета , куция дето се разби зад кола за сигурност щеше да спечели затова направиха фиаското с обърканите гуми . Не пилот маймун да сложат е готов за титлата
  • 9 Хакинен

    17 2 Отговор

    До коментар #4 от "Няма нищо изненадващо":

    Видя се, че с тази кола няма значение кой я кара, дали седемкратен шампион или абсоютен дебютант. Опитаха се да скрият това със откровен сaботаж. Викнаха пилотите си да си сменят гумите само 4 !?! обиколки след като ги смениха! А те не искаха! Мерцедес съботираха пилотите си! Нарочно!
  • 10 Ацо

    8 1 Отговор
    Що за малоумщина е да извикаш и двамата пилоти едновременно в бокса! Логично беше поне да им разделят стратегията,а този Ботас да се замисли заслужава ли си за едни пари да го приключат като пилот,дали беше случайно или не решете сами!?!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ацо

    5 2 Отговор
    Явно никой няма право да изпъква на черния фон....
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.