14 Януари, 2021 13:12 4 685 18

Най-голямата надежда на България за олимпийски медал в кану-каяка със скандални разкрития

  • станилия стаменова-
  • кану-каяк-
  • олимпийски медал-
  • надежда-
  • олимпиада-
  • подготовка

“Не разбирам с какво заслужих подобно отношение”, пита с недоумение 31-годишната състезателка

Най-голямата надежда на България за олимпийски медал в кану-каяка със скандални разкрития - 1
Снимка: БГНЕС

Най-голямата надежда на България за олимпийски медал в кану-каяка Станилия Стаменова направи потресаващи разкрития за подготовката си в предолимпийската 2020 година. Световната шампионка на 200 метра едноместно кану от Милано 2015 и 3-кратна европейска разкри на личния си профил във “Фейсбук”, че е била оставена без финансиране от държавата и е трябвало с лични средства да подсигурява тренировките и възстановяването си.

През ноември пък нейният клуб “СККК “Тракия Пловдив”, за който Станилия спечели 7 медала на републиканското първенство, ѝ прекратява договора и тя до днешна дата тренира без заплата, осигуровки и трудов стаж “за славата на България”, както казва самата тя. “Не разбирам с какво заслужих подобно отношение”, пита с недоумение 31-годишната състезателка.

Ето и целият разказ на Станилия:

“Днес ще разкажа за моята "предолимпийска подготовка" през 2020г. Това е финансиране, което печелят най-добрите атлети от държавата в олимпийските спортове при класиране до 8-о място на световно първенство и 6-о място на европейско.

В желанието си да бъда дипломатична и да не създавам конфликти (като си мълча и търпя) изминаха много месеци, в които всеки ден се боря, за да мога да достигна игрите в Токио.

Март месец, когато всичко с корона вирус започна, ме оставиха без финансиране. Започна едно пътуване с лодката по язовири, трениране по всевъзможни начини. Последваха две контузии, които изискваха конкретно отношение, обърнах се към федерацията, тъй като по договор те са задължени да помогнат, след 3 седмици ми беше направено ЯМР и предписани противовъзпалителни. Крайно недостатъчни и ненавременни мерки за атлет, подлагащ тялото си на огромни натоварвания. Потърсих помощ тук в социалните мрежи, с благодарност към всеки отзовал се, направих най-доброто възможно!

Карантината приключи, но... На мен ми бе отказано финансиране на лагер в Пловдив с треньора, който федерацията бе подписала. Отново трябваше с лични средства да търся начини.

Август месец изтече срока на подписаният договор с министерството и той не бе анексиран до декември 2020 както се е случило с останалите атлети на предолимпийска подготовка.

Целият международен календар на кану-каяка беше отменен без едно състезание - Световната купа в Сегед. Този ранг състезание в кануто се смята за контрола, но не печелиш и нищо не губиш от него, няма конкретна връзка с финансирането от държавата. Отказах Световната купа, защото при отказ от финансиране и подготовка с моя треньор нямаше начин да се докарам до нужната конкурентна форма (само на собствени средства), а и в година, която липсва нормално подреден календар плюс две контузии рискът за здравето ми беше висок.

2020 година на републиканско ниво се проведоха две състезания, отборно и индивидуално. Завоювах 7 златни медала за СККК “Тракия Пловдив”. Последва контрола за национален отбор, тест състезание. Взех участие и дори показах по-добри резултати от предишни години.
Ноември месец бях повикана от ръководството на клуба, по време на която среща прекратиха трудовия договор, който бях подписала с тях.

От ноември до днешна дата тренирам без заплата, осигуровки и трудов стаж за славата на България, като влагам изключителни усилия, за да намеря място, средства за подготовка и възстановяване. Това се случва в година, в която съм на предолимпийско финансиране и би трябвало всичко да ми е подсигурено от държавата.

2021 година започна с много разговори. Желанието ми беше да се договоря с федерация по кану-каяк за необходимото да проведа нормална подготовка, за да стигнем до общия успех, загърбвайки всичко, което бях нужна да изтърпя през изминалата година. Не видях нито желание, нито професионализъм за работа в екип.

На 13.01.21 подадох молба за картотекиране в друг клуб, който ми предлага заплата и условия за подготовка. Ответа, който получих е смяна на ключа на хангара, в който си държа лодките в СККК "Тракия Пловдив”, и заплаха, че няма да имам достъп до оборудването си.

Аз съм световен и европейски шампион за този клуб, два пъти носител на приза "Спортист на годината" на град Пловдив. На всяко републиканско първенство участвам във всички дисциплини, за да нося максимално точки на клуба си. Преди година намерих средства и закупих лостове, тренировъчно оборудване и възстановяване, за да могат както аз, така и децата в клуба да тренират на ниво.

Не разбирам с какво заслужих подобно отношение?!?!!!!

Днес ще разкажа за моята "пред олимпийска подготовка"през 2020г. Това е финансиране, което печелят най-добрите атлети от...

Публикувахте от Staniliya Stamenova в Сряда, 13 януари 2021 г.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За съжаление

    5 6 Отговор
    Така е е Спорта, Да беше станала "плеймейт"!!!!
  • 2 Жалко

    17 1 Отговор
    Няма държава, няма нищо. Във всяко едно отношение вече сме зле. Съжалявам ни нас българите, съжаление е отвратителна дума, но такава е ситуацията. Спорт, здравеопазване, образование, нищо от никъде, да не изброявам. Важното е парата да тече и да кльопачка да има. Как не се наядоха за толкова години
  • 3 КАП

    9 1 Отговор
    Срам ме е от ръководителите на държавата ни!
  • 4 КАП

    10 1 Отговор
    Срам ме е, че имаме такива ръководители на държавата ни!
  • 5 Кметът Здравко на Пловдив е

    11 0 Отговор
    Пунта Мара. Иначе пари за латекс за изльскване на имиджа не му са свиди. Околоврьстното на Пловдив е за бетеери не за коли а майните си чупят колите щот за работата си и главите си са готови да счупят...
  • 6 пит

    15 0 Отговор
    Браво на момичето, че е толкова успешна спортистка и толкова интелигентно е изложила ситуацията с едноклетъчните подлоги от клуба си и федерацията!
  • 7 Кану-гребец

    7 0 Отговор
    Що не питате двамата мушмороци: Фильо Духовников- шеф на " Тракия",бивш треньор на олимпийския шампион Николай Бухалов!! Та тоя Бухалов сега е общински съветник в Пловдив и неуспял кандидат-кмет!! Срам и позор за тях и за федерацията!! А дали кану-каякът е професионален спорт,където се плащат заплати??
  • 8 go6ku

    7 0 Отговор
    То затова всичкото спорт у България е на това ниво! Кражби и препродажби на всички нива! А за реалните спортисти смрад и мизерия! Браво КраДев! Браво!
  • 9 Сандо

    3 2 Отговор
    Нали всички демократи-либерасти искат по-малко държава?Еми ето го ефекта,и това не касае само спорта.
  • 10 Българин

    2 2 Отговор
    Хей тиквоч, какво става с парите от лотариите за спорта.
  • 11 Паметлив

    9 2 Отговор
    Къде се скриха плюещите " социалистическия" спорт?? Щото тогава за спорта имаше всичко и нацията ни беше по - здрава!! Схващате ли бе лъже " демократи" и алчни крадци от Федерацията по кану-каяк???
  • 12 Емилия е

    1 2 Отговор
    Сама си купи кану
  • 13 Честито

    5 1 Отговор
    Красен Кралев...на какво бе министър този тулуп? Къде се е скрил, или вдига краката само на Виктория Петрова от bTV и хич не му дреме кой спорт и федерация в България имат нужда от финансиране. После чакай резултати от Олимпиадата и медали от Световните първенства.
  • 14 ЪРП

    2 1 Отговор
    ГАРАНТИРАНА ГРИЖА ЗА СПОРТА И ДЪРЖАВАТА ОТ ЧЕКМЕДЖЕГЕРБЕРАСОПИТЕЦИТЕ!!!!
  • 15 Сатаната

    1 1 Отговор
    Стигнахме дъното, и какво разбираме, ами то имало и мазе. Тиквооооо????
  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 1 Отговор
    Винаги трябва да се чуе и другата страна...
    Прави впечатление, че има две тежки контузии, като не става ясно дали я бива още....31 годишната състезателка? Освен това, се е отказала от ЕДИНСТВЕНОТО международно състезание през 2020г. , световното в Сегед и при това самоволно.....
    Звездоманията е погубила не един талант, а може и да е време да приключи с активния спорт и да се захване с нещо друго близко до кану-каяка.
  • 17 МАЛКА пенсИЯ

    0 0 Отговор
    Изслушах,тоест,изчетох,другата страна.На треньора,Николай Бухалов.Мисля,че той най-правилно,представя ситуацията.
  • 18 Конник

    0 0 Отговор
    Ако отидеш в Австралия или Турция, както някой от щангистите ни ще те носят на ръце и ще те позлатят. Дв да беше футболистка.....!