Last news in Fakti

15 Януари, 2021 18:38 10 116 35

Нищо лично, но Ясен Петров ще е като Чичо Гошо

  • ясен петров-
  • национален отбор

Ясен Петров няма абсолютно никакви успехи в треньорската си кариера. А определено не минава за млад и обещаваш специалист

Нищо лично, но Ясен Петров ще е като Чичо Гошо - 1
Снимка: БГНЕС

Новината, че Ясен Петров ще застане начело на националния ни отбор по футбол, е поредната доза смях, но и трагедия в българския футбол. Причините за това са няколко, като първата от тях е самият Ясен, който иначе е безкрайно симпатичен и положителен човек, не забъркал се в никакви просташки скандали, характерни за нашия кален футбол.

Ясен Петров няма абсолютно никакви успехи в треньорската си кариера. А определено не минава за млад и обещаваш специалист. Той е вече на 52 години, водил е някои от най-популярните българските отбори и треторазредни китайски такива, но няма нито един трофей, което подсказва, че не е сред най-силните в професията дори само в пределите на България.

Другото изключително важно нещо, което също е срещу назначаването на Петров, е, че той никога в своята кариера не е ръководител какъвто и да било национален отбор. Дори младежки. А работата в национален отбор е значително по-различна от тази в клуб, който тренира ежедневно и играе мачове веднъж или два пъти седмично. Изискват се селекционерски качества. За това и в някои страни залагат дългосрочно на специалисти с много голям опит и успехи зад гърба си. А имаме ли такива в България? Разбира се, че имаме, колкото и да отрицаваме футбола ни като цяло. Веднага можем да посочим Димитър Димитров-Херо, Станимир Стоилов и Стойчо Младенов. Като последните двама към момента дори нямат ангажименти. Херо води Берое, но ако получи дългосрочно предложение от националния отбор, което е и по-финансово изгодно от положението му в Берое, със сигурност ще се замисли. А той, между другото, е може би и най-подходящият, защото се е доказал и като безспорно добър селекционер, и като треньор, който може да постига успехи.

Стойчо Младенов и Станимир Стоилов също са се доказали във времето, и макар и някои да припомнят с жлъч, че вече са били начело на националите и са се провалили, истината е, че не им беше дадено достатъчно време за работа. Ясен Петров е несравним с тях като успехи, възможности и опит.

Всъщност, дори един Едуард Ераносян е по-подходящ за поста от родния Джанини, какъвто е прякорът на Ясен Петров от футболната му кариера.

Какво обаче правят от БФС като хора, доказали, че нищичко не разбират от материята, макар и някои от тях да имат солидни визитки като футболисти? Избират най-евтиния вариант, от който и вероятно биха могли лесно да се отърват, ако нещата не потръгнат. А те по всяка вероятност няма да потръгнат. Ще бъдат като при Чичо Гошо и Балъков, т.е. трагедия.

Последният сносен избор за национален селекционер беше Петър Хубчев и резултатите го показват - България при него победи Нидерландия и Швеция. И то не в контроли.

Последната, но може би най-съществена причина, поради която назначението на Ясен Петров буди не само смях, но и гняв у милеещите за българския футбол хора, е, че този Футболен съюз няма моралното право да избира дори домакин на базата в Бояна. Борислав Михайлов подаде оставка, но заместниците му продължават агонията, не провеждайки незабавно конгрес за избор на нов президент на Българския футболен съюз и на нов Изпълком.

Абсолютно необходимо е българският футболен фен, както и държавата в лицето на Министерството на младежта и спорта, да им потърсят отговорност за това хитруване. А дотогава футболът ни няма да мръдне и на сантиметър, особено докато онези от САЩ '94 продължават да се упражняват като ръководители, и то най-вече в услуга на един гелосан бизнесмен, чийто бизнес проект досъсипва българския футбол.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 63 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 няма

    23 21 Отговор
    значение кой да бъде!Нека да се пробва и толкова!.....
  • 2 РЪМПЕЗИ

    32 32 Отговор
    ВИНАГИ ИМА ИЗКЛЮЧЕНИЯ....ТОЧНО ТАКЪВ ТРЕНЬОР АЗ ИСКАМ....ВСИЧКИ ИГРАЧИ ЩЕ СА ОСВОБОДЕНИ ПСИХОЛОГИЧЕСКИ...ТОЧНИЯТ ТРЕНЬОР...БРАВО...
  • 3 Браво

    29 17 Отговор
    Това момче започва все по-добре да пише и да изпъква на фона на неговите колеги - бездейни и неграмотни. Мисля, че го чака добро професионално бъдеще..
  • 4 МАЛКА пенсИЯ

    17 1 Отговор
    Не вярвам,че няма коментари.Значи,футбола ни,наистина е ЗАКЪСАЛ.
  • 5 Мъдрият

    28 17 Отговор
    Аз пък смятам, че Ясен Петров е добър избор, независимо че няма кой знае какви резултати досега, но това е и, защото той е сравнително млад за треньор.

    Хубавото при него е, че налага млади играчи и ще се опита да им вдъхне искрица, живец! Освен това не слугува на мениджърски интереси и е достатъчно независим.

    А и смятам, че той се вписва в моето мнение, което писах преди:
    -------------------------------------------------------------------
    Cпoрeд мeн имeннo при нaциoнaлния oтбoр oт трeньoрa зaвиcи изключитeлнo мнoгo. Зaщoтo тoй e и ceлeкциoнeр - тoecт избирa нaй-кaчecтвeнитe (cпoрeд нeгo) футбoлиcти и oт тях прaви oтбoр.
    Нo дoкaтo в клубeн oтбoр трeньoрът имa избoр caмo oт нaличнитe 20-30 чoвeкa, тo в нaциoнaлния oтбoр избoрът e мeжду хиляди (или зa Бългaрия - някoлкo cтoтици) футбoлиcти.

    Кaтo чoвeк c oпит щe кaжa, чe е изключително труднo да намериш 11 футбoлиcтa, от които дa нaпрaвиш "oтбoр" - истински, сплотен колектив и екип!

    И имeннo тук ce прoявявa "дoбрият" трeньoр, кoйтo мoжe дa cъздaдe истински добър кoлeктив и aтмocфeрa, и дa нaпрaви cплoтeн oтбoр!

    Освен това нациналния селекционер трябва да бъде българин, патриот, родолюбец, човек, който познава нашите играчи и може да подбере хора с нужните качества, възгледи и характер, и да ги мотивира и обучи да играят с душа и сърце, за България, за родината ни!

    Коментиран от #16

  • 6 Мата Хари

    27 2 Отговор
    Ако гледа световните тенденции и поднови отбора със средна възраст 23-24 год. и не робува на имена и нареждания отгоре, може и да успее
  • 7 Багера

    11 3 Отговор
    Дайте шанс на един добър треньор!Нямал трофеи,но вижте с какви футболисти е работил.?Ако беше треньор на Лудогорец щеше да ги има! Моля го да си промени визията на главата,за да спечели футболистите от първата си среща с тях! Локомотив е моята слабост и радост!

    Коментиран от #8, #34

  • 8 гост

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Багера":

    Много си закъснял с препоръката. Отдавна човека е подстриган късо.Успех му желая!
  • 9 Поздравзаавтора

    8 5 Отговор
    Изпитах чувство на екстаз ,като прочетох заглавието.
    Сигурен съм ,че авторът му е един "гениален" и вече много "успял" журналист.
    Даже си мисля ,че го очаква едно бляскаво бъдеще като пророк или гадател, а може би гинеколог или космонавт
  • 10 баиуй

    33 1 Отговор
    А бе и Юрген Клоп да дойде , все тая- с тия некадърници по-вече не можем да искаме!
  • 11 От нищо нещо

    20 0 Отговор
    В момента които и да назначат резултат няма да има. Но с това БФС, доминирано от "златното" поколение, дашавераджии и камцеларски плъхове - толкова. Само им прочетете изказванията - от конгрес няма нужда?!?! Не се чувстват грам виновни за състоянието на футбола. Събрани са там от кол и въже - това показват резултатите. Лошото е, че няма как да ги вкарат в съда - за бездействие и некадърност поне.
  • 12 гост

    12 0 Отговор
    Другите като имаха опит какво направиха?
  • 13 Иван Грозни

    11 0 Отговор
    Каква работа, какви успехи? БФС ще направи конгрес след парламентарните избори. Футболистите в националния отбор се изпращат от политиците, а не от треньорите. Резултати след 04.04. Дерменджиев беше провален от корумпирани фудболисти вербувани от богати политици. На пример шофьори на джипове с охрана от НСО.

    Коментиран от #19

  • 14 валери

    17 0 Отговор
    Пропаднала работа!Като държавата!
  • 15 Присмехулник

    10 0 Отговор
    Кочияша няма вина ,виновни са конете...все куци

    Коментиран от #22

  • 16 антрашпиц

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "Мъдрият":

    Мъдър,пич,и Мауриньо да вземат все тая.Всички футболисти в националния са безперспективни-дори незнаят как да си спират топката.А и националния не е масто за училище.Предполага се,че там отива елита(какъвто и да е той в момента),и тези хора са научени и подготвени,и са най-добрите и подходящите в дадения случай. А всъщност истината е,че в националния са все елитни мърди,физ. неподготвени, но със самочувствие(Краев например),ненаучени нито как да си подават нито как да овладяват топка,нито как да подават пас,да не говорим за контра атака-даже нямат сили да я осъществят.Нашите футболисти са на принципа :Не ни вкарвайте,че неможем да ви го върнем." Абе демек,играем ,а равен в най-добрия случай,за победа и дума да не става..
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Мнение

    4 3 Отговор
    Напълно съм съгласен с автора, поредната подигравка с българските фенове на футбола.
  • 19 Анонимен

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Иван Грозни":

    Ако е паднал на главата си отвисоко си прав! Ама не е! Момчето вдява от договори вече! Ако ли пък не! Ще страда! За чичо Гошо не мислете - той си е навъртял трудовия стаж за пенсия с достатъчно добри показатели! Хайде със здраве!
  • 20 Next

    7 1 Отговор
    Докато в бьфьсь има такива като домуса, лечко, стефанов_ кратуната, и вечно спящия костадин, ако ще и треньор от Марс да назначите резултати няма да има. Подкрепям Любо Пенев за президент на БФС за да изчисти раковите тумори.
  • 21 Реалист

    8 0 Отговор
    Все тая кой е треньор. Нямаме един футболист в топ първенство. А за справка в състава на САЩ 94 бяха поне 8 в титулярния състав само. Да не говорим за топ отбори, не само първенства - Барселона, при това носител на КЕШ. Хамбургер и Щутгарт, за времето си бяха много добре, Спортинг Лисабон, дори и Ипсуич и Рединг, все пак от Англия
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Вуте

    9 0 Отговор
    Докато футболът се играе с топка, нито един треньор няма да постигне нещо с тези младежи, които играят добре единствено в Студентски град!
  • 25 Стефан

    7 1 Отговор
    Авторчето, пишеш небивалици. кой е имал успехи и се е хванал с националния ни отбор, помниш ли едно интервю на Лотар Матеус за националния ни отбор, каза - единия е син на президента и трябва да играе, другия е зет на президента и той трябва да играе, други двама искат да ги продадат и те са в отбора, не мислиш ли че КОЙТО и да дойде треньор на отбора резултата ще е същия, нямаме НИКАКВА конкуренция в първенството, КЪДЕ президентите на отборите са в изпълкома на футболния ни съюз, къде националните отбори отсядат в САМО и ЕДИНСТВЕНО в три хотела и те са собственост на двама от изпълкома и Стойне Манолов, КАКВА детско - юношеска школа имат отборите, в България идват треньори дето са били изгонени от всякъде и са водили по 15 отбора в света, а единия в Лудогорец е бил приятел на Моуриньо, по колко треньора се сменят на сезон и резултата е винаги един и същ, впрочем това е закона за глупост - 10 пъти да правиш едно и също и да очакваш различни резултати, така че преди да плюеш по Ясен Петров си задай въпроса за държавата в която живеем, порядките и корупцията която ни убива, манталитета на нашите ритнитопковци, татуси, чалга и фейсбук и инстаграм, те не искат да играят в големи отбори, те искат чалга певица за гадже.
  • 26 анонимен

    9 2 Отговор
    Когото и да сложат, нямаме достатъчно добри играчи и не в добра кондиция отборът. От 23 години не сме били на световно или европейско първенство. И да са добри футболистите, са по дискотеките и са все уморени.
  • 27 5kof

    3 1 Отговор
    Може пък точно това, че няма никакви постижения като треньор да бъде най-големият сттимул за Джанини, за да постигне такива с националния ни отбор. Дано само големите хиени от задкулисието на българския футбол му помагат по най-правилния начин - като не му пречат!
  • 28 туй то

    2 0 Отговор
    Как се става спортист от световна величина . На първо място да имаш "шанса" да си се родил в затънтено село , провинция , или малко градче от селски тип. От малък се биеш юнашки със твоите братя и сестри , за по голямо парче крем-карамел , направен с домашни яйца и мляко. Дишаш чист въздух , ядеш здрава храна , за което се става по тъмно в 4-5 часа сутринта , работиш от малък тежка селска работа , кръста ти става здрав , а и самият ти ставаш здрав , като "челен товарач" (Фадрома) . В свободното време тичаш по къра по бързо от вятъра , научаваш се да тичаш по бързо от изстрела с английска сол на полският пазач , когато си решил да краднеш от някоя градина , бягаш по бързо от тоягата на разлютеният собственик на млада магаричка , когато започват първите сексуални трепети. Риташ до нощите футбол от удоволствие и накрая се сбивате жестоко , защото загубилият , не приема лесно поражението , и утре ще го базикат. Така преминават първите 10-12 години от живота на селското дете. След което идва в селското училище треньор-търсач на таланти с набито око , и като опитен джамбаз наблюдава стоката. Ти ти , и ти от другата седмица идвате с родителите си при мен , започваме обучение в спортно училище , ще получавате всичко това от държавата безплатно . В града младото момче разбира , че момичетата от снимките са истински , само трябва много да тренира , и най-важното ОБРАТЕН ПЪТ КЪМ СЕЛОТО НЯМА . Треньора му обърсва два бащински шамара , избърсва му сополивия
  • 29 туй то

    3 0 Отговор
    Избърсва му сополивият нос , и след няколко години за това момче вече говори целият свят.
  • 30 любител

    3 2 Отговор
    браво пич много точен коментар цялото некомпетентно ръководство на централа захапало кокала десетилетия наред начело с перуката са за боклука или затвора за злоупотреби.но на тях им трябва човек дето да го командват както си искат и за тово изборо е такъв и за това няма да имаме свястен национален тим.

    Коментиран от #32

  • 31 Левски 1914

    2 2 Отговор
    Така е Петее не е бил треньор на Литекс тире менте Микре обединен с Етрополе.
  • 32 Левски 1914

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "любител":

    Перуката от няколко месеца го НЯМА преди Батето беше виновен ( бог да го прости ) на нас все някой ни е виновен. Според мен виновни са двама собственици на отбори и един ВОЖД те се бъркат на всякъде.
  • 33 Бранимир

    0 0 Отговор
    За мен трябва да е някой по стриктен като Пенев или Стойлов ,и да им се даде повече време да работят ,иначе след една година пак ще търсим поредният който да се пробва !
  • 34 ТиквунoFF

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Багера":

    Шанса му е даден, ние коментиращите няма да му го отнемем, но ста
    тията е много точна в анализа си за БФС , а оттам и за Ясен Петров. Абсолютна безидейност , стратегия ...нищо . Рибата се вмирисвала откъм главата. Много заучени приказки , дела -нула . "Нов бардак със стари к..ви"
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.