17 Януари, 2021 17:00 2 047 1

Матеус пред Стоичков: От 1979 година насам, за мен няма по-добър от Меси

  • лотар матеус-
  • христо стоичков-
  • лионел меси-
  • футбол-
  • германия

Мисля, че на Германия се падна тежка група

Матеус пред Стоичков: От 1979 година насам, за мен няма по-добър от Меси - 1
Снимка: БГНЕС

Предаването "Код Спорт" по ТВ+ продължи златната си серия от срещи с гиганти на футбола. Ред е на поредния емблематичен играч, който е световен шампион, носител на "Златната топка" и първият избран за №1 в света в класацията на ФИФА, стартирала през 1990 година. Легенда, която за кратко се обвърза и с България като селекционер на националите. И още една традиционна екстра – разговор между двама рицари на "Златната топка". В случая Христо Стоичков интервюира рекордьора по мачове за националния тим на Германия – славният Лотар Матеус!

- Лотар, благодаря ти, че ме прие тук в Будапеща. Как си?
- Всичко е наред с мен. Семейството ми е добре, децата също. Всичко е както трябва.

- Искам да те попитам за жребия за европейското първенство. Как гледаш на този жребий?
- Мисля, че на Германия се падна тежка група. Не - изключително тежка. В миналото Германия е имала много късмет при жребиите. Но какво се случи този път? Ще играем срещу действащия световен шампион Франция. Изправяме се срещу актуалния европейски шампион Португалия. Това са два отлични отбора. Групата не е лесна. Но тя е трудна не само за Германия. Тя ще е такава и за Франция, и за Португалия. А и за Унгария, която дойде през баражите.

- Лотар, виждаш ли някой изявен фаворит за спечелване на европейското? Кой ти харесва най-много - Германия, Испания, Нидерландия, Белгия, Франция? Има ли измежду тях някой отбор, който се откроява?
- Мисля, че Франция като актуален световен шампион. Отборът има огромен потенциал с много млади футболисти. Това дава малко предимство на французите пред останалите тимове. Както ти вече каза, силни са Испания, Италия, която отново си върна старата мощ, Германия, Нидерландия, Англия. Предстои ни едно много оспорвано европейско първенство с малко предимство на Франция. Но на световните шампиони им се падна тежка група. Ще имат гостуване на Германия в Мюнхен. Бундестимът играе три пъти на Алианц Арена и това може да се окаже бонус. И срещу Франция, и срещу Португалия, и срещу Унгария сме в Мюнхен. Това е добре.

- Йоахим Льов има своя философия в работата с германския национален тим. Този отбор може ли да спечели европейското?
- Добре знаеш, че германците винаги сме имали силен манталитет. Имаме класни млади футболисти, добри юноши. Отборът спечели преди три години Купата на конфедерациите. Много от тези футболисти показаха, че са готови за първия отбор на Германия. Но, разбира се, след световното първенство в Русия, след краха, който преживяхме там, не мога да кажа, че Бундестимът е фаворит. Но всеки с амбиции за нещо голямо първо трябва да спечели срещу Германия. А това, както се знае, традиционно е много трудно.

- Толкова много големи шампионати са в историята, било световни или европейски. Сега за пръв път ще се играе в 12 различни страни. Това добре ли е за феновете, добре ли е за отборите, защото някои ще трябва доста да пътуват. Например - от Шотландия до Баку…
- Намирам този проект за доста интересен. Една идея, която първо трябва да опознаем. Това ще е едно ново поле за футбола. Ти вече каза, че ще има много дълги пътувания. Но след шест години ни предстои световно първенство в Съединените американски щати, Мексико и Канада. Там също ще има изключително дълги пътувания. Очаквам, както вече споменах, да се изиграе много оспорвано първенство. Германия има предимството, че в груповата фаза няма да има пътувания, както другите си конкуренти. Бундестимът играе три пъти в Мюнхен. И да - двамата с теб добре знаем как функционира футболът. Пътуванията са част от световното първенство. Играхме заедно на мондиала в Щатите. И пътувахме от Лос Анджелис до Ню Йорк. Това са пет-шест часа във въздуха, но те не ни попречиха да покажем класа. Вярвам, че сега дори ще е още по-лесно. Самолетите са много модерни, всичко е организирано до последната точка. Затова не може пътуванията да са минус за отборите.

- От дълги години живееш в Будапеща. Бил си селекционер, както на унгарския отбор, така и на българския тим. Баражът за европейското и групата на Германия беше между тези съперници.
- И двата отбора нямат качествата, които притежаваха в миналото. Две големи футболни нации, които направиха много грешки в организацията, в изграждането на младите. Имам предвид най-вече това да се гледа в бъдещето. И двете държави пропуснаха това. Затова им е трудно да се класират за първенство от 24 отбора, въпреки че участват само 55. Много малки страни за съжаление изпревариха България и Унгария. Двете държави направиха твърде много грешки и затова играят на баражи. Радвах се на този плейоф, защото познавам и двете страни.

- Като гледаш хората тук в Будапеща, как ги намираш? Те ентусиазирани ли са, че ще могат да участват на европейското?
- Унгарците не са фенове на техния футбол. Те обожават играта. Гледат винаги Барселона, Реал Мадрид. Будапеща е само на час път от Мюнхен и отиват да гледат на живо и Байерн. Унгарците искат да се наслаждават на голям футбол, но в тяхната страна не става. Нито един от техните клубове няма сериозно присъствие на международната сцена. Нито Ференцварош, нито Уипещ, нито Хонвед, нито Фехервар. Тези отбори изчезнаха от картата на европейските турнири. Целият унгарски футбол всъщност изчезна. Качеството на играчите няма нищо общо с това от славното минало. Хората страдат по онези времена, но предпочитат да гледат международен футбол като Висшата лига например. Организират си също пътувания за големи мачове от Шампионската лига. Там гледат най-доброто, което може да има и което го няма в Унгария. Ще го обобщя в едно изречение - унгарците обичат футбола, но не унгарския, защото в момента той няма желаното от тях качество.

- Лотар, питам те сега - кой е фаворит за спечелване на европейското първенство?
- Франция, Франция и пак Франция. Не само защото през 2018 година станаха световни шампиони, а защото имат твърде много млади таланти. Много потенциал. В последните години техният футбол прави всичко правилно. Имам предвид откриване на нови модерни академии и отлична работа със силната си скаутска мрежа. Имат огромен потенциал, което ги прави с малко фаворит пред останалите. Това обаче не означава, че ще спечелят титлата. Има и други силни отбори. Затова с нетърпение чакам европейското първенство с дербита още от груповата фаза. Виж какъв двубой ще има - Хърватия срещу Англия. Страхотно шоу! Германия срещу Франция - също сблъсък от най-високо ниво. В нашата група какви футболисти само?! Кристиано Роналдо, Антоан Гризман, Мануел Нойер. И е много вероятно един от тях да отпадне от голямата игра още в груповата фаза. Да, възможно е и трите отбора да продължат. Не можем да го кажем. За зрителите ще е спектакъл да гледат три от най-големите в света един срещу друг още на старта.

- Лео Меси направи рекорд - шест “Златни топки”. Какво мислиш за това момче, което държи този рекорд?
- Когато спечели шестата, в едно интервю ме попитаха: “Кой е най-великият футболист в света? Пеле, Марадона, Меси, Роналдо, бразилският Роналдо, Стоичков, Матеус, някой друг?” Аз отговорих много просто. Мога да говоря за последните 40 години, когато съм бил активен във футбола. В това време, от 1979 година насам, за мен няма по-добър от Меси. От момента, в който с цялата си страст участвам във футбола и го следя възможно най-близо, не е имало по-добър. Дори и покойният вече Диего Армандо Марадона. Това е моето мнение!

- Лотар, какво означава Байерн (Мюнхен) за теб, за Бундеслигата и за Германия?
- Байерн е символът на германския футбол. Откакто е създадена Бундеслигата през 1963 година, отборът има рекордните 30 шампионски титли. В тима винаги играят много национали. Клубът е с най-много членове и е на едно от първите места по този показател в целия свят. В Шампионската лига Байерн винаги прави добри резултати. Клубът се слави с огромното си име, което е привлекателно за най-добрите футболисти. Всеки, който се интересува от футбол, знае какво е Байерн. Може би не чак колкото Реал Мадрид. Но е редом с Барселона и Манчестър Юнайтед. Името Байерн е една дълга и успешна история. В Германия сме горди, че имаме Байерн. Това е нашият голям представител на международната сцена.

- Ти си играл дълги години в Байерн. Бил си шампион, голям капитан на този отбор. Какво означава да си в съблекалнята на този славен тим?
- Байерн е нещо много специално. Както казах - една уникална история. За мен беше огромна чест да играя в този отбор и да му бъда капитан. До ден-днешен помагам на Байерн. Никога не съм си прекъснал контактите. За германските футболисти Байерн е това, което е Реал Мадрид за испанските. Или Ювентус за италианските. Всеки иска да играе в такива отбори. Мястото там означава сигурност и печелене на трофеи - шампионски титли, купи, европейски успехи. В Германия Байерн е над всички по тези показатели.

- През тези дълги години в историята на Байерн са преминали много президенти. Но има една личност, която винаги ще се помни. Става въпрос за Курт Ландауер.
- Със сигурност това е един от хората, които най-много са допринесли за историята на Байерн. Благодарение на него клубът съществува. Ландауер е трябвало да се бори срещу много проблеми. Говорим за 30-те години на миналия век. Едно съвсем друго време. Историята е от много отдавна, но без Курт Ландауер вероятно Байерн въобще нямаше да го има днес. Разбира се, през годините той е имал много славни наследници, които са направили клуба още по-голям. Но всичко е започнало от Курт Ландауер и затова феновете никога няма да го забравят.

- Как говорят за него хората в Мюнхен, макар и след толкова много години?
- Говорят с огромно уважение. Хората, феновете на Байерн, четат историята на Курт Ландауер. Той е бил в концентрационен лагер, след като се е прибрал в Германия. И въпреки това не е спрял да инвестира в клуба. Неговата сила, неговата осанка са причината Байерн да бъде изграден. Феновете на тима винаги могат да разкажат историята на Курт Ландауер. И до ден-днешен на някои мачове ще видиш плакати и транспаранти с неговото име.

- Това е Лотар Матеус! Той е голям приятел на семейството ми. Човек, който живее между Германия и Будапеща. А когато дойде в Маями, винаги е с нас, с нашата телевизия. Лотар, много ти благодаря и късмет!


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Муаха-ха-ха-ха...

    0 3 Отговор
    Нали е двамата сте табуретки.Има си хас да кажеш за Роналдо или Ибрахимович.Моташ им се между чатала.