Last news in Fakti

6 Март, 2021 12:57 8 556 6

Рафаел Надал направи втрещяващо признание

  • рафаел надал-
  • кариера

„Честно казано, не си спомням някога да съм играл, без да изпитвам болка", каза Матадора

Рафаел Надал направи втрещяващо признание - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

20-кратният победител в турнири от Големия шлем Рафаел Надал призна пред испанското списание Veja, че вече не си спомня кога за последно е играл без да чувства никаква болка. Той сподели как травмите са повлияли на играта и тренировките му през годините и разказа за своите взаимоотношения с големите си конкуренти за най-реномираните трофеи Роджър Федерер и Новак Джокович.

„Честно казано, не си спомням някога да съм играл, без да изпитвам болка. През последните години се случва все по-често и трябва да се научиш да живееш с това, стига да не ти пречи да играеш“ казва Рафа.

„Трябваше да внеса доста промени в начина, по който играя и тренирам. Промених много от навиците си и тренирах по-малко, отколкото ми се искаше. Освен това подобрих сервиса и позиционирането си на корта. С времето всеки еволюира по един или друг начин“ продължава той.

„Докато съм здрав и съм в състояние да играя, ще давам 100% от себе си и ще се наслаждавам на живота в тура. Това е начинът, по който гледам на нещата. В тениса винаги има какво да се подобри. С годините идват мъдростта и опитът, но в същото време нивото на физическата ти кондиция също се променя и затова трябва да отделиш повече внимание на интензитета на тренировките и мачовете. Това е нещо, което съм виждал много пъти в тениса. Най-важното е да успееш да останеш здрав възможно най-дълго“, допълва първата ракета на Испания.

„Когато кариерата ми приключи ще имаме предостатъчно време да оценим постиженията ми и да установим какво точно място заемам в историята на тениса. Никога не съм очаквал, че ще спечеля толкова много титли, така че съм щастлив и благодарен за всичко, което съм постигнал. Нямам нужда да влизам в полемиката за това кой е най-великият. Най-важното за мен е да ме запомнят първо като добър човек. Победите, титлите и емоциите също са много важни, но тези неща отминават. Това, което хората ще остане в паметта на хората, е що за човек си бил“, заявява олимпийският шампион от Пекин'2008.

„Разбирам се чудесно с Роджър и Новак. С тях сме съперници само по време на мачовете помежду ни. Битката между нас е на корта и никъде другаде“, завърши изказването си Надал.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лора

    11 1 Отговор
    Когато човек остарява , дори и от твоя ранг, няма как да еволюира, силния спорт прави травми, но сте велики такива спортисти и целия свят ви гледа с уважение, това, ви е достатъчна, еволюция, да с времето и годините, точно казано-мъдростта...!
  • 2 Като гост

    6 13 Отговор
    Статистиката нищо не значи. Надал е чалгата. Федерер е тениса!
  • 3 XОЙ

    5 13 Отговор
    Знаеме за болките ви, те ви дават разрешение да ползвате медикаменти, които са забранени за простосмъртните. Затова с Фед и Ноле се гаврите с останалите нормални тенесисти вече 10 год. Погубихте от алчност цяло поколение тенесисти заради много пари и слава, за вас и вашите спонсори, където плащат за да сте още в играта..
  • 4 джедай

    4 0 Отговор
    Е,и Рафаел Надал е човек,и той остарява. Все някой ден ще каже Сбогом на тениса. Идват нови,талантливи момичета и момчета. Така е и така е било във всички спортове.
  • 5 Знайко

    7 7 Отговор
    Надал ми е неприятен за гледане, Моника Селеш в мъжки вариянт. То е викане и пъшкане и много хамалски силни удари. Тениса ще е по-приятен за гледане без него.
  • 6 Ххххххх

    0 0 Отговор
    Злато за надал среброто е за новак Джокович бронза е за краварина