Last news in Fakti

7 Март, 2021 16:56 2 693 11

Уникален пример! 75-годишна жена бори Паркинсон с бокс (ВИДЕО)

  • нанси ван дер стратен-
  • паркинсон-
  • болест на паркинсон-
  • бокс

Белгийката Нанси ван дер Стратен събра очите на целия свят с тренировките си в боксовата зала

Уникален пример! 75-годишна жена бори Паркинсон с бокс (ВИДЕО) - 1

75-годишната белгийка Нанси ван дер Стратен събра очите на целия свят с тренировките си в боксовата зала, пише boec.bg.

Бившият мебелен дизайнер живее в Турция от 42 години, а преди седем лекарите откриват, че страда от болестта на Паркинсон и я посъветвали да се занимава със спорт. Жената вече е звезда в социалните мрежи и разказва за ползите от бокса.

„Преди използвах бастун. Пиех и много лекарства. Сега се чувствам много по-добре. Мога да вървя по-бързо, не се изморявам толкова лесно и се радвам на семейството си. Моят съвет към всички е да не се застояват вкъщи, а да бъдат навън и да се движат колкото може повече„, разказа 75-годишната жена.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 7 Отговор
    Паркинсон се получава от бокс,а не се лекува с бокс.

    Коментиран от #3, #5

  • 2 Annonimus

    2 1 Отговор
    Да, да и един мармот загъва шоколада в станиол
  • 3 Връзката между Паркинсона и бокса

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    е все още само предположение. Не е доказано. Никъде не е казано, че жената използва този вид спорт, за да се "лекува". По-скоро е, за да се бори с проблемите в моториката. А още по-вероятно и заради адреналина (връзка: адреналин-допамин-Паркинсон). А и не ми се вярва някой от "спаринг-партньорите" ѝ да тръгне да я удря в главата.

    Коментиран от #4

  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Връзката между Паркинсона и бокса":

    Смятате,че ударите в главата,които се понасят и човек не пада в несвяст са полезни за мозъка,и не могът да доведат до паркинсон....Мохамед Али,който съвсем малко е удрян в главата....завърши с паркинсон!Направете статистика на нашите боксьори средна и тежка категория...вероятноста да получи човек Паркинсон от удари по главата е многократно по вероятна,от това да получат ковид хора отишли на ресторант ,или на футболен мач,или концерт,театър без предпазни средства!Апропо ,носенето на маска си е чиста проба ИЗДевателство над хората!Ще дойде време и ще отговарят за това!Маските увреждат организма на човека!

    Коментиран от #7

  • 5 Гост като гост

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Важно е движението във случая.
    А от какво се получава все още не е открито. Така че не дрънкай глупости.
  • 6 Густавсон

    1 0 Отговор
    Касус Клей от бокс гепи паркинсон.
  • 7 Здравейте, Дълбоко Виждащ,

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    не, не смятам това, което казвате. Знаех си, че ще дадете Мохамед Али за пример... Казах, че връзката между бокса и Паркинсона не е медицински доказана. А и има много хора, заболели от Паркинсон и без да са били боксьори или (редовно) удряни по главата. Ако харесвате Робърт Де Ниро, гледайте филма "Пробуждане" ("Awakenings") от 1990 г. Базиран е на книга от невролога Оливър Сакс за епидемия от Encephalitis letargica и опитите му за третиране на пациентите с L-Dopa, който се използва и при третиране на Паркинсон.
  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор
    да ви дам и други??Нима смятате,че ударите инкасирани от Пулев в мача му с кличко след време няма да се ...проявят??? Украинецът бе отвратително некоректен!!!Видя,че тогава младежа не е на себае си и се опита буквално да го унищожи!Това го няма и в живота,камо ли спорта !Убеден съм,че съдбата ще му върне на кличко за това!На стари години повечето боксьори,които са инкасирали повече удари в главата.....имат сериозни проблеми!Но да ви кажа и шахмата нанася абсолютно същите поражения на мозъка но там не се отива на Паркинсон,а на ....Шизофрения....Говоря за процент Боксьори,шахматисти-не слагам всички!Леките категории имахме толкова пъргави,че не можеш да ги уцелиш и с прашка! да не изреждам,ще забравя някой,но бяха виртуози!Тежка е по трудно, имам спомен един грамотен супер боксьор- Суванджиев!Не знам ,вероятно е жив,но никой не се сети да изкара някой лев,като напише книга за него!Тогава нямаше профи,мисля,че тези дет ги гледам сега щяха да ядат на ринга доста бой от него!Гледам ,че канят по тв боксьори- статистирайте,то паркинсон не мож се скри...Дори ептен начална фаза....
  • 9 А жената от видеото,

    1 0 Отговор
    бивш мебелен дизайнер...Тя как пасва в теорията Ви? Не казвам, че не е възможно да се направи връзка между бокса и заболяването, а че не е доказана . Има едно друго заболяване, свързвано с бокса и други спортове, при които спортистите често са удряни в главата. Мисля, че се казва CTE-syndrom. Както и да е... Лека вечер.

    Коментиран от #10

  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "А жената от видеото,":

    Оставете я тази жена,говорим за високо Спортно майсторство!

    Коментиран от #11

  • 11 Qwerty

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Дълбоко виждащ, боя се, че по-скоро си дълбоко глупав.. Като почнем от "издевателството" с маските, минем през "злия" Кличко, и стигнем до Паркинсона "причинен" от бокса.
    Нямам намерение да губя време с подробно оборване на всяка от глупостите ти, само ще кажа, че чисто статистически сред милионите болни от Паркинсон по света, един много минимален процент от тях са профи боксьори. Както и един много минимален процент от Профи боксьорите, развиват Паркинсон. Да, боксът уврежда мозъка, неслучайно дебелата глава е основно изискване за практикуването му, но далеч не всяко увреждане е Паркинсон. Иначе да, ако човек е генетично предразположен към това заболяване и има голяма вероятност да го развие в по-късна възраст, със сигурност боксът ще ускори този процес. Дано съм бил достатъчно ясен.