Last news in Fakti

21 Март, 2021 10:14 2 291 0

Словачка и французин са носителите на Големия кристален глобус в ските

  • влъхова-
  • кристален глобус-
  • ски-
  • пинтуро-
  • победители

При жените номер едно е Петра Влъхова, а при мъжете - Алекси Пинтуро

Словачка и французин са носителите на Големия кристален глобус в ските - 1
Снимка: БГНЕС

Словачката Петра Влъхова спечели за първи път в своята кариера Големия кристален глобус в Световната купа по ски алпийски дисциплини, след като завърши на шесто място в слалома в швейцарския зимен курорт Ленцерхайде. Така нейната преднина на върха в генералното класиране спрямо швейцарката Лара Гут-Бехрами стана 136 точки при оставащи максимални 100 до края на сезона, които ще се раздадат в утрешния ден, когато е предвиден и гигантски слалом в швейцарския зимен център.

Световната шампионка в дисциплината от Кортина д'Ампецо 2021 Катарина Лийнсбергер от Австрия спечели днес слалома в Ленцерхайде и записа втора победа в стартовете за Световната купа. По този начин тя си осигури и малкия кристален глобус в дисциплината слалом, като с актив от 690 точки завърши на 35 пред втората от днес Микаела Шифрин от САЩ, а трета в битката за отличието остана Влъхова с пасив от 38 пункта. Подиумът днес бе завършен от швейцарката Мишел Гизин, която остана четвърта в битката за малкия кристален глобус. Тя и Шифрин ще си оспорват третото място в генералното класиране за Световната купа, като швейцарката има аванс от 90 точки преди утрешното състезание.

По-рано през деня Алекси Пинтуро спечели Големия кристален глобус, след като триумфира в гигантския слалом в Ленцерхайде. Навършилият днес 30 години французин завоюва Голямата световна купа и малката в дисциплината, за да донесе първи трофей за родината си след 1997 година, когато носител стана Люк Алфан и четвърти в историята след Жан-Клод Кили, който ликува през 1967 и 1968 година.

Французинът финишира с общо време 2:15.75 минути, след като спечели убедително първия манш 1:01.19 минута и даде 13-о във втория - 1:14.56 минута. Втори на 20 стотни от секундата остана хърватинът Филип Зубчич, а световният шампион в дисциплината от Кортина д'Ампецо 2021 Матийо Февр от Франция се нареди трети с пасив от 21 стотни.

Швейцарецът Марко Одермат, който беше основен конкурент на Пинтуро за Големия кристален глобус, остана 11-и на 1.28 секунди след французина.

Така един старт преди края на сезона Пинтуро е недостижим на върха в генералното класиране за Световната купа с 1200 точки, със 107 пред Марко Одермат, който има 1093. Трети е австриецът Марко Шварц със 774 точки.

В крайното класиране за малката световна купа Пинтуро събра 700 точки, с 51 повече от Одермат. Трети е Филип Зубчич с 606 точки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА