2 Април, 2021 16:47 2 061 2

От Mercedes: Ако сменим концепцията, трябва да отпишем целия сезон

  • mercedes-
  • red bull-
  • промяна-
  • концепция-
  • болид-
  • формула 1-
  • отписване-
  • сезон

"Имаме кола, която може да спечели шампионата, ако сме умни в нейното използване", смята главният инженер в тима - Андрю Шовлин

От Mercedes: Ако сменим концепцията, трябва да отпишем целия сезон - 1
Снимка: БГНЕС

Главният инженер в тима на Mercedes във Формула 1 Андрю Шовлин заяви, че ако световните шампиони решат да преминат към концепция подобна на тази на Red Bull, те ще трябва да отпишат целия сезон 2021.

През последните години, екипът на Биковете бе този, който използваше концепция с най-голяма разлика във височината между предната и задната ос на своите автомобили. Именно това сега носи голямо предимство както на Red Bull, така и на другите отброи заложили на подобен дизайн, сред които обаче не попадат световните шампиони. Те са заложили на напълно противоположна концепция, в която разлика във височината на двете оси почти няма.

През 2021 година обаче, размерът на пода на автомобилите в задната му част бе драстично намален, като това има по-голям негативен ефект върху болидите с по-изправена геометрия. Това бе очевидно по време на първата квалификация за сезона в Бахрейн, когато Mercedes бяха с 2.121 секунди по-бавни от квалификацията на същото трасе в края на ноември миналата година, а Red Bull бяха загубили само 1.319 секунди от своето темпо.

"Имаме кола, която може да спечели шампионата, ако сме умни в нейното използване. Няма значение дали сме с ниска или висока задница, не можем да направим нищо по този въпрос. Не можем изведнъж да кажем, че ще вдигнем задния край на нашия автомобил с 30 мм и да работим по този начин, защото това означава да отпишем сезона. Просто ще загубим твърде много ако направим това и няма да можем да наваксаме достатъчно, за да има полза от подобна промяна“, заяви Шовлин.

Причина за тези опасения на британеца е фактът, че целият аеродинамичен пакет на W12 е създаден да работи с ниска задна ос. Ако тя бъде драстично вдигната, това ще принуди „Черните стрели“ да започнат отначало и дизайна на всички аеродинамични компоненти.

"Не знам дали тези промени имаха по-голям негативен ефект върху колите с по-малка разлика във височините на двете оси. Знам, че Red Bull спечелиха последното състезание за 2020 година, но генерално ние бяхме пред тях в края на година, а сега това не е така. Затова или ние сме по-компрометирани от новите правила, или те се справиха по-добре с адаптацията си към тях. Положението обаче е такова, каквото е“, добави Шовлин.

Основното препятствие пред отборите, желаещи да променят своята концепция през тази година бе ограниченията за развойната дейност, наложени заради коронавирус пандемията. Едно от тях е и фактът, че отборите не могат да правят промени в своите окачвания, без да използват един от своите два жокера за развитие.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 "Черните стрели"?

    5 0 Отговор
    Не бяха ли "silver arrows"?

    Коментиран от #2

  • 2 Абе

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от ""Черните стрели"?":

    Бяха, ама вече е модерно да са с по-тъмен цвят......ако не вярвате питайте Хамилтън!