20 Април, 2021 09:32 2 547 16

Флорентино Перес: УЕФА не може да ни спре, ще спасим футбола

  • флорентино перес-
  • уефа-
  • утбол-
  • европейска суперлига-
  • суперлига

Не е вярно, че искаме богатите да станат по-богати, а бедните - още по-бедни

Флорентино Перес: УЕФА не може да ни спре, ще спасим футбола - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът на Реал Мадрид Флорентино Перес, който бе обявен за шеф на новосъздадената Европейска Суперлига, гостува в тв предаването El Chiringuito и коментира проекта, който заплашва да промени футбола.

"Големите клубове в Англия, Италия и Испания трябваше да намерят решение как да излязат от ужасната ситуация, в която изпаднаха заради пандемията. Европейската асоциация на клубовете твърди, че сме загубили около 5 милиарда евро, което е много неприятно. В Реал Мадрид имахме бюджет от 800 млн. евро в началото на миналия сезон, а завършихме със 700 млн. През настоящата кампания от 900 млн. да видим дали ще стигнем до 600 млн. За два сезона сме загубили 400 млн. евро", обясни Перес.

Той обясни и с каква цел е създаден проектът.

"Когато нямаш никакви приходи извън тези от телевизионните права, най-добрият начин да спечелиш средства е като играеш по-голям брой атрактивни мачове. От тази изходна позиция стартирахме. Стигнахме до решението, че с мачове от Суперлигата в средата на седмицата, вместо от Шампионската лига, ще можем да ограничим загубите.

Футболът е единственият глобален спорт. А тези 12 клуба имат фенове по всички точки на света. Това няма да е лига на богатите, а лига, която да спаси футбола. Не е вярно, че искаме богатите да станат по-богати, а бедните - още по-бедни. Утре с Жоан Лапорта ще обясним как смятаме да спасим малките клубове, защото в противен случай футболът ще изчезне", предупреди босът на Реал Мадрид.

Флорентино Перес настоява и за промени в УЕФА.

"Президентът на УЕФА Александър Чеферин не може да си позволи да отправя обиди, както направи с Андреа Аниели. Това е осъдително. УЕФА трябва да се промени. Не искаме президент, който да обижда хората. Искаме прозрачност.

Засега не сме канили Пари Сен Жермен в Суперлигата, нито Байерн Мюнхен и Борусия Дортмунд. Не знам защо някои казват, че това ще е краят на вътрешните първенства. Никой със здрав разум не иска подобно нещо. Това, което ще донесе пари, са 15 сигурни участника в турнира, които да играят помежду си всяка седмица. Да вземем за пример баскетбола. Ние играем в испанската Лига Ендеса и в Евролигата. Никой няма нищо против. Защо Суперлигата във футбола да е по-лоша?", попита риторично той.

Футболният шеф не се притеснява от евентуално изваждане на Реал от Шампионската лига през настоящия сезон.

"Няма как да ни изхвърлят нито от Шампионската лига, нито от Ла Лига. Защитени сме. Футболистите трябва да са спокойни, защото и заплахите, че няма да им бъде позволено да играят за националните си отбори на големи първенства, няма да се осъществят. УЕФА няма положителен имидж, там липсва прозрачност. Те представиха един проект за Шампионската лига, който никой не разбра. Той трябва да влезе в сила от 2024 години, но дотогава ние ще сме мъртви! Има клубове, които загубиха стотици милиони", изтъкна президентът на Реал Мадрид.

Според него Суперлигата ще помогне за развитието на футбола.

"Целта ни е да започнем колкото се може по-скоро. Ще говорим с УЕФА и ФИФА, не виждам защо те са ядосани. УЕФА разработи нов формат, който не разбирам, а и не гарантира необходимите приходи за спасяването на футбола. Когато казвам, че ще спасим футбола, имам предвид да спасим всички, така че поне в следващите 20 години да сме спокойни. Ситуацията е много драматична. Вярваме, че този формат може да помогне на играта, както Купата на европейските шампиони го направи през 50-те години на миналия век.

Това няма да е затворена лига. Независимо кой е победител, ще има пет свободни места за други от най-добрите отбори. Футболът трябва да се промени, да се адаптира към времето, в което живеем. Младите все повече губят интерес към играта. Тези между 16 и 24 години вече не се вълнуват от футбол, защото има голям брой мачове без интрига. По-малката аудитория, води до по-малко приходи от тв права. Нещо трябва да се направи, а тези 12 отбора, както и още няколко, имат фенове по целия свят", каза още Флорентио Перес и допълни, че договорът между клубовете-основатели на Суперлигата е такъв, че никой от тях не може да се откаже и да я напусне.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаха

    30 0 Отговор
    Вземете и нашето леФски ! Може да гонят топките, все нещо ще научат.
  • 2 Стоян Александров

    18 6 Отговор
    Флорка, слушай мойто момче сега !!!!! От тази лига Вие иакате да печелите, малките отбори да са си все малки. ОК. Ноооооооо ще загубите това да знаеш. Ще загубите страшно много. А ти не си вечния президент
  • 3 русенец

    11 14 Отговор
    УЕФА се бори за хлебеца си, ако можем да наречем статиците милиарди евро, които се вливат в касите и като от рог на изобилието и които те разпределят по свое усмотрение.:) Бе нещо като София и провинцията. Добре сте направили, че сте се отделили , успех!

    Коментиран от #4

  • 4 Гост

    21 2 Отговор

    До коментар #3 от "русенец":

    А тия тузари от суперлигата ще "разпределят" всичко по.... собствени сметки, на меринджеи, телевизии, букмейкъри и на последно място футболисти, треньори и щаб! Да не си въобразяваш, че ще заделят пари за развитие на футбола - школи, турнири, за благотворителност, за бедни райони и т.н. Тава на практика са фалирали кочи.и, които правят опити да избегнат санкции на УЕФА и местните федерации за неплатени дългове!

    Коментиран от #7

  • 5 Помощ

    13 0 Отговор
    Хахах значи правим грешен бюджет, който не може да устои на криза, и после обвиняваме другите :) С това плиткоумие сте загубени каквото и да започнете да правите, щели да спасяват. Лошото е, че ще затриете клубовете, ама други ще дойдат на тяхно място.

    Коментиран от #8

  • 6 НАЙ ПОСЛЕ

    0 6 Отговор
    ВСЯКА ЖАБА ДА СИ ЗНАЕ ГЬОЛА.... БОГАТИТЕ В..СУПЕРЛИГА, ПО МАЛКО БОГАТИТЕ .....В ШЛ И ЛЕ......ТАКИВА КАТО НАС В...А,Б,В,Г....ГРУПИ...ВСЕКИ САМ ДА СИ ИЗКАРВА ПАРИТЕ....ДОКАГА БОГАТИТЕ КЛУБОВЕ ЩЕ ДОНДУРКАТ ДРУГИТЕ КЛУБОВЕ....ПРАВИЛОТО Е ЕДНО...ВСЕКИ САМ ДА СИ ИЗКАРВА ПАРИТЕ....ДРУГОТО Е....ДЕМАГОГИЯ
  • 7 НАЙ ПОСЛЕ

    0 7 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    ТЕ СА СИ ГИ ИЗКАРАЛИ...ЩЕ ДАВАТ КОЛКОТО ИСКАТ, НА КОЙТО СИ ИСКАТ....ПАРИТЕ СА СИ ...ТЕХНИ...

    Коментиран от #9

  • 8 НАЙ ПОСЛЕ

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Помощ":

    КАКЪВ БЮДЖЕТ ЩЕ НАПРАВИШ, КАТО НЯМАШ ПРИХОДИ ОТ....ПУБЛИКА
  • 9 Гост

    11 0 Отговор

    До коментар #7 от "НАЙ ПОСЛЕ":

    Не знам какво са "изкарали", но имат огромни дългове, пред които тези на родните клубова са, като Мики Маус! Колко пъти УЕФА уж "спираше" тренсферите в Ливърпул, Барса и т.н. и все се оправяха по някакъв начин без да си плащат дълговете! Ювентус го пращаха в Б група за уговорени мачове! Е, сега ще имат възможността да си играят уговорени мачове, излъчват шампион, както е угодно на "спонсорите" им и да не си плащат дълговете!

    Коментиран от #10

  • 10 фен

    0 3 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Зле си с историята-никога досега УЕФА не е спирала трансферите в Ливърпул.Спираше ги в Челси,капиш?
  • 11 Българин

    1 0 Отговор
    Да проверят дали това не е диверсия на ГРУ за разбиване на Европа
  • 12 Ааааа

    0 0 Отговор
    Aaaa БЕЗ БЪЛГАРСКИ ОТБОРИ НЕМОЖЕ
  • 13 Буха ха

    1 0 Отговор
    Важното е съдиите, ВАР, агенциите за проучване на общественото мнение и онлайн залаганията да работят в екип за постигане на желаните резултати
  • 14 165

    0 0 Отговор
    ТОВА НА СНИМКАТА Е МНОГО ХИТРО И ЛУКАВО КУЧЕ, СЪС СИГУРНОСТ ТОЙ Е ЗАД ИДЕЯТА ЗА СУПЕРЛИГАТА, ТОЙ НАЛОЖИ "СТАНДАРТА" В МАДРИД ДА СЕ КУПУВА НАЙ-ГОЛЯМАТА ЗВЕЗДА ВСЯКА ГОДИНА НЕЗАВИСИМО КАКВО МИСЛЯТ ТРЕНЬОРИТЕ, ТАКА МАДРИД СТАНА 100% КОМЕРСИАЛЕН ОТБОР, МИСЛЯ ЧЕ ИДЕЯТА МУ Е ГЛУПАВА И НЯМА ДА СРАБОТИ
  • 15 наблюдател

    0 0 Отговор
    Браво !Който завижда си е негов проблем.
  • 16 Рамзес

    0 0 Отговор
    Футболът отдавна е унищожен -има търговия с хора.