20 Април, 2021 10:16 1 165 5

В Левски си припомниха историческа дата: Почетоха героите от Априлското въстание

  • априлско въстание-
  • футбол-
  • левски

Основите на Априлското въстание се полагат в град Гюргево, където на 11 ноември 1875 година започва да заседава Гюргевският революционен комитет

В Левски си припомниха историческа дата: Почетоха героите от Априлското въстание - 1
Снимка: БГНЕС

От ПФК Левски си припомниха историческа дата свързана с българската история. Става дума за Априлското въстание, което започна в Копривщица преди 145 години.

Ето какво написаха "сините" в официалния си сайт:

На този ден, преди 145 години една пукнала в Копривщица пушка поставя началото на Априлското въстание.

Основите на Априлското въстание се полагат в град Гюргево, където на 11 ноември 1875 година започва да заседава Гюргевският революционен комитет. Негов председател е Стефан Стамболов, а в състава му влизат още Панайот Волов, Никола Обретенов, Георги Бенковски и други. За много кратък период е изготвен и план за действие, според който българските земи се разделят на пет революционни окръга. Това са Търновски ( с апостол Стефан Стамболов), Сливенски (с апостол Иларион Драгостинов), Пловдивски (с апостол Панайот Волов) и Врачански (с апостол Стоян Заимов). Предвиденият пети, Софийски окръг, не осъществява своята планирана мисия.

След като са уточнени голяма част от детайлите около бъдещото въстание, участниците в Гюргевския революционен комитет се прехвърлят в България, за да започнат истинската подготовка на бунта.

Бенковски създава конен отряд, останал в историята като „Хвърковатата чета“, с който започва да обикаля близките села, за да ги вдига на оръжие. В резултат многохилядни орди башибозук и редовна турска армия тръгват срещу въстаниците. Само за няколко дни всички въстанали населени места в района на Средногорието (Стрела, Клисура, Копривщица, Панагюрище) са потопени в кръв, а тази съдба очаква и по-късно въстаналите Батак, Перущица и Брацигово.

В останалите революционни окръзи въстанието не получава така желания масов характер. В Търновско голяма част от дейците били предварително блокирани от турските власти. Въпреки това успяват да се организират малки чети, които да продължат борбата. Именно такава е четата на поп Харитон, която прави чудеса от храброст и задържа редовната турска армия около седмица. В Сливенския окръг също са формирани няколко чети, а във Врачанския така и не се стига до реални военни действия.

Априлското въстание оставя след себе си 30 000 жертви, 80 опожарени и 200 напълно унищожени села.

Само една година след кървавото потушаване на бунта, Русия обявява война на Османската империя, а през 1878 година вече е осъществена и мечтата за „държавата България“.

„ПФК Левски“ се покланя пред паметта на всички, дали живота си за свободата на родината!


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    1 0 Отговор
    То и Хитлер е роден на тази дата.

    Коментиран от #2

  • 2 Хахаха..

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    А на 30 април,1945 с Ева Браун и овчарката му Блонди бяха положени в бомбена яма до Бункера,заляти с 2 туби бензин и изгорени.Искам да кажа че април носи надежди,при нас се случи на четвърти,в неделя..

    Коментиран от #3

  • 3 русенец

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хахаха..":

    Като гледаш цирка в НС, чувстваш ли се обнадежден?:) Единият се прави, че е с ковид, другият скъсал минискус... Бардакът си е същия, знаеш защо.
  • 4 Сини нещастници

    1 0 Отговор
    А мюсюлманите Мохамед, Бари, Рерас поднесоха ли цветя? Как не ви е срам да мърсите името на великия Апостол. Няма нищо българско в подуенския обор!Сменяйте си името нещастници мизерни и тогава
    докарвайте още туристи, негри, бежанци и берачи на банани да играят със синята фланелка, но не и под това свято име!
  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Самарското знаме е ушито за Априлското въстание си остава в Русия до началото войната. Хилядите пушки, закупени с дарения от българските емигранти за въстанието, така си ИЗГНИВАТ в чуждите складове. Само търговецът Николай Миронов закупува 8 000 пушки, които ръждясват в одеските складове. Затова въоръжението на въстанниците бе с дървени черешови топчета и хартиени фишеци, които се навлажнили от кроткия майски дъжд.