Last news in Fakti

7 Юни, 2021 10:07 1 687 1

Ето кои рекорди могат да паднат на Евро 2020

  • футбол-
  • рекорди-
  • евро 2020-
  • кристиано роналдо

Някои рекорди обаче няма как да паднат чисто математически като постижението на Кристиано Роналдо от 21 мача на еврофинали, а за други ще е необходима огромна доза късмет

Ето кои рекорди могат да паднат на Евро 2020 - 1
Снимка: БГНЕС

Включването на Джъд Белингам в състава на Англия за стартиращите след седмица еврофинали означава, че на предстоящото първенство на континента ще падне поне един рекорд, пише Мач Телеграф. Става въпрос за постижението за най-млад играч в историята на турнира. Понастоящем то се държи от Джетро Вилемс с 18 години и 71 дни. Като се има предвид, че на 11 юли, когато ще се играе последния двубой на Евро 2020 Белингам ще е на 18 години и 12 дни и вероятността да се появи на терена поне в един мач е огромна, то рекордът на Вилемс едва ли ще оцелее. Още повече, че за него има и друг кандидат – полякът Кацер Козловски, който е със 109 дни по-млад от Белингам.

Някои рекорди няма как да паднат чисто математически като постижението на Кристиано Роналдо от 21 мача на еврофинали, а за други ще е необходима огромна доза късмет.

Ето и пълен списък на всичките възможности.

Най-млад голмайстор

Рекорда държи: Йохан Вонлантен (Швейцария) – 18 г. и 141 дни

Швейцарецът се разписва при загубата с 1:3 от Франция в групите на Евро 2004. Любопитното е, че предишният рекорд (пак в мач на Швейцария) се задържа само 4 дни, след като Уейн Рууни вкарва на „кръсносците“ в същата група на 17 юни. Сега Белингам и Козловски могат да пратят в историята и това постижение.

Играч с най-много голове

Рекорда държат: Мишел Платини и Кристиано Роналдо – по 9 гола

Португалецът има всички шансове да стъпи еднолично на върха. Той никога не е участвал на еврофинали без да се разпише поне веднъж. Антоан Гризман, който в момента е с 6 попадения също може да се намеси в играта поне на теория.

Играч с най-много голове от дузпи

Рекорда държат: Алън Шиърър, Гаиска Мендиета, Зинедин Зидан, Франк Арнесен, Богдан Станчу – по 2 гола

Тук от ключово значение може да се окаже факторът ВАР. Трудно е да се очаква, че ще станем свидетели на нов самотен лидер, но дузпаджии като Кристиано Роналдо и Хари Кейн като нищо могат да вкарат по 2 пъти от бялата точка.

Най-резултатна победа

Рекордът в момента: Холандия – Югославия 6:1, Франция – Белгия 5:0, Дания – Югославия 5:0, Швеция – България 5:0

На Евро 2016 най-тежката загуба бе инкасирана от Унгария с 0:4 от Белгия. Сега маджарите са в убийствена компания – Германия, Португалия и Франция и отново са основният заподозрян.

Най-резултатно първенство

Рекордът в момента: 108 гола – Евро 2016

Eвро 2020 ще е едва второто с 24 отбора. При това положение, вероятността да имаме нов рекорд тук е доста голяма. ВАР обаче е нож с две остриета защото доста често води до отменяне на попадения.

Най-резултатен отбор в едно първенство

Рекорда държат: Франция (2 пъти) и Нидерландия – по 13 гола

Два от настоящите рекорда паднаха на Евро 2000, когато мачовете бяха по-малко. Тогава Франция вкара 13 гола в рамките на 5 срещи, а Нидерландия в 4, и то при положение, че направи 0:0 на полуфинала с Италия. Сега финалистите ще играят по 6 мача, което е допълнителен плюс.

Играчи, участвали в най-много първенства

Рекордът в момента: 17 футболисти с по 4 турнира

Този рекорд на 99% си е отишъл, тъй като само травма може да попречи на Кристиано Роналдо да запише минути на еврофиналите. След контузията на Златан Ибрахимович португалецът остана единственият действащ футболист на турнира с 4 европейски зад гърба си.

Играч с най-много победи на еврофинали

Рекорда държат: Андрес Иниеста, Сеск Фабрегас, Кристиано Роналдо – по 11 победи

В този случай за Кристиано нещата няма да са толкова прости, но изгледите да добави в колекцията си и това постижение не са никак малки.

Отбор с най-много отпадания без загубен мач в редовното време и продълженията

Рекордът в момента: Англия, Италия, Нидерландия – по 2 пъти

Любопитното в случая е, че и двете отпадания на италианците са групите. През 1980 г. казусът им е изключително странен защото няма директни полуфинали, а финалистът се определя в груповата фаза. „Адзурите“ остават втори в своя поток и трябва да се задоволят с мач за 3-4 място, който също губят, този път дузпи.

Отбор с най-много различни голмайстори в един турнир

Рекордът в момента: Югославия, Дания, Швеция, Германия, Испания, Белгия, Франция – по 4 футболисти

Англия и Франция имат потенциал да изравнят това постижение. През март „трите лъва“ имаха четирима различни голмайстори при победата с 5:0 над Сан Марино в световните квалификации.

Мач с най-дълга серия с дузпи

Рекордът в момента: Чехословакия – Италия 18 дузпи и Германия – Италия 18 дузпи

В този случай всичко опира до лотария, но само преди месец Виляреал и Манчестър Юнайтед си биха 22 дузпи на финала в Лига Европа.

Отбор с най-голяма дистанция между титлите

Рекорда държи: Испания – 44 години (от 1964 до 2008)

От участниците на Евро 2020 само Италия има теоретичната възможност да изпревари „фуриите“. Единствената титла на „адзурите“ датира от 1968, тоест отпреди 53 години.

Отбор с най-много загуби на еврофинали

Рекорда държат: Дания и Русия – по 14 загуби

Нови отбори няма да се намесят. С оглед на текущата форма е много възможно „Сборная“ да се сдобие със съмнителната чест да стане еднолично №1 по този показател.

Шампион с най-малко голове

Рекорда държат: Германия и Дания – по 6 гола

И в двата случая титлата е спечелена в 4 мача. При положение, че шампионът на Евро 2020 ще изиграе 7 срещи изглежда невероятно средната му резултатност да падне под 1 гол на мач.

Първенство с най-ниска средна посещаемост

Рекордът в момента: Евро 1960 – 19 740 зрители средно на мач

Според предварителните планове стадионите в Амстердам, Букурещ, Копенхаген, Глазгоу, Рим и Севиля ще бъдат изпълнение с 25 до 45% от капацитета, а в Мюнхен само с 22%. Ако ситуацията с коронавируса обаче се влоши е напълно възможно средната посещаемост да падне под 20 000 души на мач.

Голмайстор №1 на ниво национални отбори за всички времена

Рекорда държи: Али Даеи (Иран) – 109 гола

Кристиано Роналдо отдавна се е прицелил и в тази мишена. В момента той има 103 попадения и се нуждае от още 6, за да изравни Даеи. Ако Португалия мине групите, има шанс да го догони още на европейското.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Политкорет

    0 0 Отговор
    Също така може да падне и рекордът за най-черен футболист, участвал на финали на европейско първенство.