Last news in Fakti

7 Юни, 2021 16:27 1 400 3

Съдът реши: ФИФА и УЕФА нямат право да наказват клубовете, които искаха да правят Суперлига

  • фифа-
  • уефа-
  • отбори-
  • забрана-
  • наказания-
  • суперлига

Предупреждението към ФИФА и УЕФА е, че е възможно самите те да понесат санкции за действията си

Съдът реши: ФИФА и УЕФА нямат право да наказват клубовете, които искаха да правят Суперлига - 1

Министерството на правосъдието в Швейцария е информирало ФИФА и УЕФА, че нямат право по никакъв начин да наказват клубовете, които се обявиха за част от Европейската Суперлига. По информация на журналиста Марио Торехон от “Карусел Депортиво” писмото е било получено в централите още вчера. Предупреждението към ФИФА и УЕФА е, че е възможно самите те да понесат санкции за действията си.

Швейцарски съд потвърждава решението на Търговския съд в Мадрид от април, който определи предпазни мерки за предотвратяване на всякакви действия, които биха направили Суперлигата невъзможна. Въпросните предпазните ограничения са насочени към предотвратяване на всякакви действия от УЕФА и ФИФА и всички техни асоциирани лиги, които „забраняват, ограничават или обуславят по какъвто и да било начин, пряко или косвено, напредъка на Суперлигата”. По същото перо, според агенция EFE, съдът забранява всякакви санкции или дисциплинарни мерки срещу участващите клубове в Суперлигата, техните играчи или мениджъри.

Както е известно, 12 клуба се обявиха за част от Суперлигата. Много бързо обаче 9 от тях се оттеглиха под натиска на феновете - Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Челси, Арсенал, Тотнъм, Атлетико Мадрид, Интер и Милан. Независимо от това УЕФА ги глоби в размер на 5% от приходите им от европейските клубни турнири в рамките на един сезон. Ако тези девет клуба отново решат да се присъединят към подобен проект, всеки от тях ще бъде глобен с по 100 млн. евро.

Другите 3 обаче останаха - Реал Мадрид, Барселона и Ювентус, които са твърди в позицията си да продължат напред с реализирането на проекта. Срещу тях УЕФА откри дисциплинарна процедура, заплашвайки ги с много тежки санкции. Въпросните клубове обаче отнесоха спора до Европейския съд.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еее

    1 0 Отговор
    футболната мафия си намери майстора
  • 2 Съдията Дред

    1 0 Отговор
    Не казват правното основание за това очевидно лобистко решение. Напоследък съдилищата много обичат тъй нареченото "еволюционно правосъдие", демек светът се променял, и те тълкуват закона не според смисъла, вложен в него, а според собствените си желания.
  • 3 Джо

    0 0 Отговор
    Напълно лобистко решение. Швейцарските съдилища имат доста странни решение. Все едно да кажат на една фирма, че не може да накаже или уволни някой, който работи срещу фирмата и интересите й.