2 Юли, 2021 18:31 2 520 7

UEFA EURO 2020: Испания ще изхвърли Швейцария, Белгия-Италия е непредвидим мач

  • евро 2020-
  • испания-
  • швейцария-
  • белгия-
  • италия-
  • четвъртфинали-
  • 1/4-финали

Днес първите четвъртфинални срещи противопоставят отборите на Швейцария и Испания (19:00 ч. българско време) и тези на Белгия и Италия (22:00 ч. българско време)

UEFA EURO 2020: Испания ще изхвърли Швейцария, Белгия-Италия е непредвидим мач - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

След първия анализ във ФАКТИ за Евро 2020, който бе преди началото на турнира и бе всеобхватен с хипотетични сценарии до края на този голям футболен форум, днес, преди първите четвъртфинални сблъсъци, можем да се похвалим, че не малка част от написаното е налице.

Два от посочените преди 11 юни възможни бъдещи европейски шампиони – Белгия и Испания, са на четвъртфинал, а Дания наистина се превърна в приятна изненада на тазгодишното Европейско първенство по футбол, макар и да не е единствена, защото Чехия, Швейцария и Украйна също могат да бъдат смятани за такива.

Но датчаните могат да се затвърдят като лидери в този импровизиран приз, ако се класират и на полуфинал, а защо не и много повече от това. За тях обаче ще говорим утре, когато е четвъртфиналният им двубой с чешкия състав.

Днес първите четвъртфинални срещи противопоставят отборите на Швейцария и Испания (19:00 ч. българско време) и тези на Белгия и Италия (22:00 ч. българско време), като можем да бъдем сигурни, че вечерта за футболните фенове в Европа и целия свят ще е вълнуваща.

Швейцария сътвори истински подвиг, побеждавайки отбора на Франция, който, макар и в някаква степен позорно отпаднал, си остава най-силен като индивидуалности в Европа. Преди това обаче не може да се каже, че „кръстоносците“ са убедили с нещо кой знае какво, че могат да сътворят грандиозни неща в рамките на целия турнир. Във всеки един от двубоите им те получиха голове – по 3 от Италия и Франция, един от Уелс и един от Турция, и това не е добър атестат. Те като че ли достигнаха до тази фаза основно заради слабостта на турския състав, от който поначало очаквахме доста повече. Въпреки това, да изхвърлиш Франция от състезанието е значимо постижение и трябва да се вземе предвид. Още повече, швейцарците със сигурност вече доста повече вярват в себе си.

Испания започна противоречиво в груповата фаза, правейки две поредни равенство – с Швеция и Полша, но след това, в следващите два мача отбеляза общо 10 гола – по пет на Словакия и Хърватия. „Ла Фурия Роха“ са отбор, изграден от по-опитни и по-млади качествени футболисти, което често е перфектната концепция – и на клубно, и на национално ниво. Около отбора имаше напрежение, създадено от мадридските медии (заради това, че не са извикани футболисти на Реал Мадрид в отбора), след слабия старт, но той вече е в историята и испанският състав, подобно на днешния си опонент, след двете петици, които „писа“ на предходните си съперници, вече със сигурност е много по-уверен в собствените си възможности.

Ако се обърнем към традициите, а и индивидуалната класа и опита на двата състава, тези фактори повече от категорично са в полза на Испания.

Големите козове на Швейцария са два – колективът и треньорът. Преди всичко именно с борбен отборен дух и вяра швейцарците успяха да елиминират французите. А що се касае до наставника им – Владимир Петкович, той е опитен специалист, от дълго време е начело на швейцарския А отбор и е в радара на футболните анализатори още от момента, в който триумфира с Купата на Италия с тима на Лацио. С други думи – Петкович може да печели турнирни битки и е способен на изненади. Не може обаче да се пренебрегне фактът, че днес той се изправя срещу един от най-силните национални отбори, чисто в традиционен смисъл. Както и това, че Луис Енрике е не по-малко опитен треньор.

Прогноза: Испания да е отборът, който ще продължи към полуфиналите на Евро 2020

Вторият четвъртфинал за деня, както вече казахме, изправя един срещу друг съставите на Белгия и Италия.

Белгийците оправдаха очакванията да са изключително солидни и така, както вървят досега, определено са основен фаворит за нов европейски шампион. Особено след отпадането на Франция.

„Червените дяволи“ постигнаха три победи в груповата фаза, което не изненада никого и направи приятно впечатление, че в последния мач срещу Финландия нямаше никакво отпускане, независимо, че те, подопечните на Роберто Мартинес футболисти, вече се бяха класирали напред.

Белгия днес обаче е поставена пред сериозен проблем. По всяка вероятност Кевин де Бройне няма да вземе участие в мача, защото не е тренирал изобщо след осминафиналния мач с Португалия. Същото се отнася и за Еден Азар, който към момента не може да се каже, че е толкова ключов като звездата на Манчестър Сити.

В мача срещу Дания от група „B” Кевин де Бройне се включи от пейката на почивката, но преди неговото влизане Белгия просто не беше на себе си. Освен че бяха „задушени“ и объркани от агресията на „червения динамит“, хората на испанеца Мартинес не можеха да измислят нищо градивно без футболния мозък на Кевин.

Срещу тактически грамотен отбор като италианския липсата на Де Бройне ще е още по-голям проблем за „червените дяволи“.

Със сигурност обаче Мартинес е наясно с това и си е изградил тактически план как да удари Италия без Кевин де Бройне и по-популярния от братята Азар – Еден. Впрочем, точно по-непопулярният от братята Азар – Торган, може да е скритото оръжие на Белгия довечера.

Италия от своя страна надскочи личните ми очаквания. Да, воденият от Роберто Манчини състав на „скуадра адзура“ бе в невероятна серия без загуба и преди Европейското, но на такъв форум нещата обикновено са различни. Досега обаче италианците продължават да поддържат сериозно ниво и в двете фази на играта – имат само един допуснат и девет отбелязани гола, а също така завиден и отборен дух.

Ако обърнем поглед към традицията, както направихме с първия четвъртфинал за днес, Италия има сериозно предимство. Когато говорим за индивидуална каса въпросът е спорен, но може би Белгия има известно преимущество. От трета страна, измежду двамата треньори с името Роберто, Манчини е далеч по-успешен от Мартинес. Но е и с 9 години по-възрастен.

Смело може да се каже, че поне на теория това е най-интересният и непредвидим четвъртфинал от четирите, защото силите са много изравнени. Твърде е вероятно тази битка преди всичко да бъде решена от морално-волевите качества на отборите – Белгия да се надскочи без Кевин де Бройне и да спечели или Италия с увереност, дисциплина и тактика да вземе своето.

Прогноза: Голове и в двете врати


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да ама не

    4 6 Отговор
    По вероятно е Швейцария да изпрати Испания на почивка.....
  • 2 JEFF

    5 7 Отговор
    Успех на Испания !

    Коментиран от #3

  • 3 Петрович

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "JEFF":

    Там ли им береш маслините, че им се мазниш?
    Швейцария трябва и ще бие :)))
  • 4 Мангъров

    5 1 Отговор
    Испания ще пребие шиптаро-африканския отбор на млекарите
  • 5 JEFF

    3 2 Отговор
    Испания е на полуфинал. Браво !

    Коментиран от #6

  • 6 Бягай

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "JEFF":

    в кухнята,че се препълниха мивките с мръсна посуда.
  • 7 форца

    2 0 Отговор
    Италия....