Last news in Fakti

3 Юли, 2021 18:05 2 799 3

Макс Верстапен отново отвя конкуренцията

  • макс верстапен-
  • квалификация-
  • полпозишън-
  • гран при на австрия

Пилотът на Ред Бул записа време от 1:03.720 в своя първи опит в решителната фаза на квалификацията днес

Макс Верстапен отново отвя конкуренцията - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Макс Верстапен записа своя втори пореден полпозишън на пистата „Ред Бул Ринг“ след като триумфира в квалификацията за Гран При на Австрия във Формула 1.

Пилотът на Ред Бул записа време от 1:03.720 в своя първи опит в решителната фаза на квалификацията и по този начин той победи с 0.048 секунди Ландо Норис от Макларън, който изненадващо се класира на първата редица. Първи от втория ред утрешната надпревара ще започне вторият пилот на Ред Бул Серхио Перес, който бе с 0.270 по-бавен от своя съотборник.

Четвърти и пети останаха представителите на Мерцедес Люис Хамилтън и Валтери Ботас, които за втора поредна седмица не успяха да слязат под 1:04 за обиколка на австрийското трасе. Те бяха съответно с 0.294 и 0.329 по-бавни от Верстапен в днешната квалификация.

Зад дуото на световните шампиони остана и това на Алфа Таури като Пиер Гасли ще потегли шести, а Юки Цунода седми. Двамата ще бъдат първите пилоти на стартовата редица, които ще започнат утрешните 71 обиколки с меките гуми на Пирели, тъй като първите петима преминаха през втората част на квалификацията със средно твърдите.

Осми в днешния ден остана Себастиан Фетел от Астън Мартин, който обаче почти сигурно ще получи наказание, след като блокира Фернандо Алонсо в края на квалификация две. Това коства на испанеца място в последните част и той ще започне утрешното състезание от 14-та позиция.

Ако Фетел действително получи очакваното наказание осми на стартова решетка ще застане Джордж Ръсел. За младия британец това бе първо участие с решителните 12 минути с тима на Уилямс, като освен това той ще потегли и със средно твърдите гуми в утрешния ден. За Уилямс това бе първо участие в квалификация три от Гран При на Италия през 2018 година, когато Ланс Строл се класира десети.

Самият Строл днес отново се нареди десети, но най-вероятно ще стартира девети заради очакваното наказание на неговия съотборник Фетел. Двамата пилоти на Астън Мартин ще започнат утрешната надпревара с меките сликове на Пирели.

Драма не липсваше и в края на квалификация две, в която елиминирани бяха пилотите на Ферари Карлос Сайнц и Шарл Леклер, Даниел Рикардо, Фернандо Алонсо и Анотнио Джовинаци. Въпреки че се класираха 11-ти и 12-ти, пилотите на „Черните кончета“ са първите на утрешната стартова решетка, които ще имат право на свободен избор на гуми за своя първи стинт. А в спора за място сред първите десет, Сайнц бе със само 0.006 секунди по-бавен от Ръсел, който остана десети във втората част.

В първата фаза на квалификацията участието си в нея приключиха Кими Райконен, Естебан Окон, Никола Латифи, Мик Шумахер и Никита Мазепин, които ще заемат последните пет места на утрешната стартова решетка.

Надпреварата за Гран При на Австрия, девети кръг за сезон 2021 във Формула 1 стартира утре в 16:00 часа българско време.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 👩🏿‍🦲Хамилтон👩🏿‍🦲

    13 1 Отговор
    С бърз болид и Ръсел може.
  • 2 БОКС

    12 0 Отговор
    Шаситата на РЕД БУЛ са невероятни,но инженерите на ХОНДА показаха за 2 години защо Мерцедес трябва де се върне в Германия!
  • 3 всъщност

    23 2 Отговор
    Макс заслужава да е новия шампион, стига вече с тоя надут маймуняк Хамилтън дето ако не беше огромното превъзходство на двигателите Мерцедес щеше да си е още с оная много оспорвана титла от 2008.