Last news in Fakti

7 Юли, 2021 01:05 5 433 26

UEFA EURO 2020: Испания е на колене! Италия се класира на финал след дузпи

  • евро 2020-
  • италия-
  • испания-
  • дузпи-
  • 4:2

При дузпите за "адузирте" изпусна Мануел Локатели, а точни бяха Андреа Белоти, Леонардо Бонучи, Федерико Бернардески и Жоржиньо

UEFA EURO 2020: Испания е на колене! Италия се класира на финал след дузпи - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Италия победи Испания след дузпи и стана първият финалист на Евро 2020. Двата тима не успяха да се победят в редовното време и продълженията, след като завършиха 1:1 в полуфинал №1 от Евро 2020 на "Уембли". В 60-та минута Федерико Киеза даде преднина на "адзурите" със страхотен гол в далечния ъгъл на Унай Симон. Той завърши бърза контраатака и не остави шансове на вратаря с техничния си удар. В 80-та минута влезлият от пейката Алваро Мората изравни резултата с удар по земя отблизо. Той направи двойно подаване с Дани Олмо и завърши в противоположния на Донарума ъгъл.

Първата възможност в мача дойде за Италия след само 3 минути, когато Николо Барела уцели гредата, след като излезе от дълбочина. Полузащитникът обаче се оказа в засада и ситуацията няма да попадне в статистиката.

В първите 10 минути Испания владее повече топката, но италианците умишлено изчакват съперника, играят агресивно в защита и чакат удобен момент за контраатака. Селекцията на Луис Енрике пък прави това, което умее най-добре - разиграва търпеливо и бързо с едно-две докосвания.

Именно след едно такова разиграване Педри намери Оярсабал между защитата на Италия, но последният не успя добре да овладее топката. В противен случай нападателят оставаше сам срещу Донарума. В 15-та минута Феран Торес нанесе и първия удар към вратата на италианеца, но той премина встрани от неговата врата.

Италия получи добра възможност в 20-та минута, когато Емерсон бе изведен под ъгъл вляво и подаде на Имобиле. Унай Симон бе напуснал своята врата да пресече топката към Палмиери, но Имобиле се забави. Все пак той намери Барела, който тръгна да финтира и загуби топката.

Дани Олмо имаше страхотен шанс след 25 минути игра. Испанецът стреля в наказателното поле, но ударът му бе блокиран. При втория опит Джанлуиджи Донарума трябваше да показва класата си. Ударът на Олмо отблизо нямаше нужната сила и точност.

Олмо отново стреля в 33-та минута. Този път шутът му бе извън наказателното поле и не представляваше опасност за вратата на Донарума. Нападателят на Испания можеше да комбинира със свой съотборник, но реши да пробва късмета си.

Испания продължи да бъде по-опасния отбор през първото полувреме. Поредната бърза комбинация на тима в 39-та минута завърши с разочароващ удар от Микел Оярсабал, който стреля без подготовка далече над вратата.

В самия край на първата част италианците организираха добра атака вляво, където Лоренцо Инсиние и Емерсон взаимодействаха отлично. Последният стреля от малък ъгъл, но топката мина малко над вратата на Унай Симон. Това сложи край на първото полувреме.

Второто полувреме започна по-добре за Испания и в 52-та минута капитанът Серхио Бускетс бе близо дол гол. Ударът му без подготовка от границата на наказателното поле премина малко над вратата на Донарума. В ответната атака Федерико Киеза стреля опасно през човек, а ударът му по земя бе отразен от Унай Симон.

След 58 минути игра Микел Оярсабал пробва Донарума от разстояние, но шутът му бе в обсега на вратаря, който нямаше проблеми да улови.

Италия поведе в резултата чрез Федерико Киеза в 60-та минута. Той завърши по прекрасен начин бърза контраатака за тима. Неговият техничен удар в далечния ъгъл не остави шансове на Унай Симон, който можеше само да изгледа топката.

Испания отговори 5 минути след попадението. Коке подаде за глава към Оярсабал, но нападателят на Реал Сосиедад се размина с топката и пропусна невероятен шанс да изравни резултата. Нова комбинация между Оярсабал и Олмо завърши с удар на последния, но и този път той не намери целта.

Федерико Киеза намери влезлия като резерва Доменико Берарди в 67-та минута, но ударът на последния бе отразен с крак от Унай Симон. Берарди удари по земя и така улесни спасяването от Симон. В 80-та минута отново Берарди опита късмета си.

В следващата атака Испания успя да стигне до равенството благодарение на влезлия от резервната скамейка Алваро Мората. Той направи двойно подаване с Дани Олмо в 80-та минута и вече в наказателното поле завърши по земя, без да остави шанс на Донарума.

До края на редовното време двата тима не си отбелязаха повече голове и така се стигна до продължения.

В 97-та минута Дани Олмо стреля от пряк свободен удар, но Донарума изби. Впоследствие Морено опита добавка, но след първоначално объркване в защитата италианците все пак предотвратиха опасността.

"Ла Фурия Роха" стигна до нова възможност пред вратата на Донарума. Морено центрира към Мората в 102-та минута, но стражът на Италия стигна пръв до топката. След това се получи леко объркване в защитата на "адзурите", но Бонучи все пак изби топката напред.

След първото продължение резултатът продължава да бъде 1:1. Испания има повече ситуации и като цяло тимът, воден от Луис Енрике изглежда по-свеж и способен да отбележи гол.

Доменико Берарди бе близо до гол на два пъти в 110-та минута. Първо негов шут бе блокиран от защитата на Испания, а след това той попадна в положение на засада, въпреки че прати топката в мрежата.

До края на двубоя и двата отбора не направиха нищо, за да се избегнат дузпите, които решиха първия финалист в турнира.

При дузпите, които завършиха 4:2 в полза на Италия, за "адузирте" изпусна Мануел Локатели, а точни бяха Андреа Белоти, Леонардо Бонучи, Федерико Бернардески и Жоржиньо. За Испания грешниците бяха Дани Олмо и Алваро Мората, а дузпите си вкараха Алекс Морено и Тиаго Алкантара.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брендица

    10 36 Отговор
    Оф, жабурняци извадили късмет ! В далечната 1968 са били европейски шампиони и чак сега

    Коментиран от #4, #20

  • 2 Ла дона е мобиле veni vidi vici vino viv

    9 3 Отговор
    По едно време преди края на мача си помислих че историята ще се повтори на финала между испанската армада и флота на адмирал Нелсън но ла дона е мобиле на мората е италианка което реши резултата
  • 3 Реал Мадрид

    12 7 Отговор
    Без Серхио е така. Да си ходя този некадърник Л. Енрике. Грешен състав всеки мач, не може само с късмет да се минава всеки път.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бегай Газим

    13 10 Отговор
    Испанците играха с 10 плеймейкъра, но им липсваше чистокръвен голаджия, нещо като Раул например...Много красив футбол играят, жалко, че отпаднаха...

    Коментиран от #6, #11

  • 6 Алфа Вълкът

    34 7 Отговор

    До коментар #5 от "Бегай Газим":

    Кое им красивото на футбола, подават си докато противника заспи, головите положения бяха пред тяхната врата. Късмет си беше, че не стана 2:0. Италия шампиони🇮🇹⚽🏆
  • 7 Алфа Вълкът

    2 4 Отговор
    Браво Павка, какво заглавие, ама си е истина!
  • 8 Брендица

    2 6 Отговор
    Може и да не спи противника😂 а да е на позиция все още. Жабчетата са с по-добра резултатност на световни първенства 4 пъти шампиони. Испанците на европейски 3 пъти шампиони.
  • 9 Перо

    16 1 Отговор
    Браво скуадра адзура!
  • 10 Жабари!

    4 20 Отговор
    Италия няма да станат шампиони!
  • 11 Чичо

    3 14 Отговор

    До коментар #5 от "Бегай Газим":

    Тя Италия е с 10 защитника. Точно такава Италия никой не може да я бие освен с дюзпи ;)

    Коментиран от #12

  • 12 UEFA

    4 5 Отговор

    До коментар #11 от "Чичо":

    Голямата Италианска защита бяха за смяна след гола на Испания 1-1! ХАХАХА

    Коментиран от #13

  • 13 Чичо

    2 5 Отговор

    До коментар #12 от "UEFA":

    Не, че нещо ама колко положения видя да е имало срещу тях за цял шампионта? Ако се вгледаш как играят в момента супер рационално и ще се сетиш, че от тези отбори няма кой да ги бие в редовното време. Тоя филм сме го гледали и на други първенства
  • 14 ИТАЛИАМО

    8 4 Отговор
    ФОРЦА СКУАДРА, ФОРЦА АДЗУРИ, ФОРЦА...ИТАЛИЯ
  • 15 ФОРЦА ИТАЛИЯ

    7 3 Отговор
    ЗАДРУЖНИ СА И ИГРАЯТ НЕОБРЕМЕНЕНО....И СА ОТ ВИСОКА КЛАСА
  • 16 Сандо

    6 2 Отговор
    На колене виждам разни спортисти с промити мозъци преди началото на мача.А Испания направи голям мач,но с малшанс.В спорта е така,винаги има един победител,а и Италия не по-малко заслужаваше победата.
  • 17 въпросче

    2 4 Отговор
    И тоя пък Жоржиньо какъв италианец е,не мога да разбера?! Ако той е италианец,то аз съм швед. Жорже Луиш Фрело Фильо, по-известен като Жоржиньо, е италиански футболист от бразилски произход. Ако е испанец,ще е Хорхе,а ако е българин-Георги или Фильо.

    Коментиран от #22, #25

  • 18 Форца ли

    5 2 Отговор
    Измъчиха зрителите, едно време имаше класни футболисти и личности сега са пишлигари със слаби футболни качества.
  • 19 форца форца

    3 1 Отговор
    мача беше ясно че ще е оспорван и двата отбора играха в стила си
    италианците е по-добре да не играят чак така консервативно ако не искат някой друг да стане шампион
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ФЪН

    2 3 Отговор
    Тики Така, паднаха в Батака , мухахаха
  • 22 Баща му е

    1 3 Отговор

    До коментар #17 от "въпросче":

    италианец и има двойно гражданство. Практически, почти цялата му кариера преминава в Италия, а най-вероятно ще завърши в Англия. Grande Jorgi! Супер спокойно и с хладнокръвие изпълнена дузпа.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Баджо

    0 2 Отговор
    Италия показа най-добра игра на това първенство, заслужават да бъдат европейски шампиони.
  • 25 2274

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "въпросче":

    байчо, ти оди виж швейцарците или белгийците или немците...швейцария е Албания 2...
  • 26 Жабаров

    3 1 Отговор
    Гола вода са италианците- бавят играта, залагат на защита, скучна, посредствена игра, но хитра и коварна. Играят като крадци- издебват, когато няма никой пред противниковата врата и тогава вкарат някой случаен гол.