16 Юли, 2021 12:11 7 389 7

ФАКТИ припомня: 16 юли - Преди 27 години България печели бронзовите медали на САЩ'94

  • българия-
  • футбол-
  • сащ 94-
  • сащ 94'-
  • бронзови медали-
  • факти припомня-
  • 16.07

Самият голмайстор на световното Христо Стоичков изрази публично, 20-години по-късно, че ФИФА не е позволила да играем на финала на Световното първенство в САЩ през 1994 година

ФАКТИ припомня: 16 юли - Преди 27 години България печели бронзовите медали на САЩ'94 - 1

На днешния ден преди 27 години България се окичи с бронзовите медали от Световното първенство в САЩ. През лятото на 1994 година, когато "Господ „стана българин”, България участва за шести път на световни финали. Всичко това стана възможно след паметния мач на 17 ноември на стадион Парк де пренс в Париж, когато "Шеневата чета" постави на колене Франция и си извоюва място на Световните финали. Едва ли има човек, който да не си спомня как Емил Костадинов наниза фантастичен гол във вратата на Бернар Лама, а в този миг в ефира на Българската национална телевизия прозвуча и крилатата фраза, изречена от легендарния футболен коментатор Николай Колев-Мичмана - „Господ е българин“.

Другото е история като в приказките - успяхме да запишем най-голямото постижение на българския футбол, класирайки се на полуфинала на световното първенство!

Победата над Гърция с 4:0 в груповата фаза е първата такава изобщо, отбелязана от „трикольорите” на световни финали. В осминафиналите националите отстраняват Мексико с 4:2 след дузпи (1:1 в редовното време и продълженията). На четвърт финала България смаза световния шампион Германия.

На полуфинала срещу Италия България играе вяло през първото полувреме и позволява на Италия да поведе с 2:0 с голове на Роберто Баджо. Христо Стоичков връща един гол от дузпа преди почивката. През второто полувреме националите излизат много мотивирани, но италианците успешно им противодействат. В 70-тата минута Алесандро Костакурта играе с ръка в наказателното поле на Италия, но френският съдия Киню не отсъжда дузпа. В крайна сметка мачът завършва със загуба за България с 1:2.

На мача за 3-тото място България пада от Швеция с 0:4 и остава на 4-то място в крайното класиране. Останаха, разбира се, известни съмнения, които 20 години по-късно самият голмайстор на световното Христо Стоичков изрази публично, а именно, че ФИФА не е позволила да играем на финала на Световното първенство в САЩ през 1994 година. И че действията на скандалния рефер Жоел Киню, който напълно тенденциозно ни спъна на полуфинала срещу Италия, са били наредени директно от централата на ФИФА. И по-конкретно тогавашният президент Жоао Хавеланж, бившият шеф на бразилския футбол Рикардо Тейшейра и Сеп Блатер. Това са хората, които ни спряха да играем финал срещу Бразилия. А не отборът на Италия, сподели Христо Стоичков в интервю за бразилския телевизионен канал „Глобо“. Камата има и напълно логично обяснение за действията на ФИФА. А именно фактът, че финал между Бразилия и България нямаше да предизвика такъв интерес, както финал между Бразилия и Италия. Които не бяха спорили за титлата от 24 години. Дали е така, само Господ знае и тези тримата!


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    8 0 Отговор
    С тях и ще си останем!
  • 2 русенец

    7 0 Отговор
    Да, хубаво време беше. Имахме футбол и гледахме футбол. И от тогава насам започна едно безкрайно потъване. Вероятно пак ФИФА, ФАФА , ФОФА и ФУФА са ни виновни, защото ние винаги намираме с кой да оправдаем собствената си немощ и некадърност.
  • 3 Урааа..

    6 0 Отговор
    На Ристу левачката и на Данчо светлинната глава пратиха Дойчланд юбер аллес обратно в Германия,кееф.А френското пе де р астче ноел киню прати България 2 метра под земята,пфу!
  • 4 Q2z

    2 0 Отговор
    Сега всичко е пари ...съчетанието на хора и всеотдайност няма как да се получи
  • 5 someone

    6 0 Отговор
    няма я вече комунистическата школа да произвежда таланти, само алчни президентчета с крадени пари и продадени мачове.
  • 6 Ал Тъпоне

    1 6 Отговор
    Стига ги претопляйте тези стари манджи! Вмирисаха се вече! Те вече някои от участниците не са и между живите. Доста! Стига толкоз!
  • 7 Шеневата чета

    1 0 Отговор
    четата на Шеньо, Шеневата чета, четата на шеню.
    Ау