23 Юли, 2021 15:19, обновена 23 Юли, 2021 17:55 3 552 15

32-те Олимпийски игри са официално открити! (СНИМКИ)

  • олимпиада-
  • откриване-
  • церемония-
  • коронавирус-
  • тържество-
  • парад на нациите

Церемонията в Токио бе насочена главно към пандемията от коронавируса и справянето на света с нея

32-те Олимпийски игри са официално открити! (СНИМКИ) - 1
Снимка: БГНЕС

Официалното откриване на 32-рите Летни олимпийски игри в Токио приключи. Игрите, които преминаха през куп премеждия - пандемия от COVID-19, отлагане с една година, драстични противоепидемични мерки. За първи път форум под петте преплетени кръга ще се проведе без публика.

Началото на церемонията започна с 694 салюта за първите зари. След това домакините заложиха на ефектни изпълнения как спортистите успяха да съхранят себе си и здравето си по време на пандемията, тренирайки от дома, без своите треньори.

Основната роля в първия сегмент от откриването на Олимпийските игри беше отредена на Ариса Цубата - шампионка по бокс на Япония и медицинска сестра. По този начин домакините пожелаха да отдадат заслужено внимание на медиците, които в последната година бяха едни от най-важните хора в обществото - борейки се за живота на милиони по света по време на COVID-19.

Флагът на домакините от Япония беше внесен на Олимпийския стадион от четирима спортисти, здравен работник и човек в неравностойно поведение, предвождани от деца.

32-те Олимпийски игри са официално открити! (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

На трибуните присъстват 10 000 души официални лица, като на главната трибуна се появиха две от най-важните фигури - императорът на Япония Нарухито и президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах.

Организаторите на Игрите почетоха и паметта на загиналите от COVID-19 по време на пандемията чрез специално изпълнение “Тишината на гората”, последвано от минута мълчание в памет на жертвите.

В следващия сегмент от церемонията по откриването, озаглавен “Трайно наследство”, бяха представени традиционни неща от японската култура и местните традиции, като основно място беше отделено на дървообработването.

32-те Олимпийски игри са официално открити! (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Един от най-оптимистичните сегменти по време на церемонията, която протича в по-минорно настроение заради липсата на публика по трибуните и заради множеството жертви от COVID-19 в последната година, беше озаглавен “Животът продължава” и целта му беше да отправи оптимистично послание, че въпреки множеството тежки моменти, хората трябва да продължат да живеят и да се усмихват, оставяйки зад гърба си всичко лошо, което е сполетяло тях и семействата им в последно време.

Парадът на нациите започна традиционно с флага на Гърция, носен от състезателката в спортната стрелба Ана Коракаки и представителят в спортната гимнастика Елефтериус Петруниас. Следващата делегация беше на олимпийския отбор на бежанците. Българите пък ще излязат под №152.

32-те Олимпийски игри са официално открити! (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Знамето на България на церемонията по откриването на Олимпийския стадион внесоха най-титулуваната ни олимпийка - 49-годишната Мария Гроздева, носителка на пет олимпийски медала в спортната стрелба, два от които златни, както и 18-годишният плувец Йосиф Миладинов, който тази година прави най-успешната година в своята кариера - спечели сребърен медал на 100 метра бътерфлай на Европейското първенство за мъже в Будапеща и две европейски титли за юноши в Рим - на 50 и 100 метра бътерфлай. Българската делегация не беше в пълния си вид, тъй като някои от състезателите още не са пристигнали в Токио, а гимнастичките са на лагер в Мураяма.

Олимпийската клетва се прочете едновременно от няколко от най-известните спортисти на домакините.

След парада на нациите последва един по-забавен сегмент “Единство в многообразието”, при който чрез специални кутии участниците в програмата оформиха логото на Олимпийските игри. Изключително ефектно подобна картина се появи и в небето над Олимпийския стадион, за която бяха използвани 1824 дрона.

32-те Олимпийски игри са официално открити! (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Последва кратко клипче на придвижването на олимпийския огън, който беше внесен на Олимпийския стадион под звуците на “Болеро” на Морис Равел.

А най-важното събитие - запалването на олимпийския огън, беше поверено на тенис звездата Наоми Осака, носителка на четири титли от Големия шлем и №2 в световната ранглиста.

32-те Олимпийски игри са официално открити! (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    3 11 Отговор
    За русопитеците да напомня , флаг на Раша и отбор на същата НЯМА ДА ИМА !! Няколкото успели да минат допинг контрола "спиртисти" , не е грешка , ще се състезават под флага на международния олимпийски комитет , а медали за Раша няма да има !!

    Коментиран от #8

  • 2 ДОКАТО ДОЙДЕ ДЕЛЕГАЦИЯТА

    7 1 Отговор
    НА БЪЛГАРИЯ ,ТО ОЛИМПИАДАТА ЩЕ СВЪРШИ😭
  • 3 Паразит

    6 2 Отговор
    ФАЩ сенатор Ron Johnson: Света трябва да знае истината. Новите случаи на зараза в И з р а е л са сред ваксинираните и те представляват 84% от общото число болни. Приблизително същия процент от жителите на страната са вече напълно ваксинирани.Търсете в мрежата! Правете своя избор информирано...
  • 4 Ерец

    4 1 Отговор
    Авторе беше отдадена почит и на убитите 11 израелски спортисти на Олимпиадата Мюнхен 1972 .
  • 5 Биде

    10 2 Отговор
    Айде стига с тея клишета на кой очите са вперени ,дреме им на хората! Поредната извратения -всички маскирани, Русия няма химн, отбор на бежанци, двама знаменосци, лафчета за заедност и ценности!Жалко че тези милиони не се раздадоха за крайно нуждаещи се хора по света!
  • 6 Сандо

    9 1 Отговор
    Мижава церемония,на моменти дори досадна - малко бяха запомнящите се моменти.Знаменосците бяха истински карикатури.Япония,страна с толкова сериозен принос в световния спорт,с много олимпийски и световни шампиони,възложи на една,иначе отлична,тенисистка да запали огъня.Но най-голямата подигравка беше със старата Европа:олимпийския флаг от името на континента беше носен от чернокожа спортистка.А за коментаторите на БНТ просто ще замълчи,заради доброто си възпитание.Все пак съм благодарен,че поне дегенератите се бяха покрили,но знае ли някой,на закриването може и да изпълзят на припек ?!

    Коментиран от #11

  • 7 Пурко

    12 3 Отговор
    Закривай! Бах ти порнографията, да провеждаш игри, които са забранени за публика и да държиш състезателите като в затвор. Никакъв смисъл няма

    Коментиран от #9, #10

  • 8 Гуню

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Бай Доню на ина олимпияда ни го поканиха, дъртия пъ ни мой качи стълбите на стадиона
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ерец

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Пурко":

    Еми остава ти само да си изключиш телевизора !
    Видя ли поне каква чест прави Израел със своите знаменосци - руски емигрант плувец заедно с украинска емигрантка лекоатлетка. Велико послание !
    Успех на организаторите и участниците в TOKYO 2020 .
  • 11 Ерец

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Сандо":

    Заради пандемията и празния стадион беше съкратена церемонията. Кулминацията трябваше да бъде изкуствено падащи “звезди “.За целта бяха изведени в орбита специални спътници които , миналата година при репетицията успешно извършиха опитите . Предвижда ше се да бъдат пуснати 32 “звезди” (32 та Олимпиада) всяка от която е на стойност 1милион USD.Това е нещо , ко ето щеше да бъде показано за първи път в света , но уви .

    Коментиран от #12

  • 12 Сандо

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ерец":

    Съкратена?Вместо в 17,завърши в 18 часа.Празен стадион,тягостна атмосфера.Никакви празнични емоции,отвсякъде се чувства /или нарочно я създават/ някаква катастрофичност.Нали на всеки е ясно,че когато в празника участват хора инвалиди /върха беше оня нещастен човечец с огъня,който едва пристъпваше и надали разбираше къде се намира/,то това вече не е празник,а някакво благотворително мероприятие.И като капак на всичко тия коментатори,които май нямаха търпение да свърши това мъчение.Сравни откриването от съседите им в Пекин и това,за да усетиш огромната разлика!А може би това е отражение на времето,в което ни накараха да живеем?

    Коментиран от #15

  • 13 Demonaz

    2 0 Отговор
    Хмм,а дали ще има скрита символика като в лондонистан? Там се появи и корона щуротията,а тук ? Какво да чакаме извънземни и да не излизаме от барлогите си?
  • 14 Behemoth

    1 4 Отговор
    Имах чувството ,че беше знаме на мира....само другаря Живков не излезна да поздрави участниците...
  • 15 Ерец

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Сандо":

    Действително церемонията по откриването беше семпла , не видяхме това , което сме свикнали да гледаме - пищни масови изпълнения с витаещ празничен дух и атмосфера.Тук искам да се поправя не съкратена , а променена програма. Лично за мен най-тягостно беше да видя , не това на стадиона ами навън около него.Стълкновенията на полицията с група демонстранти носещи знамена и плакати “Спрете Олимпиадата”.Изхождайки от това няма смисъл да се прави сравнение с Пекин 2008.