1 Август, 2021 19:15 3 636 8

Голяма изненада на Гран при на Унгария

  • гран при на унгария-
  • изненада-
  • естебан окон

Естебан Окон от Алпин успя да спечели днешната изключителна надпревара на пистата „Хунгароринг“

Голяма изненада на Гран при на Унгария - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

​Последното състезание във Формула 1 преди лятната пауза предложи истинско зрелище. В 11-ия кръг от шампионата французинът Естебан Окон от Алпин успя да спечели днешната изключителна надпревара на пистата „Хунгароринг“ за Гран При на Унгария и записа своя първи успех в спорта. Французинът се възползва по най-добрия начин след тежък инцидент още на старта и успя да удържи първото място до края.

Второто място пък е за четирикратният световен шампион Себастиан Фетел, който до последно се опита да изпревари Окон, а място на почетната стълбичка намери и Люис Хамилтън.

По този начин Хамилтън изпревари Макс Верстапен с Ред Бул на върха в класирането във Формула 1 с третото си място. Нидерландецът катастрофира и завърши едва десети, а Хамилтън допусна груба грешка и не успя да спечели 11-ия кръг от началото на сезона, но все пак успя да стигне до призовите места.

Така Хамилтън е лидер със 193 точки, а Верстапен е втори със 186. Следващото състезание е на пистата "Спа" в Белгия на 29 август.

Състезанието започна с притеснения за дъжд, гуми със средна смес и моментална катастрофа, която бе напът да елиминира и интригата на "Хунгароринг". Валтери Ботас (Финландия, Мерцедес) удари задната част на болида на Ландо Норис (Великобритания, Макларън) и го засили в лидера в класирането при пилотите Макс Верстапен (Нидерландия, Ред Бул), потрошавайки автомобилите и на тримата. Въпреки сериозния магнитуд на сблъсъка и множеството парчета по пистата, състезанието продължи и Хамилтън се откъсна на първото място със значителна преднина срещу преследвачите.

В края на третата обиколка все пак надпреварата бе спряна с червен флаг и така механиците на нидерландския пилот на Ред Бул получиха време да възстановят поне част от щетите по болида.

Рестартът поднесе невероятен сюрприз. Всички започнаха от питлейна, а Хамилтън избра да стартира сам на пистата, да провери състоянието на асфалта и да мине през бокса в края на първата обиколка. Той го направи по план, но се върна предпоследен и дълго време кара зад Пиер Гасли (Франция, АлфаТаури), който пък бе зад Верстапен.

Така начело излезе Естебан Окон, следван от Себастиан Фетел (Германия, Астън Мартин), Карлос Сайнс (Испания, Ферари) и Фернандо Алонсо (Испания, Алпин). Хамилтън пък бе дълго време в опашката, но бокс на Верстапен и Даниел Рикардо (Австралия, Макларън) в 21-та обиколка даде чиста писта на световния шампион, който настигна челната четворка 25 обиколки преди края.

По това време Окон продължаваше да води непоколебимо колоната с по-малко от секунда пред Фетел, а Сайнс бе с пасив от 15 от лидера. След тях караше Алонсо, който отстъпи на Хамилтън временно при последните спирания в бокса, а пет обиколки преди края и за постоянно. Секунди по-късно световният шампион изпревари и Сайнс за третото място, на което в крайна сметка завърши.

Верстапен влезе в челната десетка девет обиколки преди карирания флаг и в крайна сметка завърши с една точка. Така нидерландецът вече е със 186, а Хамилтън е лидер със 193.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Форца Алпин

    27 10 Отговор
    Мерцедес пак направиха покушение срещу Макс, а Мавъра и без конкурент със зор се добута до 3та позиция.
    Ако на Алонсо не му беше блокирало колелото то негра щеше да си остане 5.
  • 2 русенец

    34 10 Отговор
    Някой интересува ли се от това стерилно състезание? Ф 1 беше велика надпревара, ама преди 25-30 години. Сега само дето не са въвели светофари и нарисували пешеходни пътеки на пистите.

    Коментиран от #3

  • 3 Това е най-скъпия спорт

    15 11 Отговор

    До коментар #2 от "русенец":

    По-скоро някой гледа ли футбол с някви джендъри гонещи една топка...
    Това Европейско ли беше първенство някой отразили го ?

    Коментиран от #4, #5, #8

  • 4 Истината

    20 8 Отговор

    До коментар #3 от "Това е най-скъпия спорт":

    Истината е че и двата спорта ги убиха, едните лежат по тревата след галене по крачето с минути, другите се вайкат : нямам гуми, нямам гориво, сякаш са в България.
  • 5 Sieg

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Това е най-скъпия спорт":

    Ееее ти пък, а днес как беше облечен Фетел? Това с джендърите е навсякъде, бутат ги, както бутат чернилката. Алонсо доказва много на пистата, голям е, кеф ти е да гледаш. Чернилката пак с най - добрата кола, пък и вече номера правят на Макс. Една гръмнала гума, отпадане от Хамилтън и това забравяне на Ботас, че трябва да се спира има Макс дотук.
  • 6 Добре е добре.

    3 2 Отговор
    Няма тениска с флага на чалнатите, значи може. Оня Фетъл голям педопоклонник излезе.

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Алфа Вълкът

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Това е най-скъпия спорт":

    Шшшшш утьо, иди го кажи това на някой ултрас в очите. Ще видиш кой е жендъра тогава!