3 Август, 2021 15:15 1 916 6

ФАКТИ припомня: 03 август - Преди 25 години Стефка Костадинова влиза в историята (ВИДЕО)

  • костадинова-
  • титла-
  • олимпиада-
  • атланта-
  • сащ-
  • злато-
  • скок на височина

Президентът на БОК печели олимпийско злато в Атланта

ФАКТИ припомня: 03 август - Преди 25 години Стефка Костадинова влиза в историята (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС

Днес президентът на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова отбелязва 25-ата годишнина от спечелването на така дълго преследваното олимпийско злато в нейната колекция. Събитията на 3 август 1996 година, случили се в горещата вечер пред погледите на 85 000 зрители на „Сентениъл стейдиум“ в Атланта са сред най-драматичните и паметни в историята на българския и световния спорт. Четвърт век по-късно си ги припомняме:

За игрите Атланта 1996 Костадинова заминава с ясното разбиране, че това е нейният последен шанс за олимпийска титла. Отново е абсолютен хегемон – пристига в Щатите, след като 20 пъти преодолява 205 см, докато всички останали за всички времена са го правили само 5 пъти. Въпреки превъзходството в последните 11 години, тя вече знае неписаните закони и рискове, които носи една олимпиада. Наясно е, че няма да е лесно. Така и се оказва… Но този път българката е абсолютно готова на всичко, за да прегърне мечтата си.

Квалификациите са преминати гладко с първо място в групата и нито един фаул. Във финала обаче съдбата ѝ поднася поредното неочаквано препятствие. Противно на прогнозите, атаката идва от гъркинята Ники Бакояни, която подобно на Ритър в Сеул 1988 прави състезанието на живота си. И отново, както преди 8 години, височината 203 см се оказва рубиконът. До 201 см Стефка, Бакояни и Инга Бабакова вървят в пакет, като българката и украинката водят, защото са безгрешни. На 203 см Бабакова отпада, но Бакояни от третия опит подобрява гръцкия рекорд… Стефка също преодолява 203 от първи опит и все още е начело. Летвата се издига на 205 – тук гъркинята се предава, а Костадинова прелита с успех и вече никой не може да ѝ отнеме златото. Шампионка!

Стефка печели титлата на игрите Атланта в най-силното олимпийско състезание в историята на дисциплината. Девет жени преминават над 196 см, пет скачат над 199 см, а за медал са нужни минимум 201 см – „най-високият бронз“ в историята. Сребърната Бакояни (Гърция) пък точно тогава преодолява уникалните за жените 33 см над собствения си ръст. Костадинова трябва да се справи с всичко това, плюс да подобри олимпийския рекорд с 205 см, за да триумфира със златото. И го прави с типичната си класа и очарование.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А с оня шведски жирналист

    3 2 Отговор
    Дето унизи Стефи в ефир. Какво стана? Дело има ли?

    Коментиран от #6

  • 2 Реалист

    9 0 Отговор
    А днес има ли някой да влезе в историята:) или всичко е чалга:)
  • 3 среднощен

    8 2 Отговор
    "...Летвата се издига на 205 – тук гъркинята се предава, а Костадинова прелита с успех и вече никой не може да ѝ отнеме златото. Шампионка!"; И така вече двадесет и пет години!! Поклон, дълбок поклон пред Стефка Костадинова!!
  • 4 ...

    3 13 Отговор
    И оттогава 25 години лежане на гърба на държавата ...докога?
  • 5 миш

    4 1 Отговор
    Минало-незабравимо.Колко и да се пънат коментаторите днес,а кажете има ли някоя бивша соц.република или такава от СССР ПО-ЗЛЕ ОТ НАС?Е,НЕМА И НЕМА ДА ИМА.
  • 6 Иво

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "А с оня шведски жирналист":

    какъв е случая с този журналист,дай инфо..