5 Август, 2021 05:15 2 571 3

Правят ключови промени във VAR в Англия

  • промени-
  • var-
  • висша лига-
  • дузпи-
  • засада

Вече т.нар “тънки” засади ще бъдат подминавани в полза на атакуващия тим, но пък по-трудно ще се отсъждат дузпи

Правят ключови промени във VAR в Англия - 1
Снимка: БГНЕС

Очаквано VAR ще функционира по малко по-различен начин занапред в Премиър лийг. Направени са две ключови промени, които съдиите ще имат предвид през новия сезон. Вече т.нар “тънки” засади ще бъдат подминавани в полза на атакуващия тим, но пък по-трудно ще се отсъждат дузпи. През миналата кампания футболисти и фенове изразиха своето недоволство от част от работата на системата за видеоасистент рефер, което беше взето под внимание от Борда на професионалните съдии в Англия. Шефът на арбитрите Майк Райли обясни промените.

“Когато има съмнение за засада, VAR ще използва своите еднопикселови линии за определяне точната позиция на атакуващия играч. Заедно с това обаче върху тази линия на VAR ще бъде наслагвана и по-тънка такава от телевизията, която излъчва срещата. Ако двете се припокриват, това няма да се води за засада. Така вече няма да се отменят попадения заради носа или ноктите на краката на някого. През миналия сезон заради това не бяха зачетени 20 гола”, заяви Райли.

Изминалата кампания в елита на Англия ще бъде запомнена и с рекордните 125 дузпи. Едва ли обаче занапред те ще са толкова много, защото другата промяна при употребата на VAR е свързана точно с това. “Вече съдиите няма да посочват бялата точка за всяко докосване на съперников играч в наказателното поле, а ще се иска този контакт да е бил достатъчно силен”, поясни шефът на реферите.

Тези промени се правят с цел играта да стана по-атрактивна, а технологията да се намесва все по-рядко. Под внимание е взета и работата на VAR по време на изминалото Европейското първенство, където отзивите бяха много добри.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гадно

    5 3 Отговор
    Головете са солта на играта направо да махат засадите така ще отпаднат не само вар, но и грешките на съдиите. Какво от това, че някой дремел непокрит зад последния бранител и двата отбора са с еднакъв брой играчи да са гледали и да са го покрили.

    Коментиран от #3

  • 2 0808

    1 0 Отговор
    ... мен ме дразни това постоянно връщане на вратаря, сякаш не могат с точен шут да намерят свой нападател..считам за страх и лезсилие..
  • 3 Супер

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "гадно":

    Доста ще има хареса твоето предложение на нашите футбалеринки с женски краченца, дето ни техника имат, ни бързина 😃