Last news in Fakti

4 Август, 2021 18:32 1 004 0

Ван Гаал се завърна начело на Нидерландия

  • ван гаал-
  • завръщане-
  • нидерландия-
  • мондиал 2022-
  • катар-
  • национален отбор

Договорът на опитния специалист е до края на Световното първенство в Катар през 2022 г

Ван Гаал се завърна начело на Нидерландия - 1
Снимка: БГНЕС

От Нидерландската футболна федерация официално обявиха назначаването на треньорската легенда Луис ван Гаал като селекционер на националния отбор на страната. Договорът на опитния специалист е до края на Световното първенство в Катар през 2022 г. Негови асистенти ще бъдат досегашният ръководител в Аякс Дани Блинд, Хенк Фрейзър и Франс Хоек. Досега тимът беше воден от Франк де Бур, който беше освободен след отпадането на нидерландците на осминафиналите на Евро 2020.

Това ще бъде трети период на Ван Гаал начело на “лалетата” след тези между 2000 и 2002 г. и между 2012 и 2014 г. В първия си престой той не успя да осигури класиране за Мондиал 2002, но във втория наставникът изведе “оранжевите” до третото място на Мондиал 2014. След няколко дни той ще навърши 70 години. Треньорът е водил също така Аякс, Барселона, АЗ Алкмаар, Байерн (Мюнхен) и Манчестър Юнайтед, като сред трофеите, които е печелил, са тези от Шампионската лига, Купата на УЕФА, Ередивизи, Примера Дивисион и Бундеслигата. Той се беше оттеглил от професията, но изглежда, че не е могъл да откаже на предложението на нидерландската федерация.

“Нидерландският футбол винаги е бил близо до сърцето ми и националният селекционер според мен е ключова позиция за по-нататъшното развитие на нашия футбол. Освен това смятам за чест да тренирам националния отбор на Нидерландия. Остава малко време до следващите квалификационни мачове, които са от решаващо значение за участието на световното първенство. Следователно фокусът на 100% ще бъде върху играчите и нашия подход. В крайна сметка аз бях назначен заради това. Вече говорих с редица играчи и с ръководството на федерацията. Много се радвам, че ще работим заедно”, коментира Ван Гаал.

“През следващите месеци ще бъдем изправени пред предизвикателството да се класираме за Световното първенство. Имаме минимален период за подготовка. С оглед на тази работа ние търсихме треньор с изключителни качества и за когото няма тайни във воденето на национален тим. С неговия опит на най-високо ниво ние вярваме, че имаме този треньор в лицето на Луис ван Гаал. Контактът беше установен бързо и оттогава често разговаряхме. През последните няколко дни успяхме внимателно да намерим общи допирни точки. Щастливи сме, че Луис пое тази работа”, заяви директорът от федерацията Нико-Ян Хоогма.

Първите мачове на Ван Гаал след завръщането му начело на “лалетата” са световните квалификации срещу Норвегия (1 септември), Черна гора (4 септември) и Турция (7 септември), като окончателният състав за тях ще бъде определен на 27 август.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА