Last news in Fakti

24 Август, 2021 12:50 2 919 2

Разследват шефа на Мерцедес Тото Волф

  • тото волф-
  • разследване

Информацията е на Журнал дьо Монреал и бе разпространена и от няколко европейски източника, цитиращи канадското издание

Разследват шефа на Мерцедес Тото Волф - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Тото Волф е разследван за търговия с вътрешна информация заради сделката, при която купи акции от автомобилната компания Астън Мартин през миналата година, предава clubs1.bg. Информацията е на Журнал дьо Монреал и бе разпространена и от няколко европейски източника, цитиращи канадското издание. Според публикацията немският регулаторен орган на стоковия пазар BaFin е разследвал покупката през ноември 2020 г. След това случаят бил прехвърлен на британския Financial Conduct Authority, тъй като акциите бяха придобити на лондонската борса.

Превръщането на Рейсинг Пойнт в Астън Мартин бе официално обявено на 1 април 2020 г., макар че за промяната се знаеше отпреди това. Основният акционер в автомобилната компания Астън Мартин и отбора от Формула 1, който вече е неин заводски екип, Лорънс Строл и Волф са приятели отдавна.

Дълго време се говореше, че австриецът ще инвестира в новото начинание на канадския милиардер и че дори ще оглави Астън Мартин. Волф упорито отричаше всякаква връзка. През втората половина на април 2020 г. обаче стана ясно, че е купил акции от Астън Мартин за 37 млн. паунда. След това продължи да отхвърля слуховете, че ще застане начело на компанията. Заяви, че това е частна инвестиция.

„Моята покупка няма нищо общо с работата във Формула 1. Коронавирусът ще отмине и хората отново ще започнат да купуват автомобили. Акциите не са скъпи, а Астън Мартин има великолепни нови продукти“, заяви тогава Волф, скоро след връщането в Европа от несъстоялата се през сезон 2020 Гран при на Австралия.

Причината за разследването според Журнал дьо Монреал пък е сериозният скок в акциите на Астън Мартин. Мерцедес увеличи дела си в британския автомобилен производител няколко месеца след покупката на Волф.

Акциите са скочили с над 60% досега. Въпросът е дали шефът на Мерцедес във Формула 1 е бил наясно в момента, когато е придобил своя дял, че щутгартският концерн ще вземе по-голям дял от Астън Мартин. Начело на британската компания е бившият шеф на Мерцедес AMG Тобиас Мьорс.

От Бракли са заявили, че нямат информация за подобно разследване.

„Всички необходими документи и информация са били предоставени на британските финансови власти, когато това е било необходимо“, е заявил шефът на моторспорт комуникациите в Мерцедес Брадли Лорд.

От Астън Мартин са отказали коментар. Били са изпратени запитвания към регулаторните органи на британската и немска борси, но отговори не са били върнати.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Hamilton

    0 1 Отговор
    Важна е победата - бутаме го с 200 !
  • 2 Ботас

    0 0 Отговор
    Винаги ще сме номер едно !