3 Септември, 2021 18:45 1 176 9

София ще е "Световна столица на спорта" за 2024г.

  • фандъкова-
  • кмет-
  • софия-
  • град-
  • световна столица-
  • спорт-
  • признание-
  • титла

"София получи подкрепата на български спортисти и увлече хиляди софиянци в занимания със спортни дейности", заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова

София ще е "Световна столица на спорта" за 2024г. - 1
Снимка: БГНЕС

София получи титлата „Световна столица на спорта“ за 2024 г. Отличието се присъжда благодарение на мащабната и активна дейност, която развихме като европейска столица на спорта през последните години.

София получи подкрепата на български спортисти и увлече хиляди софиянци в занимания със спортни дейности. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова пред медии в присъствието на председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, българският алпинист Дойчин Боянов, Анатоли Илиев и Дамян Диков – съответно зам.-председател и изпълнителен директор на Фондация "София – европейска столица на спорта".

Присъждането на титлата на българската столица обявиха от ACES Europe – Асоциация на европейските градове и столици на спорта. София е избрана за иновативността и добрите практики, въведени като „Европейска столица на спорта“. Титлата „Световен град на спорта“ бе въведена от ACES Europe в сътрудничество с ЮНЕСКО и Комисия по спорта на ЕП.

През последните години София разви активна дейност в сферата на спорта с над 100 основни събития годишно. Столицата получи през 2014 г. номинацията „Европейска столица на спорта 2018“ и благодарение на успешните си резултати бе удостоена с тази титла за постоянно.

През 2021 г. въпреки пандемията София е домакин на 10 световни и европейски първенства и турнири, а събитията в спортната ни годишна програма са 109, каза също кметът Йорданка Фандъкова. Само по програма „Ваканция“ в продължение на два месеца седмично се включиха между 900 и 1500 деца в различни спортни активности.

Фандъкова благодари за подкрепата на българските спортисти, на лицата на столица на спорта през годините, които също застанаха зад тази инициатива и с примера си привличат много млади хора.

Столична община инвестира в развитието на спорта за всички възрасти. Подкрепя със специално създадена програма спортните клубове и детско-юношеския спорт. Спортните клубове са местата, където се откриват и създават бъдещите шампиони, каза Фандъкова. Тази година са подкрепени 140 спортни клуба.

Изпълнява се специална програма в планината Витоша заедно с Природен парк „Витоша“, като тази година Столична община инвестира около 200 хил. лева.

София увлече и 10 български градове, които получиха престижния приз „Европейски град на спорта“, посочи Анатолий Илиев. Столичният кмет изрази увереност, че заедно отново ще успеем да се подготвим и представим достойно през 2024г. Кметът постави и задача на Фондация „София – Европейска столица на спорта“ да проучи международния опит.

Фондацията започва активна работа по програмата за 2024 г. и се надяваме заедно със спортните клубове, с широката общественост да направим много добро представяне на нашия град, каза Елен Герджиков.

Най-мащабните събития от годишната програма за спортни дейности през годината представи Дамян Диков. Предстои София Ърбан Зона Спорт, София Фит Фест международен фитнес и уелнес фестивал, както и планинско колоездене спускане HOME MOUNTAIN BIKE DOWNHILL CUP – Витоша. На 10 октомври ще се проведе и Wizz Air София Маратон 2021, където се очакват над 5000 участници.

Анна Петракиева, директор на ПП „Витоша“ представи основните резултати от направеното по програмата за Витоша - възстановени са 11 чешми в планината, обновени са заслони на спирките по шосето към х. Алеко и на обръщателното ухо преди Щастливеца. Извършва се подновяването на туристическа и велосипедна маркировка на установени маршрути за планинско колоездене.

Ежегодно се организират поне 20 събития в и около Витоша, за да може повече хора да бъдат сред природата и чистия въздух в планината. „София – европейска столица на спорта“ обособи и пусна в действие първата на Витоша „Шейни зона“.

Рехабилитирани бяха пътните артерии към Златни мостове, х. Момина скала, Игликина поляна, Ветровала и Офелиите. Осигурени са уреди за хора със специални потребности на местност Игликина поляна.

Фондация „София – европейска столица на спорта“ финансира издаването на Справочник, който да представи всички възможности за спорт, отдих и почивка в планината Витоша. Автор на изданието е изтъкнатият алпинист Дойчин Боянов, който е посветил години в изследване и разработване на темата. Той представи направеното през последната година за създаване на по-добри условия за туристите в планината и любителите на планинското колоездене.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Щерев

    7 1 Отговор
    Оставка
  • 2 Fun duck

    6 1 Отговор
    И общинските велоалеи са само за extreme terrain bike.

    Коментиран от #6

  • 3 ДА ВИ И. М

    4 0 Отговор
    ... МУТРОО МУТРО... БЛАГОДАРЯЙ СЕ ЧЕ БЪЛГАРСКАТА ОПОЗИЦИЯ СЕ СЪТОИ ОТ АЛЧНИ И ПОСТИ ОРА... И ВИЕ БУКВАЛНО ОТЪРВАХТЕ ЗАТВОРА!... ТРЯБВАШЕ ДА ГНИЕТЕ ПО ЗАНДАНИТЕ!
  • 4 Оня

    1 0 Отговор
    Хахха,ще повърна.Тая що не е в затвора?
  • 5 Госあ

    4 0 Отговор
    Хахахаха спорта на Витоша е особено развит благодарение на фандъковица и цеко !
  • 6 Госあ

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Fun duck":

    Да, за сметка на това достъпа и традиционните трасета за маунтин байк на Витоша са в миналото.
  • 7 днес

    6 0 Отговор
    Столица на спорта - без басейни, без ледени пързалки, без модерен стадион. Витоша е на една ръка разстояние, но лифтовете не работят, не се предвиждат нови, модерни, достъпът до Витоша е само с автобуси и лични коли!!!! Екологично е! Къпалнята в Парка е неизползваема, даже и за жаби не става, Червено знаме се руши и разпада, ледената пързалка Дрежба и Червено знаме бяха унищожени, колодрумът е като изваден от филм на ужасите.....
  • 8 Трагично

    4 0 Отговор
    Гледам датата на статията - не е 1ви април. Интересна работа... Втората най-замърсена столица в Европа, не в ЕС, в Европа, ще е световната столица на спорта. Дето има 1.5 мил. натъпкани и няма къде да се диша? Дето "чисто новата" станция на метрото, единственото в България, се наводни? Дето няма един хубав комплекс, няма един нормален стадион, а националния стадион е в Пловдив, ама те щели да правят в Софето/Шопария нов? И световна столица на спорта? Хахахахахахах хора вие шегувате ли се???
  • 9 Alo Alo

    1 0 Отговор
    Е това ли е? 5 пътеки и 10 чешми. А хижите, пътищата и лифтовете някъде другаде.