Last news in Fakti

15 Септември, 2021 17:01 2 413 14

Преди Рома-ЦСКА: какво трябва да се знае за "Вълците на Моуриньо"

  • цска-
  • рома-
  • рома-цска-
  • жозе моуриньо-
  • лига на конференциите-
  • лигата на конференциите

"Армейците" не са обречени, както отбеляза Георги Василев вчера, но и не бива да имат илюзии, че тазгодишните мачове с Рома ще имат нещо общо с миналогодишните

По-малко от година след като ЦСКА и Рома се срещнаха в групите на Лига Европа и "армейците" спечелиха 4 точки от двубоите с "римските вълци", пътищата на тези два клуба отново се преплитат. Този път в новия турнир - Лига на конференциите, който може да бъде определен като "турнира на бедните" и в който тимове като Тотнъм и Рома са попаднали поради по-слабите си миналогодишни кампании във Висшата лига и Серия А.

11 месеца по-късно и при ЦСКА, и при Рома има промени - не радикални, но съществени. ЦСКА е с друг треньор, с няколко нови футболисти и играе с различна схема на игра, която е съобразена с наличните играчи. Рома също е с друг треньор, и то не кой да е, а Жозе Моуриньо, с нови играчи на ключови постове и бива разполагана по терена от португалския тактик със същата схема на игра, каквато използва и Стойчо Младенов за "червените" - 4-2-3-1.

Но ако за ЦСКА българският футболен запалянко, и по-конкретно феновете на "армейците" знаят всичко, то към процесите в Рома ще открехнем вратата сега.

След края на миналия футболен сезон беше ясно, че Пауло Фонсека ще бъде освободен от поста старши треньор на Рома. Така и стана, но голямата въпросителна, която мъчеше тифозите на "джалоросите", бе кой ще го замени. Те бяха скептични в очакванията си, защото ред ръководства на техния любим тим имаха слабостта да назначават средна ръка италиански и чуждестранни треньори - като Лучано Спалети, Еузебио Ди Франческо и именно Пауло Фонсека. От нищото, много неочаквано, без предварителни сигнали за това, "римските вълци" обявиха, че новият им треньор е едно от най-големите имена на футболното ни съвремие в тази професия - Жозе Моуриньо. От тази новина тифозите на Рома изпаднах в екстаз, който продължава и в момента. Дори например вчера пред ресторанта, където вечеря римският отбор, се бяха насъбрали около 200 тифози, желаещи да се докоснат до Специалния.

Любопитен момент е, че в миналото Моуриньо бе отказвал предложения да застане начело на Рома. Простата истина за това е, че тогава все още не му се излизаше извън Англия, където надиграването с други топ мениджъри му харесваше страшно много. Само че през последните години водените от него отбори боксуваха или поне не бяха топ, което наложи той да се завърне в италианския футбол, където ще му е по-лесно да прави това, което най-много обича - да печели.

Вчера Стойчо Младенов каза, че Жозе си е все същият човек. Да, това може и да е така, но във футболно отношение промяна при него има. Една от първите асоциации на всеки футболен запалянко, когато става въпрос за Моуриньо, е солидната игра защита. На основата на фокуса върху отбраната, тактическата дисциплина и индивидуалната класа на играчите, именитият португалец си извоюва да е сред най-успешните треньори през XXI в., редом до Хосеп Гуардиола и Карло Анчелоти. От периода на Моуриньо в Тотнъм обаче в подхода му се забелязва промяна. Или поне определено прави впечатление, че неговите Тотнъм и Рома играят атакуващо и вследствие на това сухите им мрежи не преобладават. Каква е причината за този избор на Жозе можем само да гадаем, но някои анализатори, които го следят изкъсо, смятат, че най-новият му помощник - 32-годишният Жоао Сакраменто, който работи с него за първи път в Тотнъм, му оказва влияние по тази тема. Сакраменто е с Жозе и в Рома.

И всъщност именно това е приликата между миналогодишната и настоящата Рома - засега продължават колебанията в защита. Във вратата им се разписаха Трабзонспор (веднъж) в Лигата на конференциите и Фиорентина и Сасусоло в Серия А - също по веднъж.

Мачът със Сасуоло, играл се в неделя вечер, е доста показателен. В не малко периоди от този мач, който Рома спечели с 2:1 в последната минута, гостите от Сасуоло диктуваха събитията на терена, създаваха положения и ако ги бяха вкарали можеше дори да победят на "Олимпико".

Разликата засега обаче е, че макар и да получи голове в 3 от 5-те официални мача на Моуриньо, отборът на Рома спечели всеки един от тях. С Фонсека през миналия сезон нещата не се получаваха по този начин.

"Римските вълци" имат нов вратар - Руи Патрисио. Изключително опитен и стабилен, португалски национал, с основна заслуга "джалоросите" да спечелят срещу Сасуоло и да не инкасират повече от 1 гол.

В отбрана новият човек е един. Това е уругавецът Матиас Виня, който на този етап е първи избори на левия бек.

В халфовата линия на Рома няма нови попълнения, но има едно рокада. Там се завърна Браян Кристатне, който през миналата кампания бе ползван предимно като централен защитник, и застана до Верету, а Пелегрини отиде в зоната зад централния нападател.

В атака след контузия се завърна Николо Дзаниоло, Mхитарян е на другия фланг, а в центъра на атаката е новото попълнение Тами Ейбрахам, който замени Един Джеко.

Доста е възможно за този мач Рома да пусне футболисти, които не са играли много минути от началото на сезона. Това обаче по никакъв начин не трябва да успокоява ЦСКА, защото и на скамейката "римските вълци" разполагат с доста качествени футболисти - Смолинг, Диавара, Ел Шарауи, Шомуродов, Перес, Майорал.

"Армейците" не са обречени, както отбеляза Георги Василев вчера, но и не бива да имат илюзии, че тазгодишните мачове с Рома ще имат нещо общо с миналогодишните. При "джалоросите" - малко или много, манталитетът е вече друг заради присъствието на Моуриньо, като и без това отборът е жаден за успехи заради дългогодишната трофейна суша.

Жозе Моуриньо си дава ясна сметка, че с малко или много ротации отборът му почти сигурно ще излезе от групата си в ЛК и би могъл да атакува спечелването на турнира. Португалецът няма да се откаже от нищо, защото обича да печели всичко, което съществува като възможност.

В този смисъл разумният подход за ЦСКА утре е приоритетно да подсигурява защитата си, защото ако тръгне твърде ентусиазирано напред, ще бъде наказан. На теория, без да знаем какво ще прави конкретно утре Рома по терена, футболистите на Стойчо Младенов могат да опитат да владеят топката продължително и спокойно, тъй като Рома на Моуриньо не си пада много по това. Ако не се допускат фатални грешки в разиграването, това, плюс някои други прийоми за убиване на темпото, може да приспи всеки отбор и мачът да влезе във фаза, в която играчите на Жозе да не могат да променят особено събитията.

Българите трябва много да внимават при статичните положения, защото Рома често опитва заучени комбинации, една от които доведе до първия гол във вратата на Сасуоло. Страхотна хрумка. А също така римляните имат и хора, които играят доста добре с глава в наказателното поле на противника. Такива са Джанлука Манчини, Браян Кристанте и Тами Ейбрахам.

Ако трябва да се обобщи, Рома е е сериозен фаворит в мача и да спечели е по-вероятно, отколкото да не. Това обаче зависи и от отбора на ЦСКА, който ако изиграе силен мач в защита, възползва се от ситуациите в атака, които евентуално ще има, и има поне малко спортен шанс, не е невъзможно да си тръгне с добър резултат от Рим.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕТЪР

    5 2 Отговор
    УСПЕХ НА ЦСКА, НО РОМА Е ПЪРВИ В ИТАЛИЯ И ВОДИ КЛАСИРАНЕТО НА СЕРИЯ А!
  • 2 Мъриньо

    5 2 Отговор
    "Срещаме отбор, който Рома е побеждавал и от който е губил".
    "Добър отбор“, заяви Моуриньо по адрес на ЦСКА.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Чорбара

    2 1 Отговор
    От 3 4 5 ??????
  • 7 Чорбара.

    2 0 Отговор
    Е нема такова чудо ЦСКА.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 иво

    1 0 Отговор
    ЗНАЕ СЕ , ЧЕ СИ ПАДАТ ПО СВИНСКО ! ДА ИМ Е СЛАДКО !!!
  • 14 иво

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Чорбара.":

    ДА ТИ Е СЛАДКО И НА ТЕБ ! ХАПВАШ СВИНСКО , НАЛИ ?